China van Noord naar Zuid 2013

Etienne van Leur on 23 October 2016

Deel dit:

China stond eigenlijk nog niet op ons lijstje om te bezoeken. Het vertrek van onze vriend Johann die daarheen ging om een nieuw leven te beginnen heeft China als vakantiebestemming op ons lijstje gezet.

Niet helemaal het land om zelfstandig te bezoeken en zo vonden we een prachtige rondreis van 23 dagen bij Sawadee. Met een kleine groep zouden we 23 dagen vele hoogtepunten van dit immense land bezoeken. Na ongeveer 9 uur komen we aan in de stad van de 9 million byclicles van Kati Melhua Beijng .

Dde stad met het plein van de Hemelse vrede, de verboden stad die we zeker moesten bezoeken maar ook het schitterende Bei hai park. Hier komen de chinezen om te dansen, te mediteren, thee te drinken, Tai Chi te beoefenen en om spelletjes te doen. Heerlijk om hier een paar uur te verblijven, foto’s te maken en de mensen te observeren.

Een bezoek aan de muur mag natuurlijk niet ontbreken. Sawadee had een plek om op de muur te komen die nog niet door de grote massa wordt bezocht. Twee dagen beklimmen we de trappen van de muur die zich kronkelend door het heuvelachtige landschap slingert. Een bezoek aan het Olympisch dorp met het beroemde vogelnest en de aquakubus (zwembad) is een beleving. Op TV de Olympische spelen gevolgd en daarna de stadions in het echt. zien. We verlaten met de trein Peking en gaan op weg naar Xi’an waar we een bezoek brengen aan het wereldberoemde terracotta leger. In 1974 ontdekt door een boer die een waterput aan het graven was. Hij stuitte op wat nu al meer dan 4000 opgegraven levensgrote beelden van krijgers zijn. Allemaal verschillende personen. Er is er niet een hetzelfde en het einde van de opgravingen is nog niet in zicht want veel is nog niet opgegraven.

Eten met stokjes gaat ons ondertussen goed af en Chinees eten is echt heerlijk. Compleet anders dan wat er in de gemiddelde Nederlands Chinese restaurants wordt geserveerd. Op onze volgende bestemming zitten we ondertussen op bijna 4000 meter hoogte en zitten we in de richting van Tibet waarbij we de geelkap monninken en het Labrangklooster bezoeken. Onderweg zien we de vele gebedsstaken met bijbehorende gekleurde vlaggen op de heuvels staan. Er word hard gewerkt op het land om de oogst van het land te halen en worden we allerhartelijkst ontvangen door een nomadestam die ons yakmelk aanbied (not my cup of tea) en ons het leven van nomaden op de steppes laat zien. Even wanen we ons in Turkije als we in het Huanglong park tussen de bergen en bossen kalkterrassen tegenkomen die in de loop der eeuwen hier ontstaan zijn en er precies zo uit zien als Pamukale in Turkije. Ook hier eten we onderweg weer de vreemdste en lekkerste gerechten en de reis wordt al snel omgedoopt van culturele reis naar culinaire reis. Hond en kat staan echter gelukkig nooit op het menu.

Op een bamboebootje varen we bij Guillin de Li rivier op en zien hoe daar de vissers met behulp van aalscholvers hun vangst binnenhalen. De aalscholvers hebben een koordje om de nek gebonden zodat ze de gevangen vis niet kunnen doorslikken en de vangst moeten afgeven aan de visser. We fietsen door de rijstvelden, en bezoeken een schitterende lichtshow tussen de heuvels van de Li rivier.

Chengdu wordt met het openbaar vervoer verkend wat een hoogtepunt is qua ervaring. Iedereen wil je helpen en is uitermate vriendelijk. Uiteindelijk hebben we de hele stad gezien maar niet de plek waarnaar we op zoek waren. Een unieke belevenis. We gaan verder en bezoeken het centrum waar men een fokprogramma heeft voor de pandabeer. Niet in kooien maar in afgezette gedeelten in grote bamboebossen leven diverse pandaberen die zeer goed te observeren zijn. Prachtige beesten met hun zwart witte vacht en zwarte kringen om hun ogen. Heerlijk om veel tijd te nemen om deze mooie beesten te observeren en te zien hoe ze de bamboebladeren van de takken stropen.

Als laatste stop met de groep komen we aan in Shanghai. Een miljoenenstad met een schitterend oude boulevard de Bunt genaamd waarbij we aan de overzijde in Pudong de bekend televisietoren zien met zijn ronde bal, de vele wolkenkrabbers. Zeker ’s avonds is de lichtshow die de gebouwen aan de overzijde verlichten een prachtig tijdverdrijf. Twee dagen verblijven we in deze mooie en interessante stad voordat we afscheid nemen van de groep. Met de magneetrein (maglet) zoeven we met ruim 300 kilometer per uur naar de luchthaven voor onze vlucht naar Wenzhou waar we Johann en zijn Chinese vriendin gaan bezoeken.

Als Johann niet in China was gaan wonen hadden we zeer zeker deze schitterende bestemming gemist. Een aaneenschakeling van hoogtepunten, heerlijk eten, rustig reistempo een fantastische reisbegeleider van Sawadee. Heeft u ook interesse in een reis door China laat het mij weten en dan gaan we kijken om ook u net zo’n mooie ervaring te laten hebben als wij hebben gehad. China is in onze top 5 gekomen van mooiste reiservaringen.

Deel dit:

Terug Naar Boven