Zuid Korea 1

Etienne van Leur on 05 June 2018

Deel dit:

Na een zeer comfortabele vlucht met extra (standaard) veel beenruimte met Korean Airlines komen we aan op de hypermoderne nieuwe luchthaven van Seoul. Met de transfer die al op ons stond te wachten rijden we naar ons hotel in centrum van Seoul. Het eerste wat opvalt is het rustige vriendelijke verkeer en hoe schoon het is. Zwerfvuil 0,0, geen graffiti . Behoorlijk wat cultuur opgesnoven in de vele tempels die er in Seoul staan, de mooie moderne architectuur bekeken waaronder hoog vanuit de Lotte toren Seoul vanaf 500 meter hoogte gezien. We vallen met de neus in de boter met de opening van het Seoul fashion festival. Gezien en gezien worden is het motto en daar moet je vroeg mee beginnen. Zelf jonge kinderen zijn al getraind op de catwalk.

Bij een bezoek aan Zuid Korea hoort eigenlijk ook een bezoek naar de Demilitarised zone (DMZ) De grens met Noord en Zuid Korea. Iedereen heeft het al over de historische ontmoeting die binnenkort hier gaat plaatsvinden tussen Kim Yung Un en president Moon van Zuid Korea. We zien de betonnen balk die als grenslijn dient. Het blijft altijd bijzonder om locaties te bezoeken die we kennen van TV, films of boeken. Zo ook de blauwe barrakken op de grens die vaak het decor zijn van onderhandelingen tussen Noord en Zuid. Als we net weer thuis zijn zien we het historische moment van Kim Yun Un en Moon rechtstreeks dat ze de balk overstappen waar we nog niet zo lang geleden zelf stonden>

We gaan de tunnels indie gegraven zouden zijn om vanuit Noord Korea Seoul aan te vallen en we horen de luidsprekers die propaganda muziek over en weer laat klinken. Met een luxe express bus komen we aan in Sokcho. Een klein stadje aan zee met 100+ restaurantjes waar je zelf je krab uit het aquarium kunt uitzoeken. Vrij snel lag ons slachtoffer die steeds maar naar zijn buurman bleef wijzen op ons bord...heerlijk met een lokaal drankje erbij. Het Seoraksan park ingegaan voor weer een flinke wandeling. We komen wat dieper in het park en al grappend nog een... berg in de verte aangewezen om heen te gaan..juist daar kwamen we dus ook uit. Een hele flinke klim van bijna 4 uur waar we werden beloond met een schitterend uitzicht. Het optimale Zwitserleven gevoel!!

Ook de inwendige mens werd weer verwend. Op de vismarkt een heerlijke gevulde inktvis gescoord voordat we de huurauto ophalen en onze selfdrive gaat beginnen. We rijden het binnenland in. De rit gaat naar Songnisan via Pyeongchang waar we nog enkele “after olympische spelen” souvenirs scoren. De Koreaanse Tom Tom is een beetje de weg kwijt en stuurt ons bij afrit 5 de snelweg of om vervolgens dwars door een stad te rijden en bij oprit 7 weer op de zelfde snelweg uit te komen en dat niet 1 keer … Maar zo komen we dus ook in kleine uithoekjes waar we normaal voorbij gereden zouden zijn. Sognisan is een leuk bergdorpje dat zomers en in de weekenden gezellig druk is. Op woensdag en de rest van de werkweek is het er echter uitgestorven. Een vreemde gewaarwording om echt alleen over straat te lopen. Maar ’s avonds echt een fantastisch restaurant gevonden waar we met handen en voeten een super maaltijd bij elkaar hadden verzameld. Wat je niet allemaal met paddenstoelen kan doen.

Het hotel waar we in verblijven is apart. We komen aanrijden met de auto en parkeren deze onder in de garage. Middels een soort rolgordijn gaat de garagedeur dicht en met een trap naar boven kom je in je kamer. Alles erop en eraan maar geen receptie, geen personeel. Vlak naast het stadje ligt een tempelcomplex met de Beopjusa tempel. Er staat een bijna 40 meter hoge gouden boeddha . In de ruimte onder deze boeddha bevinden zich een grote cirkel met wel duizend gouden kleine boeddha beeldjes. Een grote rijk versierde houten pagode is erg indrukwekkend en ook de diverse schilderingen aan de buitenzijde van de tempels laten een ietwat ander beeld zien van het vreedzame idee wat wij van boeddhisten hadden.

Vanuit Songnisan zijn we een stukje richting het zuidwesten gereden naar Jeonju waar we in een traditionele Hanok logeren, slapend op de grond (Ondul). Dit keer hoeven we niet heel ver te rijden, dus een tussenstop bij Daedunsan Provincial Park wordt ingepland. Met de kabelbaan naar boven voor een flinke wandeling en er is ook een hangbrug van 50 meter lang die we wel eens willen bekijken. Met handen en voeten communicatie komen we uiteindelijk aan in Jeonjiu. Het oude centrum heeft zo’n 700 Hanok huizen met kiezelstraatjes waar oude mannetjes een soort dam/schaak op een bankje spelen. De lol voor de Koreanen is om een traditionele outfit (Hanbok) te huren en er dan de hele dag in rond te lopen en overal selfies te maken. Alsof je in een filmset rondloopt… We hadden geluk . Er is een nachtmarkt op een vrijdagavond! Heel veel kraampjes met vooral weer eten, eten en eten. Dus maar weer overstag gegaan en van alles geproefd… De eerste overnachting op de grond was niet echt comfortabel, maar we hebben toch wel wat geslapen.We lopen naar Jaman Mural Village, een wijk met kleurrijke gebouwen en muren. We een in een leuk restaurant om de plaatselijke specialiteit proberen, Bibimbap..een rijst schotel met pittige saus. Onderweg maken een tussenstop in Maisan. Er staan hier twee heuvels (paardenoren in de volksmond genoemd). Zuid Koreanen houden van wandelen dus als enige twee Europeanen vallen we op. We volgen de hikers en komen uiteindelijk in de Tapsa pagode tempel midden in de bergen aan waar ongelooflijk veel te zien is. We worden getrakteerd op een aaneenschakeling van bloesembomen. Waar je ook kijkt staan de bomen die vorige week nog dor en droog waren in volle witte bloesem. Een lust voor het oog!!.

Deel dit:

Terug Naar Boven