Zuid Afrika - Rondje Johannesburg Oktober 2015

Etienne van Leur on 23 October 2016

Deel dit:

Het was alweer een aantal jaartjes geleden dat we naar Afrika waren geweest. En daar ik druk bezig was reizen naar Zuidelijk Afrika te organiseren, vonden het toch ook weer tijd om daar weer eens een kijkje te gaan nemen.

Met de A380 van British Airways kwamen we, via Londen Heathrow, aan op de luchthaven van Johannesburg en namen we onze huurauto in ontvangst. Het avontuur kon beginnen. Zelf rijden is zeer goed te doen in Zuid Afrika en geeft ons veel vrijheid waar te gaan en waar te stoppen.

Onze eerste bestemming was in de buurt van Hazyview waar we de bekende Panoramaroute zouden gaan volgen. Maar eerst werd er onderweg een bezoek gebracht aan het chimpansee opvang en rehabilitatie- centrum van de beroemde Jane Goodall. Hier leven chimpansees die hun leven gesleten hebben als foto-aapje aan de Costa del Sol , als huisdier werden gehouden in een achteraf schuurtje of in het circus kunstjes hebben moeten doen. Hier kunnen ze genieten van het aap zijn en leven in een groep. De panorama route is een aaneenschakeling van prachtige uitzichtpunten. Na Gods Window met uitzicht over het laagveld gaan we naar de Berlin watervallen en dan door naar waar door het water in duizenden jaren uitgesleten rotsen de Bourke potholes zijn ontstaan. De potholes laten heel mooi de verschillende soorten gesteente zien die in lagen op elkaar zitten.

’s Ochtend in alle vroegte begeven we ons richting één van de vele toegangspoorten van het wereldberoemde Krugerpark. Nadat de auto is doorzocht op jachtwapens, en we helaas onze fles Amarula moeten inleveren (alcohol is niet toegestaan in het park) rijden we de bush in. Al snel is het raak. Langs de kant van de weg luiert een hyenamoeder met enkele jonge welpen die erg nieuwsgierig aan het spelen zijn. De eerste giraffen worden gespot en uit het niets komt een kudde van wel 50 olifanten uit het struikgewas en steekt vlak voor de auto de weg over. Een jong pubermannetje maakt duidelijk dat zij voorrang hebben met oversteken en 3 minuten later zijn alleen de grote olifantenhopen die herinneren aan de kudde.

Diverse impala’s, koedoes, wrattenzwijnen en gieren komen in het vizier. Na twee dagen in het park te hebben gereden, één dag hebben we zelf gereden en één dag met chauffeur zijn we fan geworden van de neushoorn. Hoewel dit prachtige dier met uitsterven bedreigd word hebben we het geluk gehad om toch zeker wel meer dan 30 stuks te hebben gezien inclusief met jongen!! De rit gaat door naar Swaziland waar we wat meer cultuur opsnuiven. Een bezoek aan een cultural village waarbij in een redelijk natuurlijke setting we leren hoe de Afrikaanse bevolking leeft, jaagt, en danst. Na Swaziland doorkruist te hebben staat het nijlpaard op het programma. In St Lucia met een boot de rivier op om getuige te zijn hoe hele families nijlpaarden langs de oevers grazen, als een onderzeeboot vlak naast de boot ineens opduiken of hun machtige bek met grote slagtanden openen.

We vervolgen onze weg langs de schitterende kust om uit te komen in Durban. De boulevard is de moeite waard en de kitesurfers en surfboarders bedwingen de hoge golven. Zelf gaan we op zoek naar walvissen. Op open zee turen we de golven af naar de spuitfonteinen. De golven zijn helaas net te hoog. We zien fonteinen maar dichtbij komen zit er helaas niet in. Door dus naar de Drakenbergen. Prachtige bergmassieven, schitterend uitzicht en we kunnen hier onze energie kwijt met prachtige wandelingen richting de toppen van de bergen om nog meer te genieten van de vergezichten. Mensen wat is dit een mooi gebied. Omdat het voor de Zuid Afrikaners einde vakantie is raadt de eigenaar van ons hotel ons aan om een binnenweg te nemen die dwars door het Golden Gate Park gaat. Beslist geen straf om hier doorheen te moeten gaan. Bergzebra’s steken de weg over, in Clarens lunchen we lekker, kopen vers gebrande koffiebonen voor thuis en rijden door een surrealistisch gebied dat op veel plekken zwart geblakerd is door gecontroleerde branden .

We komen langzaam weer in de buurt van Johannesburg. Daar we in het Krugerpark bijna geen leeuwen hebben gezien brengen we een bezoek aan een game reserve waar veel leeuwen zitten. Ook de zeldzame witte leeuwen leven in dit park. Minpuntje in het park is de mogelijkheid om leeuwenwelpjes vast te houden en te aaien. Er wordt gezegd dat ze weer in het wild worden uitgezet maar na zoveel contact met mensen lijkt mij dat niet waar. Net als het wandelen met leeuwen zou ik dit iedereen afraden daar de leeuwen indien ze groter en sterker zijn, gevaarlijker worden. Ze worden misschien 1 keer uitgezet in het wild om daarna als jachttrofee bij iemand boven of voor de open haard te eindigen. Niet doen dus zou ik zeggen.

Het toestel van British Airways wacht inmiddels weer op het vliegveld van Johannesburg en na een comfortabele nachtvlucht komen we na een overstap weer aan op Amsterdam. Een verschrikkelijk mooie reis van ongeveer 3 weken waarbij we veel wild, prachtige gebieden, aardige en leuke bevolking, lekker eten en fantastische dingen hebben beleefd. Heeft u nu ook zin gekregen om Zuid Afrika eens te bezoeken laat het mij weten en ik organiseer er een mooie reis voor u naar toe. Maar let op. Afrika gaat in je bloed zitten en als je er eenmaal geweest bent wil je er weer naar terugkeren.

Deel dit:

Terug Naar Boven