Marokko 2014 deel 1

Hannelore Verschut op 03 September 2016
MAROKKO 2014: EEN DRIEWEEKSE DUIZEND-EN-EEN-NACHT REIS

Waar ga je heen als je niet te ver wilt vliegen, maar toch in een volledig andere wereld wil zitten? Het antwoord: NAAR MAROKKO! Op drieënhalf uur vliegen vanaf Amsterdam ligt dit prachtige en vooral heel afwisselende land vol lieve mensen die het toeristen naar de zin willen maken.

In de zomer van 2014 gaan we met vrienden en hun twee kinderen rondreizen in Marokko. Vier volwassenen, vier pubers en één pré-puber. Negen personen in totaal.

IS HET IN DE ZOMER NIET HEEL ERG WARM IN MAROKKO?!! Ja, het is warm in Marokko. Maar omdat de warmte, anders dan bijvoorbeeld in Nederland, een droge warmte is voelt het niet benauwd aan. Prima te doen dus, en af en toe op het heetst van de dag even rustig aan doen (in de airco van je accommodatie). Een “siësta-momentje” inbouwen, zeg maar. Vinden de pubers ook helemaal prima want dan kunnen ze in alle rust even naar een beeldscherm loeren (mobieltje, Ipad, Ipod etc.).

MET PUBERS RONDREIZEN EN DINGEN BEZICHTIGEN?!! Iedere twee à drie dagen verkassen naar een andere plaats en dan ook nog activiteiten ondernemen ter plekke, vergt inderdaad flexibiliteit van de kinderen. De crux zit hem in het regelen van heel veel afwisseling voor zowel volwassenen als kinderen. Zo hebben we op kamelen door de woestijn gereden en onder de sterrenhemel in de woestijn geslapen, hebben we aan rotsklimmen gedaan, in de zee gezwommen, op ezels door het Atlasgebergte gereden, markten bezichtigd en door Souks geslenterd. En bij iedere accommodatie was een zwembad (en WIFI!). Af en toe werd er wel een diepe zucht geslaakt tezamen met de opmerking “moeten we morgen nu alweer vroeg opstaan?” en er werd bij tijd en wijle ook weleens chagrijnig gekeken, maar ze hebben bovenal heel veel plezier gehad en zeggen achteraf dat het een geweldige reis was waarin ze zoveel hebben gezien en gedaan.

Ik heb de vluchten geboekt (retourvlucht naar Marrakech met Transavia) en een aantal plaatsen in Marokko uitgezocht die we persé wilden zien. Aan de hand daarvan heb ik het meest handige reisschema in elkaar gezet en vervolgens alle accommodaties geboekt en een huurauto geregeld. De accommodaties heb ik uitgezocht op kleinschaligheid, goede recensies en een echt Marokkaanse uitstraling. En met zwembad omdat dat voor de kinderen belangrijk is.

Onze vlucht naar Marrakech vertrekt vroeg vanaf Schiphol en dat betekent dat we begin van de ochtend met z’n allen in het zonnetje aan ons ontbijt zitten op het dakterras van onze sfeervolle Riad middenin de Medina. Inclusief een pot verse muntthee. We zitten al helemaal in marokkaanse sferen en de dag moet eigenlijk nog beginnen. We verblijven een aantal dagen in Marrakech en dompelen ons onder in de hectiek van deze geweldige stad. We bezoeken monumenten, doen een rijtoer in een paardenkoetsje, lopen eindeloos door de smalle straatjes van de medina en in de avond bezoeken we het beroemde Djemaa el Fna plein. Dit plein wordt ’s avonds helemaal volgebouwd met eettentjes en daaromheen vindt allerhande vertier plaats, van slangenbezweerders tot acrobaten. Een belevenis! Na Marrakech stappen we in onze huurauto en rijden we naar het Noorden, naar de religieuze stad Fez. Fez is, naast Marrakech en Meknès, één van de drie koningssteden. Ons hotel ligt net buiten de stad in een Toscaans aandoend landschap. We dineren op deze heerlijk zwoele avond aan een lange tafel bij het zwembad. Niet verkeerd na een lange autorit. De volgende dag bezoeken we met een gids de oude stad Fez. Een gids is geen overbodige luxe omdat de het oude centrum een enorm labyrint is van smalle straatjes. Je kan hier echt verdwalen. De gids leidt ons door straatjes, onder poortjes door, langs moskeeën en naar medersa’s (koranscholen). Fez is echt een schitterende stad en een must voor iedere Marokkoreis.

Daarna volgt een lange autorit naar het Zuiden van Marokko, naar Merzouga. Merzouga is een plaats in de woestijn vlak aan de grens met Algerije. Als we onze airconditioned auto uitstappen slaat de hitte ons letterlijk lam. Het is hier 50 graden Celsius! Eerst even een siësta houden dan maar. Aan het eind van de middag wagen we ons weer naar buiten en nemen we een duik in het zwembad. De warmte is nu draaglijk. Na een prima nachtrust vertrekken we in de vroege ochtend met een jeep de woestijn in. We brengen een bezoek aan een huis van woestijnbewoners waar we op een kop thee worden getrakteerd. Het is een hard leven in deze bloedhete en droge omgeving. Aan het einde van onze roadtrip zien we een optreden van de “Pigeons du Sable”, een groep die Gnaoua muziek maakt. In deze muziek zijn afrikaanse en islamitische invloeden samengebracht. Het is prachtig en ook de kinderen vinden het tof. Ze mogen ook meedansen. En dan is het dus echt weer tijd voor een moment van rust in onze koele hotelkamers want om 18.00 uur vertrekken we per kameel de woestijn in om daar te gaan overnachten onder de sterrenhemel. We bestijgen allemaal een eigen kameel en onder leiding van een aardige gids in een helblauw gewaad en witte tulband rijden we de woestijn in. Het is echt onbeschrijflijk mooi. We gaan over hoge zandduinen die door de verandering van het licht in de meest mooie geel-, oranje- en roodtinten verkleuren. De schaduw van onszelf op de kamelen het zand zichtbaar, wat prachtige fotomomenten oplevert. Het is bijna donker als we aankomen in ons tentenkamp waar voor ons een lekkere maaltijd wordt klaargemaakt. We besluiten om niet in onze tent te gaan liggen, maar lekker in de buitenlucht. Zo zie je de sterren ook heel goed want onze randstedelijke kinderen zien niet zo vaak een gitzwarte heldere nacht waarin je Melkweg kan zien. Sowieso was de tent niet zo aanlokkelijk omdat daar een schorpioen in zat die de gids vervolgens vakkundig doodsloeg, maar waardoor de animo niet zo groot was om binnen te gaan liggen. De volgende ochtend weer terug per kameel naar het hotel waar we heerlijk ontbijten en een frisse douche nemen. Dan de auto in op weg naar de Todra kloof.