Ecuador en Galapagos deel 2

Etienne van Leur on 24 May 2017

Deel dit:

25 jaar getrouwd, Tijd voor een speciale reis naar Ecuador en Galapagos (deel 2) Hoe hebben ze het zo kunnen bouwen maar de internationale luchthaven van Guayaquil ligt midden in de stad. Opstijgen en landen levert zowel in het vliegtuig en vanaf de weg spectaculaire beelden op. Nadat we de veiligheidschecks hebben gehad, de bagage is gecontroleerd op verboden etenswaren en de bagage is verzegeld door de douane is het tijd om in te stappen en als de A320 van Tame is opgestegen vliegen we in ongeveer anderhalf uur naar het meest oostelijk gelegen eiland van de Galapagos, San Christobal.

Het hotel is snel gevonden en we gaan eerst een bezoek brengen aan het Centro de Interpretacion, een informatie centrum over het ontstaan van de Galapagoseilanden. Ook is er een mooi wandelpad door het lavagesteente richting Punto Carola ook wel het strand van de liefde genoemd. Hier treffen we de eerste zeeleeuwen en vogels. De volgende ochtend vertrekken we met de boot naar Kicker Rock of in het Spaans Leon Dormido. Deze gespleten rots steekt 150 meter boven de zee uit . Boven de rotsen zweven enkele fregatvogels met hun grote opgeblazen rode keelzakken. Diverse Jan van Genten duiken het water in om te vissen en ook wij duiken het water in om de onderwaterwereld te ontdekken. We zwemmen het kanaal in tussen de twee rotsen en zien al heel snel zeeschildpadden en roggen. De gids wordt enthousiast en wijst driftig naar voren. Een grote mantarog zweeft schitterend door het water, meerdere haaien zwemmen tegen de stroom in onder ons voorbij en je moet blijven opletten als er in tegenovergestelde richting een aantal zeeleeuwen komt aangezwommen. Een van de snorkelaars wordt zelfs door een zeeleeuw “aangevaren” wat even schrikken is. Als kers op de taart komt er ook nog een levensgrote zeeschildpad voorbij voordat we verder varen naar het strand. Hier worden we verwelkomt door zeeleeuwen, enkele pelikanen en zeeleguanen. En dit is pas dag 1 op de Galapagos eilanden.

Een korte wandeling naar het strand La Loberia. Onderweg zien we veel lavaformaties waarop de zeeleguanen zich warmen in de zon. Prehistorische dieren die als je ze goed bekijkt model moeten hebben gestaan voor Godzilla het monster uit de film. Alle beesten die we tot nu toe gezien hebben vertonen totaal geen angst en zijn tot zeer dichtbij te benaderen. Echter wordt geadviseerd om niet dichter dan 2 meter te komen in verband met de privacy van het wild.

Met een lancha (boottransfer) vertrekken we naar het volgende eiland Santa Cruz. Ieder eiland heeft z’n eigen flora en fauna en dat maakt de Galapagos eilanden ook zo uniek. Het bezoek aan het Darwin Centre laat ons een fokprogramma zien van de bedreigde landschildpad. Hier bevind zich ook de beroemdste schildpad ter wereld “Lonesome George” de waarschijnlijk 300 jaar oude schildpad die de laatste was in zijn soort en enkele jaren geleden overleed. Zijn opgezette lichaam staat in een gekoelde ruimte en wordt met zeer veel respect bewaard. Het is bijna of je het mausoleum van Lenin binnenkomt. Op het spierwitte strand van Tortuga bay kunnen we heerlijk zwemmen en snorkelen en genieten we van de zeeleeuwen en zeeschildpadden en ook een rog komt weer onbezorgd voorbij zwemmen. Met onze gids rijden we richting de highlands op zoek naar de grote landschildpadden. De eerste zien we langzaam lopend het fietspad afgaan en als we wat verder van de weg afgaan komen we op een afgesloten gebied van El Chato waar we zeker 25 van deze grote schildpadden tegenkomen. Je hebt alle tijd om ze te bestuderen want ook hier weer totaal geen angst. Waar de zeeleguaan model stond voor Godzilla, hebben de grote landschildpadden zeker model gestaan voor het ruimtewezentje ET.

