Op safari in Zuid-Afrika

Erik Sodekamp on 07 March 2008

Deel dit:

Normaal gesproken is een safari in Zuid-Afrika een onderdeel van een rondreis door het hele land. Wij zouden maar 5 dagen gaan en kozen voor een 3-daagse safari naar Madikwe Game Reserve. De eerste nacht verbleven wij in de wijk Sandton in Johannesburg (of Jo’Burg voor de locals). De volgende ochtend hebben wij de huurauto opgehaald en ongeveer 4 uur gereden richting de grens met Botswana waar Madikwe Game Reserve is gelegen. Wij kozen voor Madikwe omdat het malariavrij is en wat verder van Jo’burg is gelegen, waardoor het een stuk rustiger is dan andere game reserves. Eenmaal aangekomen bij Tau Game Lodge werd meteen duidelijk dat dit een paar mooie dagen zouden gaan worden. We waren de auto nog niet uit of onze koffers werden al naar de kamer gebracht, terwijl wij konden genieten van een verfrissend drankje. Wij zouden hier twee nachten blijven en in totaal vier zogenaamde “game-drives” gaan maken in een open Jeep op zoek naar de Big Five (leeuw, luipaard, buffel, neushoorn en de olifant). De eerste drive vond meteen al dezelfde middag plaats en we hadden geluk: de eerste leeuwen, zebra’s, impala’s en bavianen werden gespot en ook nog een hyena! Diezelfde avond volgde ook nog een culinaire verrassing: wij werden getrakteerd op een echte Zuid-Afrikaans “braai”, een barbecue midden in de bush. Dat was natuurlijk een fantastische ervaring met heerlijk eten en wijn.

Onze eigen lodges grensden aan de “waterhole” die bij Tau Game Lodge hoort. Dit betekende dat je vanaf je eigen terras de dieren aan de overkant van het water kon bekijken. Er zou zelfs regelmatig een nijlpaard in het water aanwezig zijn, maar die hebben wij helaas niet gezien. De lodge was verder van alle luxe en gemakken voorzien, waarbij vooral het eten steeds weer heel goed was. De lodge heeft ook een zwembad waar we de tweede middag tussen de ochtend- en de middagdrive nog lekker uitgerust hebben.

Uiteindelijk hebben wij tijdens de vier gamedrives heel veel dieren gezien met als hoogtepunt op een avond een luipaard. We waren nog maar zo’n 500 meter verwijderd van de lodge en toen liet hij zichzelf zien. Hij was ook vrij snel weer weg, maar we hebben hem heel goed kunnen zijn. Heel bijzonder! Verder hebben we olifanten, leeuwen, giraffen, zebra’s, impala’s, wildebeesten, koedoes, wilde honden, waterbokken en nog veel meer gezien. En dit alles onder de goede begeleiding van onze eigen ranger. De ranger verzorgde elke ochtend en middag tijdens de gamedrive ook een hapje en drankje voor iedereen. Zo stonden wij tijdens de zonsondergang van een biertje te genieten midden in de Zuid-Afrikaanse bush: dat zijn nog eens mooie ervaringen!

Voor ons zat de reis er na de laatste gamedrive ’s ochtends weer op en wij moesten terug gaan rijden naar Jo’burg, omdat onze KLM-vlucht naar Amsterdam diezelfde avond zou vertrekken. Ondanks dat het kort was, werd het wel een hele mooie ervaring in Zuid-Afrika. Tijdens een rondreis door dit prachtige land mag een meerdaagse safari dan ook zeker niet ontbreken! Ik adviseer u graag bij het kiezen van een game reserve, omdat er nogal wat verschillen zijn. Dit heeft te maken met wel of niet malariavrij, niveau van luxe in de lodges en uiteraard welk wildlife aanwezig is in de verschillende parken.

Deel dit:

Terug Naar Boven