Bali & Java 2011 deel 2

Hannelore Verschut on 27 August 2016

Deel dit:

INDONESIË: BALI EN OOST-JAVA

Vanaf de haven gaan we met een taxi naar Wonotoro. Dit is een hele lange rit omdat de afstanden op Java groter zijn dan op Bali. We blijken nog 6 uur te moeten rijden. Het is al bijna donker als we aankomen in ons hotel in Wonotoro. Daar regelen we voor de volgende dag een trip naar het absolute hoogtepunt van onze reis: de Bromo vulkaan. Dat betekent de volgende ochtend om 04.00 uur opstaan. Poeh, best pittig zo’n lange dag reizen en daarna zo vroeg op. Maar de kinderen klagen niet en kruipen gezellig met z’n drieën in een groot tweepersoonsbed. De volgende morgen dus heel vroeg op en vestjes aan want we zitten hier hoog en het is nog best fris. Ons busje zet ons af bij uitkijkpunt Gunung Penanjakan van waaruit we het laatste stuk in het donker omhoog moeten lopen. We staan op 2700 meter hoogte en de kinderen warmen zich aan een vuurtje dat de theeverkopers hebben gemaakt. Dan wachten tot de zon opkomt met een grote groep andere toeristen. Met de komst van het licht wordt duidelijk wat voor uitzicht we hier hebben. We kijken in een enorme krater met daarin een drietal vulkanen: de Gunung Batok, de Gunung Bromo (welke actief is en rommelt en stoomt) en de Gunung Kursi. Op de achtergrond, buiten de krater waar we in kijken, staat de hoogste vulkaan van Java en tevens actief: de Gunung Semeru (3676meter). Alle beschrijvingen van het uitzicht doen geen recht aan wat je meemaakt als je hier echt staat. Dit moet je een keer in je leven gezien hebben! Als de zon is opgekomen en vol in de krater schijnt, lopen we weer terug naar ons busje beneden. De kinderen huren een paardje wat de tocht voor hen nog extra leuk maakt. Met het busje dalen we nu de krater in en rijden we naar de voet van de Gunung Bromo. Ook daar huren we weer een paardje en gaan naar de vulkaan. Het allerlaatste stuk naar de kraterrand van de Bromo moeten we te voet afleggen over een trap. Dan staan we in de diepte van de vulkaan te kijken die rookt en gromt. Terug in het hotel gaan we lekker ontbijten. Dat gaat er wel in na zo’n activiteit. Na het ontbijt lekker genieten van het zonnetje in de tuin van het hotel. De kinderen vermaken zich op de grote trampoline en met de tafeltennistafel. Er blijkt nog een ander nederlands gezin te zijn met drie kinderen van dezelfde leeftijd, dus die hebben het gezellig samen. In de middag maken we nog een flinke wandeling naar het dorp Cemoro Lawang aan de kraterrand waar we die ochtend al hebben gestaan. Het leuke is dat als je loopt je veel meer van het lokale leven ziet.

Na een dag om nooit te vergeten en een goede nachtrust rijden we weer richting Bali. Daar, in het oosten van Java, verblijven we twee nachten op een plek waar de meeste mensen bij het woord Indonesië aan denken. Midden tussen de immens groene rijstvelden met op de achtergrond de vulkanen en boeren die het land omploegen met buffels. Het klassieke plaatje. De volgende ochtend staan we om 05.00 op om naar de krater van de Kawah Ijen te lopen. Eerst volgt een hobbelige rit in een oude knalgele landrover. Daarna met een gids een uur naar boven lopen naar de kraterrand. Het bijzondere van Kawah Ijen is dat in deze actieve vulkaan zwavel wordt gewonnen. Terwijl wij het pad omhoog lopen komen we vele zogenaamde zwaveldragers tegen: mannen die het pad meerdere keren per dag omhoog en omlaag lopen met manden met kilo’s zwavel op hun rug, soms wel 80 kilo. Loodzwaar werk en deze mannen verdienen slechts 60 cent per 10 kilo zwavel die ze naar beneden brengen. Onvoorstelbaar hard leven. Op de weg naar boven zien we ook gibbons in een boom zitten. Als we boven zijn aangekomen hangen er wolken in de krater de zwavelstoom komt ons tegemoet. Dan trekt de wolk weg en zien we een prachtig blauw kratermeer met daarvoor de gele grond van zwavel. Heel indrukwekkend en onbegrijpelijk dat deze plek maar door zo weinig toeristen wordt bezocht. Een verborgen parel. Op de terugweg naar het hotel wil de gele landrover niet verder rijden en staan we in de middle of nowhere stil. We kunnen er wel om lachen en gelukkig is onze chauffeur handig. Hij rommelt wat onder de motorkap en het vehikel rijdt weer.

Terug met de veerboot naar Bali om vervolgens weer een nacht in het idyllische Pemuteran te verblijven. Wat is het hier toch goed toeven! We huren een snorkeluitrusting en snorkelen nog wat in de zee voor ons hotel. De laatste dagen van onze vakantie zitten we in Sanur aan de zuidoostkust van Bali. Een relaxte plek. We gaan naar het strand en genieten nog even volop van het heerlijke indonesische eten. We hebben ook nog geluk want het Bali Kite Festival vindt plaats als wij er zijn. Ieder jaar wordt in Sanur dit vliegerfeest gehouden en dan komen groepen vliegeraars van heinde en verre naar Sanur om hun vaak gigantische vliegers op te laten. Het festivalterrein staat afgeladen vol met mensen en er wordt muziek gemaakt. In het midden op een groot veld worden de vliegers opgelaten. Soms zijn de vliegers zo groot dat ze met tientallen mensen vastgehouden worden om de lucht ingebracht te kunnen worden.

Dan breekt voor ons gevoel veel te vroeg het afscheid aan van Indonesië. Er is nog zoveel te ontdekken in dit mooie eilandenrijk. We komen zeker een keer terug.

Kortom: Bali is een heel toegankelijk eiland dat het hele jaar door bezocht kan worden. Het hoogseizoen is Juli en Augustus (droge tijd) dus het is raadzaam om dan op tijd je vlucht en accommodatie te boeken. Omdat het zo’n makkelijk eiland is om rond te reizen, het klimaat fantastisch is en de faciliteiten voor toeristen echt uitstekend zijn, kan echt iedereen hier naartoe. De afstanden in Bali zijn klein. Het is dan ook heel goed haalbaar om veel van het eiland te zien. Of je dit nu doet vanuit 1 locatie of meerdere locaties. Het is wel een aanrader om als je bijvoorbeeld 3 weken op vakantie gaat, je tenminste 3 locaties kiest op het eiland. Op deze manier wordt je vakantie heel divers en verrassend. Vanuit Bali kan je ook heel makkelijk een aantal dagen naar Lombok, het eiland ten oosten van Bali of naar Java, het eiland ten westen van Bali (Java is groot, dus maak een keuze wat je dan wil zien). Je kan naar beide eilanden makkelijk overvaren.

Ben je enthousiast geworden voor deze paradijselijke bestemming? Omdat ik zoveel mooie plekken ken, kan ik echt een onvergetelijke vakantie voor je samenstellen. Precies op maat gemaakt op jouw wensen en budget. Rondreizen van plek naar plek of een pakket met vlucht en hotel? Ik vind het heel leuk om je het allerbeste advies te geven.

Deel dit:

Terug Naar Boven