Egypte 2007: Luxor

Hannelore Verschut on 19 August 2016

Deel dit:

EGYPTE 2007: LUXOR, DE NIJL, TEMPELS EN FARAO’S

Egypte is één van onze favoriete landen. Het land heeft zoveel te bieden, maar Luxor aan de Nijl is toch wel een hoogtepunt. Hier is zoveel te zien en te doen. We besluiten in de zomervakantie dan ook om 3 weken naar Luxor te gaan met onze kindjes van 6, 5 en 2 jaar oud. En ja, het is behoorlijk warm dan. En nee, dat is helemaal niet vervelend. De warmte in Egypte is een droge warmte waardoor het heel goed te doen is. Alleen midden op de dag doen we rustig aan en is een siëstaatje heerlijk, zeker met kleine kinderen. We hebben een fantastisch hotel uitgezocht. Het ligt op een eiland in de Nijl en heeft een werkelijk schitterend zwembad. Met een “infinity edge” zodat het lijkt of het zwembad overloopt in de Nijl. Al liggend in/aan het zwembad varen de zeilbootjes voorbij en kijk je uit op de Vallei der Koningen waar de Farao’s begraven liggen. Een heerlijke warmte, nooit een wolkje aan de lucht, en iedere avond een prachtige ondergaande zon. Heeft u het beeld?

De kinderen vinden het fantastisch, ze zijn niet weg te slaan uit het zwembad. Maar ja, we zijn natuurlijk niet voor niets in Luxor. Dus besluiten we culturele activiteiten af te wisselen met relaxen aan het zwembad. De ene dag gaan we wat doen en de andere dag gaan we niet op pad. En als we wat gaan doen, dan staan we heel erg vroeg op om als eerste bij de ingang van de bezienswaardigheid te zijn. Om 06.00 uur dus. Het is dan heerlijk rustig (geen massa toeristen), nog niet al te warm en zeer fotogeniek. Als de hordes toeristen komen en het warm wordt, zitten wij alweer aan het ontbijt in het hotel en kunnen we daarna lekker zwemmen. Een gouden formule!

We hebben ook een “eigen” taxichauffeur die met ons een deal sluit om ons om de dag op te halen bij ons hotel en weer terug te brengen als we klaar zijn met sightseeing. Mahmoud is zo lief en hij vindt de kinderen geweldig. We worden zelfs bij zijn familie uitgenodigd om wat te drinken en te eten. Daar zitten we dan, in een arme buurt van Luxor en bijna niemand (behalve Mahmoud) die Engels spreekt. Maar zo gastvrij! De vrouw des huizes heeft zoete lekkernijen gebakken en voor de kinderen hebben ze speciaal flessen frisdrank gekocht. Dit soort ontmoetingen is altijd heel bijzonder.

Ook eind van de middag en ’s avonds gaan we nog wel eens op pad, naar het centrum van Luxor bijvoorbeeld. De Luxortempel is ook prachtig als het donker is en wordt beschenen door grote lampen. Of we nemen een paardenkoetsje, een calèche genaamd, en laten ons zo naar het hotel terugbrengen. Dat vinden de kinderen erg leuk in zo’n koetsje. Ook doen we bij zonsondergang een zeiltochtje over de Nijl.

En wat hebben we in deze drie weken dan gedaan in de vroege ochtenduurtjes? We zijn twee keer in de Vallei der Koningen geweest, waar de graven liggen van de Farao’s. Elke keer bezoeken we 3 graven. Het graf van Toetanchamon mag natuurlijk niet ontbreken ook al is dit niet het meest spectaculaire graf. Ook dit vinden de kinderen geweldig, want zo diep afdalen in de graven met de mooie muurschilderingen en aan het einde een sarcofaag is lekker spannend. Het spreekt echt tot hun verbeelding. Twee keer Vallei der Koningen dus, maar ook: de Luxortempel, de tempel van Karnak, de tempel van Hatshepsut, de Vallei der Koninginnen, de tempel van Ramses de Derde, de Vallei der Edelen, de Memnon Kolossen en als klap op de vuurpijl……een luchtballontocht over de tempels en valleien van Luxor!

Deze vakantie is echt zo divers en een aaneenschakeling van mooie en leuke dingen, dat verwacht niemand als je vertelt dat je drie weken in Luxor op vakantie gaat. De combinatie van zon en zwembad met de schitterende oudheidkundige overblijfselen van de egyptische beschaving is top. Een aanrader voor iedereen.

Kortom: Als het weer wat veiliger wordt in Egypte de komende jaren, dan is Luxor een fantastische bestemming. Voor iedereen, dus ook voor (kleine) kinderen.

Deel dit:

Terug Naar Boven