Egypte & Jordanie 2008 deel 1

Hannelore Verschut on 23 August 2016

Deel dit:

EGYPTE & JORDANIE 2008: STRAND, ZAND EN CULTUUR

Egypte blijft een geweldig land. Na de culturele hoogtepunten van vorig jaar in Luxor, kiezen we dit jaar voor het strand. Het wordt Taba, aan de golf van Aqaba. Een vrij nieuwe bestemming, eigenlijk een beetje uit de grond gestampt. We zijn benieuwd wat we ervan vinden. In ieder geval zijn we verzekerd van een prachtig blauwe zee en iedere dag schitterend weer. Met onze kinderen van 7, 6 en 4 stappen we op onze directe Transavia-vlucht. We verblijven in het Intercontinental Hotel in Taba. Het is direct aan zee gelegen en heel mooi. Heel fijn is dat we een upgrade krijgen naar twee aan elkaar gekoppelde juniorsuites. Wat een luxe! Ook het eten is heerlijk. Ondanks dat dit een all-inclusive hotel is, voelt het niet als een vreetschuur. Tijdens de lunch en het diner zit je aan keurig gedekte tafels. Wel is er fantastisch eten in overvloed, dus het wordt een uitdaging om niet te veel aan te komen. Ach, het is vakantie zullen we maar zeggen. Helaas is ook in dit hotel het asociale “ik-reserveer-een-ligbed-aan-het-zwembad-door-mijn-handdoek-erop-te-leggen” in zwang geraakt. Gadver! We weigeren mee te doen aan deze idioterie, wat betekent dat we met z’n vijven gezellig aan een tafeltje onder de palmbomen zitten. Net zo leuk, zo niet leuker en rustiger, als op een ligbed aan het zwembad. Bijna dagelijks laten we ons met het hotelbusje naar het verderop gelegen Grand Hyatt hotel brengen. Daar ligt namelijk een pier in de zee van waaraf je met een trapje het water in kan om te snorkelen. We kunnen er geen genoeg van krijgen, de onderwaterwereld is zo mooi hier. Koralen en de meest prachtige vissen. Onze jongste kan nog niet snorkelen en blijft met 1 ouder op de pier zitten met (kleur)boekjes. Vanaf de pier kan je trouwens ook al heel veel vissen zien dus ze kan op haar manier ook meegenieten van al het moois in het water. Ondanks dat Taba een prima plek is en we enorm genieten van de luxe en onze snorkeltochtjes, gaat het na ruim een week toch wel kriebelen. Wat kunnen we nog ondernemen vanuit Taba? Drie weken alleen maar zon, zee en strand kan ons toch niet zo bekoren.

We vinden een oplossing voor ons “probleem”: Jordanië ligt heel dichtbij en is over land te bereiken. Altijd al een keer naar dat land willen gaan en nu ligt het binnen handbereik. We laten onze koffers en het grootste deel van onze spullen in onze hotelkamers staan en pakken een klein rugzakje in met wat kleding en toiletspullen. Een taxi brengt ons naar de grens met Israël. Daar gaan we lopend de grens over. We verbazen ons enorm over de vraag aan de grens of we wapens bij ons hebben. Tja, dit is Israël. Als we de grens over zijn, nemen we direct weer een taxi naar de grens met Jordanië, een ritje van amper een half uur. In Jordanië nemen we een taxi naar de historische stad Petra. Heel bijzonder dat we in een paar uur tijd vanuit het strand in Egypte in Petra zijn aangekomen.

We besluiten onze intrek te nemen in het Mövenpick hotel omdat dat vrijwel direct aan de toegangspoort van de oude stad ligt. Bovendien heeft het een leuk zwembad wat prettig is voor de kinderen. We gaan hier 3 nachten verblijven. De volgende ochtend staan we heel vroeg op om bij openingstijd bij de poort te staan. Er blijkt nog niemand te zijn en we zijn dan ook helemaal alleen als we met z’n vijfjes naar de beroemde “Siq”, de toegangskloof tot de rest van de oude stad, lopen. Het is doodstil en de maan staat nog aan de hemel. De Siq is een anderhalve kilometer lange en heel smalle kloof waar je doorheen moet lopen voordat je bij de historische gebouwen van Petra komt. Maar de kloof zelf, met zijn gladde rood-roze rotswanden, is ook echt prachtig. Aan het einde van de kloof volgt het klassieke beeld dat iedereen van foto’s kent: opeens sta je oog in oog met één van de indrukwekkendste gebouwen van Petra, de Khazneh (Schatkamer). Het is een enorme façade die is uitgehouwen uit de rotsen, oorspronkelijk een graftempel. We zijn er even stil van.

Petra was ooit de hoofdstad van de Nabateeërs. Het rijk beleefde zijn bloeitijd rond het begin van onze jaartelling en werd veroverd door de Romeinen in 106 n. Chr. Pas in de 20e eeuw werden de ruïnes van de oude stad weer opgegraven. Omdat veel zo goed bewaard is gebleven staat Petra op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is het in 2007 verkozen tot één van de nieuwe zeven wereldwonderen.

Als we weer teruggaan naar het hotel, huren we voor de kinderen ezeltjes. De kinderen vinden dat prachtig natuurlijk en het maakt een bezoek aan een oude stad ook voor hen heel leuk.

In de middag gaan we lekker relaxed aan het zwembad zitten en nemen de kinderen een frisse duik. En natuurlijk een ijsje! Want in de avond hebben we ook weer een bijzondere activiteit gepland. We gaan in het donker een wandeling maken door de Siq, wat spannend is voor de kinderen. Het is pikdonker, muisstil en het pad dat door de kloof loop is helemaal verlicht met kaarsjes. Aan het einde van de kloof staan voor de Khazneh ook honderden kaarsjes. Heel bijzonder om mee te maken en voor iedereen een aanrader als je Petra bezoekt. Niet voor niets is de Khazneh in Petra locatie geweest voor de film “Indiana Jones and the last crusade”.

Deel dit:

Terug Naar Boven