Sarajevo city trip april 2016

Etienne van Leur on 23 October 2016

Deel dit:

Ruim 20 jaar geleden was ik voor het laatst in Sarajevo. De oorlog liep om zijn einde en veel was er vernietigd. De zoon van een vriendin van ons studeert nu al twee jaar bij een beroemde filmacademie in Sarajevo en zij gingen hem bezoeken. "Of we geen zin hadden om mee te gaan!! " De keuze was snel gemaakt natuurlijk.

Na een rechtstreekse vlucht met German Wings vanuit Köln/Bonn komen we aan op het vliegveld en na een korte rit checken we in bij het net geopende appartementenhotel van het Marriot hotel nabij het centrum. Maar wat is de stad veranderd. Schoon, vele restaurants en gezellige terrasjes, grote nieuwe winkelcentra en er staat een glimmende “Avaz twist tower” van zo’n 40 verdiepingen met bovenop een uitkijkpunt met een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving.In de verte zien we de laatste besneeuwde bergtoppen.

De meeste sporen van de oorlog zijn weg maar her en der in de stad zien we toch nog herinneringen aan die verschrikkelijke jaren tussen 1991 en 1995. We wandelen door de stad, langs de oude bibliotheek die na weer opgebouwd te zijn, dienst doet als het nieuwe gemeentehuis. Binnen wordt je gegrepen door de prachtige schilderingen op de muren en de plafonds. Een bezoekje aan de expositie van de geschiedenis van Sarajevo, de Olympische winterspelen en de oorlog zijn erg interessant. Het opvallende geel geverfde gebouw van Het Holiday Inn hotel staat er ook nog. Tijdens de oorlog was dit de plaats waar journalisten uit de hele wereld hun verslag deden.

Verder slenterend langs de oevers van de rivier Miljacka lopen we langs gebouwen die stammen uit de tijd dat Sarajevo deel was van het Habsburgse rijk. Langzaam gaan we richting het oosten van de stad waar ook de Ottomaanse wijk zit en komen we langs de Latijnse brug uit de Ottomaanse tijd. Dit is de plek waar in 1914 aartshertog Frans Ferdinand werd vermoord. Deze moord vormde het startsein van de eerste wereld oorlog. In de Ottomaanse buurt zien we moskeeën, Turkse badhuizen, een bazaar, het Sebilj fontein en de Sarajevo Clocktower. Loop je door het koperslager straatje dan waan je je ook een beetje in Turkije compleet met de Turkse koffie die op elk terrasje wordt gedronken.

De stad is multicultureel en na de moskee brengen we een bezoekje aan het centrale plein waar we de okergeel geschilderde orthodoxe kerk niet kunnen missen. Er is genoeg te zien in Sarajevo, maar ook buiten de stad is het goed vertoeven. Met de bus gaan we de heuvels in. We passeren het voormalig olympisch stadion en het busje ploetert zich een weg naar boven. In de heuvels liggen mooie watervallen en we besluiten erheen te lopen. Echter toch te ver weg besluiten we halverwege weer om te keren en onszelf te trakteren op echt overheerlijk ijs. De gemiddelde Italiaan zal jaloers zijn op de kwaliteit ijs en de vele smaken die er verkocht worden.

Vanuit Sarajevo kunnen verschillende tours gemaakt worden en we besluiten naar Mostar te gaan met zijn bekende brug. Compleet vernield in de oorlog is de brug nu weer in originele staat hersteld. Een prachtige rit langs rivieren, bergen, sinaasappelboomgaarden en ruige natuur. Mostar zelf is met de brug toeristisch ingesteld maar zeker de moeite waard. Stop onderweg voor de lunch en geniet va de vers gevangen forel. De route tussen Sarajevo en Mostar voert door een heuvelachtig gebied met schitterende utzichten.

Langs de weg kopen we een paar potten honing en zijn we weer terug in Sarajevo. Nog een bezoek brengen aan de locale bierbrouwerij waar we voor de laatste keer eten en afscheid nemen van onze vriend.

De korte taxirit over de vroeger gevreesde sniper Alley brengt ons weer naar het vliegveld.

Als citytrip komt Sarajevo misschien niet 1,2,3 in je gedachten op om te bezoeken, maar op nauwelijks anderhalf uur vliegen vanaf Keulen is het echt de moeite waard om hier een bezoek te brengen. Anja en Henk bedankt voor de tip om mee te gaan naar Sarajevo.

Wilt u ook eens een bezoek brengen aan deze multiculturele stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot ongeveer 1460 laat het mij weten en ik zal u graag helpen een bezoek aan Sarajevo te organiseren !!.

Deel dit:

Terug Naar Boven