Egypte & Jordanie 2008 deel 2

Hannelore Verschut op 22 August 2016
EGYPTE & JORDANIË: STRAND, ZAND EN CULTUUR

De volgende dag gaan we natuurlijk weer de oude stad in. Om er een feestje van te maken voor de kinderen mogen ze op een paard rijden tot aan de ingang van de kloof en na de kloof huren we weer een ezeltje. Op het ezeltje rijden we helemaal naar het andere hoogtepunt van Petra: het Klooster (Ad Deir). Het Klooster ligt op een berg een flink stuk uit het centrum van de oude stad. De omgeving is prachtig en eenmaal boven op de berg voelen we ons nietig bij dit enorme monument, het grootste van Petra.

Geen trip naar Jordanië zonder naar de woestijn gegaan te zijn. Dus vertrekken we vanuit Petra naar Wadi Rum. Wadi Rum is eigenlijk een vallei met rotswanden van graniet en zandsteen. De vallei is bedekt met roodgekleurd zand dat soms hele hoge duinen vormt. In 2011 is ook Wadi Rum toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. We hebben een privétour geboekt, wat betekent dat we de hele middag en begin van de avond met een gids door Wadi Rum rijden met een 4WD Jeep, zandduinen en rotsen beklimmen en daarna in een bedoeïnenkamp in een tent overnachten. LET OP: boek altijd een tour die in het nationaal park Wadi Rum gaat, de zogenaamde “protected area”. Veel tours die worden aangeboden blijven namelijk langs de randen van het nationaal park en dan heb je Wadi Rum dus niet echt gezien en kunnen beleven. Allereerst rijdt onze prachtig aangeklede gids naar een bedoeïnenkamp waar we zittend op een kleed een heerlijk kopje thee geserveerd krijgen. De mannen zien eruit alsof ze direct uit de film “Lawrence of Arabia” gekomen zijn. Dat is een fotomomentje! Daarna rijden we uren rond in de woestijn en laat de gids ons rotsformaties zien die helemaal zijn uitgesleten door de wind. We beklimmen met de kinderen een hoog zandduin en hebben een spectaculair uitzicht over het landschap. Vooral het naar beneden rennen vinden ze geweldig. Hoe later in de middag hoe mooier het licht wordt. Het zand verandert steeds van kleur van licht rood naar diep roze. We zien in de wijde omtrek alleen de bandensporen van onze jeep. Als de avond is gevallen komen we aan in ons kamp. We zijn de enigen. De aanwezige koks bereiden een fantastische maaltijd die ook genoeg was geweest voor tien personen. Schalen vol. En na al dat moois van de woestijn overdag, krijgen we nu nog de kers op de taart: de sterrenhemel! Nergens zie je de sterrenhemel zo mooi als in een woestijn. “Kijk kinderen, die witte streep aan de hemel noem je de Melkweg”. De kinderen zijn moe en wij eigenlijk ook wel, dus gaan we letterlijk onder de wol (in de woestijn kan het ’s nachts fris worden). De kinderen hebben een eigen driepersoonstent en wij slapen in de tent ernaast. De tenten hebben nette bedden met lakens en dekens. Prima geregeld dus. De volgende ochtend na ons ontbijt laten we ons naar de grens brengen en gaan we weer door Israël terug naar Egypte. Aangekomen in ons hotel kunnen we meteen aanschuiven voor de lunch en daarna is het tijd om een heerlijke douche te nemen.

Het resterende deel van de vakantie brengen we zonnend, zwemmend, spelend, lezend, etend en vooral snorkelend door. Egypte en Jordanië is een geweldige combinatie!

Kortom: Zoals al gezegd is de combinatie van Egypte en Jordanië een hele goede. Uiteraard kan je beide landen ook prima apart zien. Vanuit Taba kan je dus over land naar Jordanië reizen. Vanuit andere bestemmingen in Egypte is het handiger om het vliegtuig te pakken. Op dit moment is het onrustig in Egypte en dan vooral de Sinaï waar de zonbestemmingen liggen (Sharm el Sheikh, Dahab, Taba). Het is raadzaam om de veiligheidssituatie goed in de gaten te houden. In Jordanië zijn Petra, Wadi Rum, de Dode Zee en Dana National Park de absolute highlights. Ook voor kinderen is deze reis geweldig leuk. Er zitten namelijk zo veel activiteiten in die zowel het jongste kind als de grootste puber enthousiast maken. Zwemmen, snorkelen (of vissen kijken voor de kleintjes), onbeperkt lekkere toetjes op je bord scheppen, in de jeep door de woestijn crossen, zandduinen beklimmen (en weer afrennen!), paardrijden, ezel rijden, sterren bekijken zoals je ze in Nederland nooit ziet, eeuwenoude bouwwerken die vooral aan de buitenkant mooi zijn (en waar je als puber dus gelukkig niet met je ouders in hoeft). Zowel in Egypte als Jordanië is geen malariaprofylaxe nodig. Zorg wel dat je je van tevoren goed informeert over de reizigersvaccinaties die benodigd zijn. Beide landen zijn het hele jaar te bezoeken. Maar in Jordanië kan het fris zijn in onze wintermaanden. Er valt dan ook aanzienlijk meer regen. In de zomer is het natuurlijk wel warm, maar het is geen vochtige warmte en daarom goed uit te houden mits in de middag wel rustig aan gedaan wordt.