Fins Lapland 5 - 12 maart 2017

Etienne van Leur on 23 March 2017

Deel dit:

300 km boven de poolcirkel ligt Inari, gelegen aan het gelijknamige meer.

Wat een fantastische week hebben we gehad!!

Na onze vlucht met Tui vanaf Schiphol met een tussenlanding komen we aan in Fins lapland en rijden we in een half uurtje naar ons hotel Inari. Tijdens de transfer krijgen we al een goede indruk van het mooie, besneeuwde landschap. Wat een rust, wat een weids landschap en wat weinig autoverkeer.

Hotel Inari ligt aan het bevroren en met sneeuw bedekte meer waarop we heerlijk kunnen wandelen, langlaufen en tochten kunnen maken met de sneeuwscooter. Het hotel bestaat uit een hoofdgebouw waarin de receptie, restaurant, sauna en de standaardkamers zijn gelegen. Het restaurant heeft mooi uitzicht over het meer. Tot onze grote verrassing hebben we een sauna op de kamer waar we zeer zeker gebruik van gaan maken. Thermokleding zat bij de reis in en die kunnen we op de kamer drogen met een droogblaas installatie.

Direct tegenover het hotel is de supermarkt die 7 dagen in de week van 07.00-22.00 geopend is. Het assortiment is ruim. Tenminste, als de leverancier geweest is. Dan besef je opeens dat de afstanden hier veel groter zijn en dat leveringen van ver moeten komen. Regelmatig zijn er lege schappen te vinden.

We brengen een bezoekje aan het Siida museum waar we een hoop te weten komen over Lapland en zijn bewoners, de Sami. Dit van oorsprong nomadenvolk wordt gezien als de autochtone bevolking van Lapland. In Nederland hebben we wat excursies geboekt en deze starten direct naast het hotel of vandaar vertrekt het busje voor een korte transfer. Bij het inchecken lag de enveloppe klaar met alle gegevens erin.

En dan is er natuurlijk het noorderlicht! Een schitterende ervaring die je al vanaf het meer kunt aanschouwen. Maar wanneer? Dat is altijd afwachten. We konden eigenlijk niet wachten om dit schitterende natuurfenomeen te zien. Maar vanaf 21.00 uur kan je op het meer gaan kijken of er die avond ook wat gaat gebeuren. Soms verschijnt er niets maar vaak ook wel. Opeens is het er! Fantastisch! Het noorderlicht is daar circa 200 dagen per jaar te zien en wij hebben er dan ook drie avonden echt van kunnen genieten. Alsof Klaas Vaak gekleurd zand de lucht instrooit. Gelukkig de instructies bestudeerd van de camera om in het donker te fotograferen en de speciale instellingen. Ook gelukkig het statief niet vergeten.

Met een gids op sneeuwschoenen gaan we nog de bossen in op zoek naar het noorderlicht. Een mooie avondexcursie waar natuurlijk ook weer een pauze bij het kampvuur bij hoort, met lekkere warme bessensap.

Ook gaan we het langlaufen eens proberen! Dan kan je een cursus boeken van ca. 2 uur waar de basis wordt uitgelegd en je zelf het langlaufen kan proberen. We hadden de smaak te pakken en zijn een andere keer zelf op pad gegaan over de uitgezette langlaufroutes die o.a. op het meer zijn uitgezet. Prachtig, ontspannend maar inspannend en wat waren we na 16 kilometer blij met de sauna in onze kamer!!

Wat is een bezoek aan Lapland zonder een husky safari. We luisteren naar de uitleg over de honden, doen zelf het tuig om bij een hond en kijken hoe de gidsen de huskyspannen samenstellen. Dan stappen we op de slee en glijden door het prachtig besneeuwde landschap en sluiten af met koffie en thee bij het kampvuur. Stap echter nooit van de slee af zonder dat deze is vastgemaakt. De honden zijn zo blij dat ze kunnen rennen dat als de slee niet op de rem staat of is vastgemaakt je het nakijken hebt…..

We maken een mooie wandeling langs de rivier en rusten even uit bij een blokhut en maken ons eigen vuurtje.

En natuurlijk de rendieren! In de omgeving lopen kuddes rendieren die in de winter worden bijgevoerd door de herders. We nestelen ons lekker op een slee terwijl de herder ons (achter zijn sneeuwscooter aan) richting de rendieren brengt. We mogen de rendieren voeren en ons er tussen in wagen. Ze zijn een stuk kleiner dan we dachten. Een afgevallen gewei mogen we meenemen als souvenir. De rendieren worden gehouden voor hun vlees en de huiden. Weer een mooie ervaring. We genieten van een lekkere kop koffie of thee bij het kampvuur en luisteren naar de verhalen van de herder die ons alles verteld over deze dieren en hun manier van leven.

Gelukkig hebben we ons rijbewijs mee want om de sneeuwscooter te mogen besturen moeten we in het bezit zijn van rijbewijs B. Op de sneeuwscooter en bij de huskysafari zit je altijd met twee personen. Wel heb je de mogelijkheid om halverwege van bestuurder te wisselen. We rijden met de scooter over het meer, door de bossen en de schitterende omgeving en bezoeken het Wilderniskerkje.

Helaas een weekje is eigenlijk veel te kort en we moeten alweer op huis aan maar heb je zin in even een lekker weekje weg in de mooie natuur, in de gezonde buitenlucht en ook lekker bezig zijn dan is dit de ideale locatie.

Inari is genieten! De mooie natuur, de rust, de vriendelijke mensen.

Een echte aanrader!

Deel dit:

Terug Naar Boven