Ecuador en Galapagos deel 1

Etienne van Leur on 09 May 2017

Deel dit:

25 jaar getrouwd, tijd voor een speciale reis naar Ecuador en Galapagos eilanden.

Al jaren riepen we tegen elkaar dat als we 25 jaar getrouwd zouden zijn we of naar de Galapagos eilanden zouden gaan, of naar die andere bestemming hoog op ons lijstje – Patagonië . Het werd Ecuador en Galapagos.

Op de bijzondere reizenbeurs in de Beurs van Berlage ontmoeten we Pepijn van Go Local Travel die ons over de mooiste bezienswaardigheden van Ecuador verteld. Genoeg om wel 3 maanden weg te blijven maar we hebben maar 3 weken waarvan we een groot deel op de Galapagos eilanden willen verblijven. We vliegen met KLM blauw naar Quito waar we de eerste nachten verblijven om te acclimatiseren en de stad met haar koloniale centrum en bijzondere kerken te gaan verkennen. De stad bestaat uit het oude koloniale centrum en het moderne Mariscal met hoge wolkenkrabbers. Ecuador, de naam doet het al vermoeden ligt op de Equator (de evenaar). Het monument Mitad del Mundo laat zien waar de scheidslijn ligt tussen de noordelijke en zuidelijke helft van de aardkloot. Bewijs hiervan is dat aan de ene kant het water met de klok mee door een afvoer loopt en aan de andere kant tegen de klok in wegstroomt. En dat allemaal met een tussenruimte van misschien 2 meter. Van de vele kerken die in Quito staan was de met ongelooflijk veel goud versierde Iglesia de la Compania de Jesus wel de meest in het oog springende is.

We vliegen richting de jungle van Cuyabeno in de Amazone. Aangekomen in Lago Agrio zitten we nog twee uurtjes in de bus en daarna begint eigenlijk al het jungle avontuur. Met een kanotocht van ook bijna twee uur richting onze lodge gaan we diep de Amazone in. Onderweg veel gezien, toekans, papagaaien, diverse soorten apen en de eerste luiaard hangend in de boom. ’s Ochtends vroeg op voor een kanotocht waarbij we direct al getrakteerd worden op roze dolfijnen die vlakbij de kano aan het spelen en aan het jagen zijn. Diego onze gids ziet alles. Waar wij stadsmensen moeten zoeken naar wild terwijl het ongeveer op het puntje van je neus zit ziet Diego het al op grote afstand,zelfs in het donker. Kleine kikkertjes, wandelende takken, vogelspinnen. Zijn grote kennis van de vogels maken de kano excursies en de wandeltochten door de bush tot een fantastische ervaring. Ook de inwendige mens wordt door de geweldige kookkunsten van de staf verwend.

Na drie dagen jungle met kanotochten, wandelingen en af en toe wat luieren in de hangmat, keren we weer terug naar de bewoonde wereld en rijden we naar een van de mooiste vulkanen van Ecuador: de Cotapaxi. In het nationale park slapen we als enige gasten in het Tambopaxi hotel met een schitterend uitzicht op de vulkaan, de omringende bergen, de wilde paarden en het zo verlaten landschap. We zitten ondertussen op ongeveer 4500 meter en beginnen last te krijgen van de hoogte. Hoofdpijn en misselijkheid maar met coca thee en veel drinken kunnen we toch op en top genieten. De klim – al is ie maar 500 meter verder omhoog naar de sneeuwgrens - moeten we toch helaas even overslaan. Maar de wandelingen rond de vulkaan zijn ook meer dan de moeite waard.

Tijd om weer verder te trekken en ook om weer af te zakken naar lager gelegen gebied . Na een mooie rit door de Andes komen we aan in Chugchilan. Schitterende natuur hier met een kleurrijke zaterdagmarkt in Zumbahua waar van alles te koop is. De bevolking nog heel traditioneel gekleed met poncho’s en hoedjes. Kippen, varkens en schapen veranderen van eigenaar, veel fruit en groente worden aangeboden en er is genoeg te eten. Wij zijn de enige toeristen en hebben bekijks. Superleuke ervaring.

Vlak bij Chugchillan ligt het Quilotoa kratermeer. Vanaf de weg niet te zien maar wat een ongelooflijke verrassing als je over de rand kijkt. Prachtig als je zelf bekomen bent van dit uitzicht en de reacties ziet en hoort van anderen bij hun eerste blik over de kraterrand. In de ingezakte vulkaankrater met een omtrek van 3 kilometer heeft zich een kratermeer gevormd met een schitterende turquoise kleur. We maken een wandeling over de rand van de vulkaan. Liefhebbers kunnen nog afdalen naar het meer om daar naar het midden van het meer te kanoën. Maar de klim weer naar boven (als je dit niet op de rug van een ezel doet) is pas een echte uitdaging. We verblijven in de Black Sheep Inn. Dit eco hotel is echt in álles een eco accommodatie waarbij zelfs het toiletbezoek een hele ervaring is. Het eten in de Inn is vegetarisch maar ongelooflijk lekker en gevarieerd.

We vervolgen onze weg weer in zuidelijke richting naar Baños. Een stad aan de voet van die andere bekende vulkaan van Ecuador de Tungurahua (de keel van vuur). Regelmatig zijn er nog uitbarstingen maar het stadje Baños ligt aan de veilige kant. Baños is een heerlijk druk en levendig stadje. Waar het in Quito nog best fris was is het weer hier lenteachtig. Doordat het de week voorafgaand aan Pasen is, gaan de bewoners op hun paasbest naar de grote kathedraal in de stad. We maken een deel van de mis mee, een aparte ervaring zoals we die in Nederland niet zo gauw zullen meemaken. De hond gaat mee en moeders geven hun baby de borst tijdens de dienst.

In Baños is van alles te doen, Fietsend volgen we de rivier “Rio Pastaza” langs diverse watervallen om na ongeveer 20 kilometer klimmen en dalen bij de grote waterval en trekpleister Paillon de Diablo uit te komen. We volgen het pad naar beneden waarbij we een steeds beter uitzicht krijgen de waterval die met donderend geweld het water vele meters naar beneden laat storten. Met Caribische muziek op de achtergrond, en spelende kinderen op straat genieten we van de lunch, rijst, bruine bonen, gebakken banaan en verse vis. We hebben eigenlijk geen zin om weer 20 kilometer terug te fietsen. Maar daar hebben ze wat op gevonden. Voor twee dollar word je fiets achter in de vrachtwagen gezet en rijd je weer terug naar Baños waar we worden afgezet. Het taxi systeem is perfect. Eigenlijk gelden er maar twee prijzen voor taxiritjes. Heb je de taxi telefonisch besteld dan ben je twee dollar kwijt en hou je de taxi op straat aan kost het je maar 1,50. Geen gedoe met meters wel of niet aan en je wordt ook nooit afgezet. Prachtig systeem.

Ons laatste traject op het vaste land brengt ons naar Guayaquil. Na een lange maar mooie rit komen we laat op de dag aan bij het hotel. Morgen vroeg vertrekken we naar Galapagos dus veel van Guayaquil gaan we niet zien vanavond. Het hotel ligt echter direct aan de gezellig drukke malacon en daar nemen we een heerlijke kop koffie met een nog lekkerder Ecuadoriaans gebakje. Zo zoet dat de vullingen spontaan van je kiezen afspringen.

In deel 2 van de blog laat ik je alles weten van de Galapagos eilanden. Wil je nu ook een het prachtige Ecuador bezoeken en ontdekken laat het mij weten en ik help je graag om deze reis te organiseren.

Deel dit:

Terug Naar Boven