Stedentrip Riga

Elles Baks op 22 December 2020
Eerlijk is eerlijk, ik moest ook opzoeken in welke van drie Baltische Staten Riga ook alweer ligt. Het rijtje Estland – Letland – Litouwen van noord naar zuid zit er redelijk ingestampt, maar welke hoofdsteden horen er ook alweer bij? Het zit zo: Estland: Tallinn, Letland: Riga, Litouwen: Vilnius.

Letland dus! Zodra de landing wordt ingezet zien we een witte wereld onder ons. Niet zo gek in februari, de gemiddelde temperatuur in deze maand ligt onder het vriespunt. Gelukkig hebben we warme kleding bij ons en als het te koud wordt zijn er voldoende gezellige koffiebarretjes om weer op te warmen. Nadat we ons hotel voor de komende drie nachten hebben gevonden gaan we op pad om Riga te verkennen. Dit is wat we hebben ontdekt!

Top vijf dingen om te doen in Riga:

1. Culinaire tour door de Centrale Markt De vijf imposante markthallen net achter het station van Riga zijn niet te missen. De markt behoort tot een van de grootste van Europa en in elke hal vind je een andere specialiteit: groente, vis, zuivel, vlees en brood. De overdekte markt is gebouwd met materialen van oude zeppelinhallen die de Duitsers na de Eerste Wereldoorlog hebben achtergelaten. Het geeft een bijzondere sfeer aan de markt en omgeving. Met een gids van verkennen we de markt en leren we meer over de Letse keuken. De meeste gerechten worden van lokale landbouwproducten gemaakt zoals aardappelen, kool en bieten. Als vlees wordt voornamelijk varkensvlees gebruikt, dit stamt nog af van mindere tijden waar varkensvlees vaak de goedkoopste optie was. Na de wandeling door de markt sluiten we af met een proeverij van verschillende traditionele Letse gerechten. We proeven onder andere verschillende groente, vlees, pasteitjes en een soort soesje als dessert. Een erg goede lunch!

2. Alternatieve stadstour Omdat Riga’s Old Town heel goed op eigen gelegenheid is te ontdekken, is het aan te raden om een alternatieve stadstour te maken. Je ontdekt dan andere wijken zoals Maskavas (Moskou), de traditionele Joodse wijk waar nu veel Russen wonen en waar je nog veel houten huizen vindt. Of de oude pakhuizen bij het Spikeri Quarter. Hier is geprobeerd een trendy, creatieve wijk te realiseren met kunst, cultuur en muziek. Helaas is dit niet helemaal gelukt, volgens onze gids is het hier ’s avonds doodstil. Desalniettemin is het voor overdag best een leuk stukje Riga. Elke dag om 12.00 uur vertrekt deze gratis stadstour van ongeveer 2,5 uur vanaf de ingang van de St. Peters Church. De gids is te herkennen aan het gele koffertje dat hij met zich meedraagt (en niemand weet wat er in zit…)

3. Van Art Nouveau tot Neo-Byzantijns Ontdek de verschillende bouwstijlen die Riga rijk is. Van Art Nouveau (of Jugendstil) tot Neo-Byzantijns en van gotische wijken tot barokke gebouwen. Zelfs de Hollandse renaissance stijl is terug te vinden in het prachtige House of the Blackheads in in het centrum van de oude stad. Al deze verschillende bouwstijlen komen door het feit dat de stad in handen is geweest van Duitsland, Polen, Zweden en Rusland. Tijdens een wandeling door Riga zal je deze verschillende stijlen wel tegenkomen, maar loop sowieso even door de Elizabeth en Alberta Iela. Hier vind je prachtige gebouwen met ornamenten in de Art Nouveau stijl. Ook de Russisch – Orthodoxe “Geboorte van Christus” kathedraal is zeker de moeite waard, vooral van binnen. Deze kathedraal is in de Neo-Byzantijnse stijl gebouwd en stamt af van de tijd dat Letland onderdeel was van Rusland.

4. Folklub Ala Na een volle dag door de stad wandelen is er niets fijner dan even lekker zitten met een hapje en drankje. Het liefst ergens waar ook de locals te vinden zijn. In Riga kun je dan naar Folkclub Ala in Old Town. Het zit een beetje verstopt en je zult er zo langs lopen, maar als je het wel hebt gevonden neem je de trap naar beneden en kom je in een grotachtige ruimte met verschillende barretjes, lange tafels en heerlijke banken. Neem hier bijvoorbeeld een van de vele lokale biertjes met een bijpassende bierplank (brood, kaas en vlees). Een perfecte plek om even bij te komen van alle indrukken en de rest van de plannen te bespreken.

5. Restaurant Taverna Veel lokaler dan deze tent krijg je het niet. 100% Lets eten, bier en muziek luidt de slogan. Net als bij Folkclub Ala ga je met een trap naar beneden, hier worden we verwelkomd door een gezellige Letse dame en mogen we plaatsnemen aan een lange houten tafel. Na een tijdje met de serveerster te hebben gepraat bestellen we op haar aanraden drie verschillende Letse gerechten en laten we ons verrassen. Enige tijd later wordt er een sparkling duck, catfish en een pork fillet geserveerd. Allemaal erg smakelijk!

Tip! Wij verbleven in het Rixwell Terrace Design Hotel, partner van Wellton Hotels. Hierdoor konden wij tegen een gereduceerde prijs genieten van een heerlijke ontspannen middag in de spa van het Wellton Centrum Hotel & Spa. De andere spa’s en wellnesscentra die wij in Riga hebben gezien waren erg prijzig dus dit is een leuke optie. Vooral als je hier in zo’n koude februari maand bent!