Fietsend door Vietnam!

Erik Sodekamp on 01 October 2007

Deel dit:

Vietnam: Ho Chi Minh City, fietsen door de Mekong Delta en Mui Ne

Voor Vietnam heb je eigenlijk minimaal 3 weken nodig om een goede indruk te krijgen van het hele land. Wij combineerden Vietnam met Thailand en hadden daardoor slechts anderhalve week de tijd voor Vietnam. Er moesten dus keuzes gemaakt worden. Wij kozen voor Zuid-Vietnam en beperkten ons tot Ho Chi Minh City (of Saigon), de Mekong Delta en de mooie stranden van Mui Ne en Phan Thiet.

Vanaf het moment van aankomst op het vliegveld van Ho Chi Minh City wordt meteen duidelijk dat dit een zeer drukke, chaotische stad is. Direct na het verlaten van het luchthaventerrein gaat de taxi mee in de zwerm van brommers en scooters met soms wel 4 mensen tegelijk op een brommer. Het is fantastisch om te zien hoe het verkeer zich voortbeweegt (en soms niet door de drukte). Wij hadden een hotel in de buurt van het toeristengebied van de stad, vlakbij de bekende straat Pham Ngu Lao. De straat oversteken met al die brommers was de eerste uitdaging die ons te wachten stond: niet aarzelen, oogcontact zoeken met de bestuurder van de brommer en gewoon gaan. Als je twijfelt, dan blijf je zo 10 minuten staan!

In Ho Chi Minh City hebben wij een aantal bezienswaardigheden bezocht: de grote, overdekte Ben Thanh Market, het War Remnants Museum (zeer indrukwekkend museum) en Reunification Palace. Het leuke is dat deze bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. Je kunt natuurlijk ook een taxi nemen of een cyclo (fietstaxi), al worden de cyclo’s steeds meer geweerd uit het stadscentrum. Ho Chi Minh City is verder een zeer veilige stad. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld en dat is ook nergens voor nodig zolang je niet de “rijke” toerist uit gaat hangen. Vanuit de stad hebben wij ook nog een excursie gemaakt naar de Cu Chi Tunnels. Dit zijn de tunnels die in de Vietnam-oorlog door de Vietcong en het Noord-Vietnamese leger werden gebruikt om de vijand te misleiden. Het is onvoorstelbaar om te zien en te ervaren (want je kunt erin) hoe krap deze ondergrondse wereld is. Men leefde en deed alles hier, dus er werd ook gekookt en geslapen! De locatie waar de tunnels zijn gelegen, is wel erg toeristisch maar je mag deze plek toch echt niet overslaan.

Na de drukte van Ho Chi Minh City brak voor ons het meest actieve deel van de vakantie aan: drie dagen fietsen door de Mekong Delta! Net buiten de stad werden we afgezet, de fiets werd in elkaar gezet en we werden voorzien van een routebeschrijving en we konden op pad. Een betere manier om in contact te komen met de lokale bevolking is er niet. In elk dorpje werden we vriendelijk verwelkomd en vond iedereen ons bijzonder interessant. Wij hebben in drie dagen tijd dan ook amper andere toeristen gezien, dus ze zijn ook nog niet zoveel gewend. De eerste twee dagen hebben we ongeveer 45km per dag gefietst over deels onverharde en deels verharde wegen. De eerste nacht verbleven wij in een hotel en de tweede nacht hebben wij bij een Vietnamese familie thuis geslapen. Dat was natuurlijk een mooie ervaring en zij hebben ook heerlijk voor ons gekookt. De laatste ochtend nog met een bootje naar de drijvende markt van Cai Be geweest waar het bruist van de handel. Na al deze activiteit zijn wij teruggekeerd naar Ho Chi Minh City en hebben wij de bus naar de stranden bij Mui Ne gepakt om een beetje uit te rusten. Dat kan daar prima in een van de vele resorts aan het strand. Vanuit Mui Ne kun je nog een excursie maken naar de zandduinen net buiten het dorp. Deze zijn vooral bij zonsondergang erg fraai! Verder kun je in Mui Ne heerlijk eten in de vele restaurantjes, waarbij de ene er nog mooier bij ligt dan de andere. Ik kan Vietnam iedereen aanraden, omdat het zoveel te bieden heeft. In het zuiden de Mekong Delta, stranden en Ho Chi Minh City, in het midden de steden Hoi An en Hue en in het noorden Hanoi, Halong Bay en de bergstammen bij Sapa.

Deel dit:

Terug Naar Boven