ARGENTINIE: WAT EEN FANTASTISCH LAND!

Erik Sodekamp on 28 March 2008

Deel dit:

Eind maart 2008 was het eindelijk zover: het vliegtuig in naar Buenos Aires. Drie volle weken rondreizen door Argentinië voor de boeg. Van Buenos Aires naar het Lake District en door naar Salta en omgeving om vervolgens af te sluiten op de grens met Brazilië en Paraguay bij de watervallen van Iguazu!

Via Parijs ging de reis met Air France naar Buenos Aires. Daar aangekomen, stond ik meteen versteld van de schoonheid van deze stad. Veel mooie, brede avenidas en veel groen. Ik verbleef in een boutique hotel in Recoleta (de wijk waar Maxima opgroeide). Hiervandaan kon ik de verschillende wijken van BA bezoeken: de volkswijk La Boca, het hippe havengebied Puerto Madero, de trendywijk Palermo en de tangowijk San Telmo. Drie dagen heb ik genoten van deze stad met leuke restaurantjes, tangoshows en extreem vriendelijke mensen. Zoals voor het hele land geldt, helpt het wel als je – net als ik – redelijk Spaans spreekt.

Vanuit Buenos Aires met LanArgentina gevlogen naar San Carlos de Bariloche aan Lago Nahuel Huapi. Dit merengebied was echt fantastisch. Ik dacht dat het misschien wel zou lijken op de meren in Canada of Nieuw-Zeeland, maar dit was toch weer heel anders. In dit gebied, waar in de winter kan worden geskied, vind je niet alleen maar meren. Ik heb ook de vulkaan Lanin bezocht op de grens met Chili. In San Carlos de Bariloche krijg je een beetje het “Alpen-gevoel” met kaasfondues en chocoladewinkels. Verder leent dit gebied zich uitstekend voor een verkenning per huurauto en dat heb ik dan ook gedaan. Af en toe een stuk onverharde weg maakt het allemaal nog avontuurlijk ook!

Na een aantal dagen Merendistrict was het tijd om weer verder te gaan. Via Buenos Aires ben ik naar het noorden van Argentinië gevlogen om meteen weer in hele andere wereld terecht te komen. Salta en omgeving wordt wel het “echte” Argentinië genoemd vanwege de vele Indiaanse invloeden en koloniale aspecten die hier duidelijk aanwezig zijn. Voor mij was dit gebied ook het hoogtepunt van de reis. Van de Quebrada de Humuhuaca en de Salinas Grandes (zoutvlakten) ten noorden van Salta tot de wijngebieden van Cafayate en de prachtige omgeving rond Cachi, het was allemaal fantastisch. De Quebrada de Humuhuaca is een kloof van vele kilometers lang met allerlei verschillende kleuren rotsen, ontstaan door de rivier die vroeger door de kloof heen liep. Ook in deze omgeving waren de lokale mensen weer ontzettend vriendelijk.

Ik heb de reis afgesloten met een driedaags-verblijf in Puerto Iguazu bij de watervallen van Iguazu. Op deze manier had ik voor zowel de Argentijnse als de Braziliaanse kant een volle dag. Helaas heeft het hier drie dagen alleen maar geregend. Dat mocht de pret niet drukken, omdat je zo dichtbij de watervallen kunt komen en dus toch wel drijfnat wordt. Beide kanten van de watervallen zijn een bezoek meer dan waard: vanaf de Argentijnse kant kun je heel dichtbij komen en vanaf de Braziliaanse kant heb je een heel mooi panoramisch uitzicht. Bij de watervallen kun je allerlei activiteiten ondernemen: abseilen, raften, helikopervluchten en jetboating. En vanuit Puerto Iguazu is het slechts 20 minuten rijden naar Foz do Iguacu in Brazilië en is het dus makkelijk om de Braziliaanse sfeer te proeven. Voor mij zat de reis er helaas op en ik ben vanaf Foz do Iguacu via Sao Paolo weer naar huis gevlogen.

Wat maakt Argentinië nou zo bijzonder? Voor mij in ieder geval de combinatie tussen de grote variatie in landschappen, het heerlijke eten, de heerlijke wijnen en de ontzettend vriendelijke mensen. En uiteraard de stad Buenos Aires, waar het heerlijk genieten is voor een aantal dagen. Op de vraag of het een veilig land is, kan een kort antwoord gegeven worden: absoluut! Ik heb mij geen moment onveilig gevoeld. Uitsluitend in Buenos Aires zijn er enkele wijken waar het afgeraden wordt ‘s avonds naartoe te gaan, maar dat is in elke wereldstad zo. Verder is Argentinië uitstekend te bereizen. Wanneer je – net als ik – “ maar” drie weken de tijd hebt, dan ontkom je er niet aan een aantal binnenlandse vluchten te maken. Het alternatief is het zeer uitgebreide busnetwerk door het hele land. Het is echter een keuze tussen 18uur in de bus of 2uur in het vliegtuig.

Ik deel mijn ervaringen in Argentinië graag met u om samen de perfecte vakantie samen te stellen. Ook u kunt de schoonheid van dit fantastische land ervaren!

Deel dit:

Terug Naar Boven