Zuid Korea 2

Etienne van Leur on 05 June 2018

Deel dit:

Welkom bij het tweede deel van onze reis door Zuid Korea. Bij het hotel willen we via de voordeur van wat wij denken het hotel is naar binnen. Maar we staan dan in het lokale palingrestaurant waar de kerstboom nog in vol ornaat staat inclusief ballen en lampjes. De ingang is in het gebouw ernaast. Voordat we goed en wel de schuifdeur door zijn moeten de schoenen uit en opgeborgen worden in een kluisje. De eerste indruk van het hotel is die van een soort van sanatorium in Oost Rusland uit de jaren 50 van vorige eeuw. Zowel qua interieur als de mensen die er rondlopen. Via allerlei gangetjes en trappen komen we in de onze hotelkamer (ja inderdaad alle kamers zitten boven het palingrestaurant). De kamer is totaal het tegengestelde van de rest van het gebouw. Modern, licht, mooie badkamer en bed en van alle gemakken voorzien.

Terug naar het “sanatorium” . We zitten in een sauna hotel, dus die moeten we gaan uitproberen. In Nederland ben je in de sauna in Adam en Eva kostuum maar hier krijg je een bruin soort pyjama waarmee je de sauna ingaat. Geen bankjes maar soort kokosmatten waar je op ligt. In de rustruimtes liggen de mensen op matjes te relaxen en dat versterkt het eerder genoemde gevoel Oost Rusland 1950. Maar heerlijke sauna en heerlijk ontspannen. Het Jirisan gebergte werd helaas niet echt veel wandelen of hoog de bergen in met de auto, want er was een weg afgesloten door een rotsblok. Na Jirisan gaan we aan de laatste rit met de huurauto beginnen, van Zuid West naar Zuid Oost van het land. Op naar Gyeongju, maar nu via een snelweg waar je eens een keer 100 mag i.p.v. de 80 die het steeds was. Lijkt lekker opschieten, maar het laatste stuk werd file (kenden we hier nog niet!) dus helaas 2 uur extra onderweg.

De laatste dagen was het een lekker temperatuurtje, zelfs 28 graden. Maar van de ene dag op de ander nog maar de helft (in het hele land). Trui en jas maar weer aan. Met de vallende bloesemblaadjes, net sneeuw… Aangekomen in Gyeongju zien we al gelijk de tumuli, de keizersgraven uit het Silla tijdperk. Gyeongju is een groot openluchtmuseum zonder muren en ’s avonds wordt alles prachtig aangelicht. Weer menig tempel e.d. gezien, vooral het verblijf van de keizers aan de vijver zag er prachtig uit. In de tumuli liggen keizers begraven en bij opgravingen komen zeer veel schatten naar boven. De tumili liggen verspreid door de stad waar in het park ook een van de eerste observatorium staat.

Ook is hier ooit de World Expo geweest, heel leuk en leerzaam. Er staat een mega hoog en mooi gebouw, met daarin het silhouet van de beroemde 8 verdiepingen tellende pagode. Alleen op de bovenste twee verdiepingen is er een expositie en een coffeeshop voor het uitzicht , de rest is als object gebouwd. We hebben er een Virtual Reality gedaan over een bekende Budha in een grot, fantastisch in elkaar gezet. Ook is er een expositie over Transformers en allerlei andere poppetjes die er wel heel gedetailleerd uit zien, en natuurlijk ook weer heel veel over de K-popstars. K. stars zijn beroemder dan Justin Bieber in het westen en er is zelfs een speciaal museum voor ze . Om ons inzicht in de geschiedenis compleet te maken ook nog naar het Nationaal Museum geweest wat echt top was. Ikzelf ben niet echt een museum bezoeker maar dit museum is echt de moeite waard. We hebben ons hier niet verveeld! Na bijna 4 uur gingen ze sluiten en de tijd was omgevlogen. Een aanrader dus !!

De huurauto wordt helaas ingeleverd en na 3 nachtjes in dit leuke plaatsje, weer vroeg op pad om de trein naar Seoul te nemen. Niet zomaar een trein, maar de KTX die ons in 2 uur met snelheden boven de 300 km per uur weer in Seoul terug brengt. Bij aankomst worden alle stoelen weer handmatig omgedraaid zodat je nooit achteruit hoeft te rijden Heel apart om te zien dat alle stoelen omdraaien. Nog 1 dagje rondhoppen met de metro door Seoul. We bezoeken het Korea War Museum waar we veel leren over de Koreaanse oorlog. Toch wel indrukwekkend is de gedenkplaat met de namen van de Nederlandse slachtoffers van deze oorlog. Mooi bijgehouden met verse bloemen bij de gedenkplaat. Bij het museum staat een B52 bommenwerper, Een replica van een schip dat bij grensconflicten door Noord Korea tot zinken werd gebracht en een nationaal monument. Ook staat er al jaren een klok gereed die de tijd zal aangeven als ooit de vrede wordt getekend tussen noord en zuid Korea. Misschien dus wel in 2018. We scoren de laatste souvenirs en dan helaas bijna weer thuis… Met de luxe vliegveld limousine bus service naar het vliegveld waar ik nog als vliegtuigliefhebber "geniet" van maatschappijen die we op Schiphol nooit zien en ook de machtige A380 diverse malen voorbij zie komen. Tijd om op te stijgen en via de uitgestrekte ijs en sneeuwvlaktes die Rusland nog steeds bedekken komen we weer in Nederland aan. Zuid Korea is ontzettend goed bevallen. 21 dagen weggeweest maar we hadden er makkelijk nog 21 dagen aan vast willen plakken Mooie natuur, mooie cultuur, heerlijk eten en heel vriendelijke bevolking. Zuid Korea zou niet 1,2,3, op je lijstje van bestemmingen staan maar ik kan je verzekeren overweeg het om hem op je bucketlist te zetten. Meer weten, dan hoor ik graag van je.

Deel dit:

Terug Naar Boven