Op onze 25 jarige trouwdag reizen we af naar een klein onbewoond eiland waar we voor het eerst kennismaken met okergeel gekleurde landleguanen die onder de cactussen zich tegoed doen aan de vegetatie. Waar je ook kijkt zie je in eerste instantie niets, maar kijk je iets beter dan zie je onder elke cactus wel een leguaan, lava salamander, of gekleurde vogel zitten. Op de kliffen nestelen fregatvogels, pelikanen, zwaluwstaartmeeuwen, pijlstormvogels die ook weer van dichtbij te bewonderen zijn. We gaan alweer op weg naar het derde en grootste eiland van de Galapagos: Isabela. Dit eiland heeft de vorm van een zeepaardje en die hopen we dan ook te gaan zien. Het eiland Isabela bestaat uit een keten van vulkanen die door hun regelmatige uitbarstingen in de loop der jaren prachtige lavaformaties hebben gevormd. We bezoeken Los Tuneles. Een gebied van lavaformaties met kanaaltjes, eilanden en vele natuurlijke bruggen waar het water doorheen stroomt. Ook hier weer komen we vele zeeleguanen tegen die over elkaar heen gestapeld zich warmen in de zon. De bekende bluefooted booby (blauwvoet Gent) broedt hier. Maar voordat het tot een nest komt doet het mannetje erg veel moeite om het vrouwtje voor zich te winnen door voor haar te dansen. Een mooi schouwspel om deze vogel te zien dansen met zijn gespreide vleugels en zijn staart omhoog. Uiteindelijk komen er in ieder nest twee eieren te liggen die goed bewaakt worden. Echter maar 1 van de jongen zal het overleven. Tijdens het snorkelen weet onze gids inderdaad een zeepaardje te vinden in de mangroves en in een grot onderwater komen we oog in oog te staan met wel 10 witpunthaaien. Op nog geen twee tot drie meter afstand liggen ze te rusten. Fascinerend. Zo dicht bij een school haaien die totaal geen vijandige bedoelingen hebben. Er schijnt nog nooit iemand door een haai te zijn verwond op de Galapagos.

Na 8 dagen op de Galapagos eilanden vertrekken we van Isabela terug naar Santa Cruz om via Baltra terug te vliegen naar Guayaquil. Het zit erop helaas maar niet voordat het vliegtuig moest uitwijken naar een ander vliegveld in verband met de ongekend slechte weersomstandigheden in Guayaquil. De luchthaven werd gesloten en een aantal uur later konden we daar toch weer voet aan de grond zetten. Van de regenval die straten tot kniehoogte onderwater zette is niets meer te merken.

De zon schijnt weer. Nog een half dagje stad!! We proberen nog zoveel mogelijk te zien en brengen o.a. een bezoek aan de kathedraal met daarvoor het Parque Simon Bolivar, beter bekend als het Parque de Iguanas. In het park leven vele leguanen die strijden om hun stukje territorium en naast de duiven die er gevoerd worden krijgen de leguanen ook sla gevoerd waarbij ze bijna op hun beurt lijken te wachten. Dan is het helaas echt tijd om te gaan. We checken in en na een comfortabele vlucht met de KLM komen we weer op Schiphol aan. We hebben een prachtige reis gemaakt en alles gezien wat we wilden zien, al is er nog zoveel meer te ontdekken. Ecuador is een prachtig veelzijdig land en de Galapagos eilanden met haar vulkanen en schitterende dierenwereld zijn werkelijk uniek. Zou je ook Ecuador en de Galapagos willen bezoeken laat het mij weten en ik zal jullie graag helpen om ook zo’n prachtige ervaring te ervaren!

Deel dit:

Terug Naar Boven