Marokko 2014 deel 2

Hannelore Verschut op 02 September 2016
MAROKKO 2014: EEN DRIEWEEKSE DUIZEND-EN-EEN-NACHT REIS

We verblijven midden in de Todra kloof in een hotel dat tegen de rotsen aan staat en waardoor een aantal kamers “grotkamers” zijn. Wij zitten ook in zo’n grotkamer. De rots achter het hotel wordt gebruikt voor rotsklimmen en wij wagen ons allemaal aan een klim, de één (de kinderen) met een beter resultaat dan de ander (de ouders). Dit hotel heeft de liefste eigenaren en het liefste personeel van de hele reis. Niets is te gek. De kinderen mogen meehelpen in de keuken, er wordt op ons verzoek verse friet gebakken, de vrouw des huizes gaat met de kinderen “loomen” (een rage uit 2014; iets met elastiekjes aan elkaar knopen) en er wordt ’s avonds gezongen, gedanst en muziek gemaakt speciaal voor ons. We laten deze geweldige plek achter ons en gaan naar de Skoura oase voor een nacht. We wandelen met z’n allen door de prachtige oase en we bezoeken de zeer levendige en drukke markt. Bij het hotel is een nest met puppies, dus de kinderen zijn niet weg te slaan bij de schattige hondjes.

Op naar Ouarzazate, de stad die beroemd is om de schitterende Kasbahs die in de omgeving liggen. Maar eerst lekker zwemmen en relaxen bij onze fijne Riad. We gaan naar de betoverend mooie Kasbah Ait Benhaddou, die het decor is geweest voor vele films (Lawrence of Arabia, Game of Thrones, The Living Daylights, Gladiator, The Jewel of the Nile etc.). Daarna ook nog naar de Kasbah Tamdaght die eigenlijk nog mooier, maar vooral serener is dan Ait Benhaddou.

Na een groot deel van het marokkaanse binnenland te hebben doorkruist is het eindelijk tijd voor de zee. We gaan naar Essaouira! Deze plaats kunnen we aan iedereen aanraden. De oude stad met witte gebouwen en een haven met blauwe vissersbootjes, is ommuurd met stadswallen. Essaouira is ontworpen door dezelfde Fransman die de beroemde stad Saint-Malo in Bretagne heeft ontworpen. Het is hier het hele jaar door rond de 25 graden Celsius en het wordt ook wel de “windhoofdstad” genoemd omdat er altijd een straf windje staat. Essaouira is dan ook geliefd bij surfers. De kinderen genieten echt van de zee en het strand. Een aantal van ons huurt een paard en maakt onder leiding van een gids een strandrit.

Opgefrist van zon, zee en strand gaan we weer het binnenland in naar Taroudant, ook wel klein Marrakech genoemd. In tegenstelling tot Marrakech komen hier niet enorm veel toeristen, maar het is echt een mooie plek. Het personeel in onze Riad is weer helemaal geweldig. We vragen of ze de ingrediënten voor pannenkoeken willen kopen voor ons en daarna slaan de vaders aan het bakken. Pannenkoekenlunch! De eigenaar van de Riad is Fransman en arts en bezoekt met de vaders een ziekenhuis in Taroudant wat erg interessant is. Buiten Taroudant ligt de Kasbah Tiout waar we ook een bezoek aan brengen, de volwassenen lopend en de kinderen per ezel.

Via de spectaculaire Tizi ’n Test pas (regelmatig hebben we een “als-er-nu-maar-geen-tegenligger-aankomt- want-dan-kunnen-we-echt-nergens-heen-momentje”) rijden we naar het Atlas gebergte. In het dorp Imlil, waar we een nacht zullen verblijven, maken we een wandeling in de bergen van drie uur. De kinderen gaan per muildier en de volwassenen lopen onder leiding van een gids. In het Berberdorp Armoud drinken we thee bij een lieve familie waar we zomaar aankloppen.

Terug naar Marrakech waar we drie weken geleden onze reis zijn gestart. De 5 vrouwen in het gezelschap doen de laatste dag in Marrakech nog een middagje “shop till you drop” en vermaken zich prima met het onderhandelingsspel dat ze bij ieder winkeltje moeten spelen. De uitdaging is of die te gekke marokkaanse lamp wel als handbagage mee kan in het vliegtuig. Met koffers vol, gebronsd door de zon, volledig ontspannen en met een schat aan prachtige herinneringen, stappen we het vliegtuig in……..

Kortom: Wil je eens iets anders? Je onderdompelen in een andere cultuur? Maar je wil niet te lang vliegen? Dan is Marokko echt een aanrader. Marokko is ontzettend veelzijdig. Het land kent vele culturele hoogtepunten, heeft schitterende woestijn, prachtig berglandschap en een mooie kustlijn waar het heerlijk relaxen is. Juist die combinatie maakt Marokko een heel fijn vakantieland. En als je het leuk vindt, dan kan je in Marokko ook een actieve vakantie houden. Denk aan surfen, paardrijden, wandelen, rotsklimmen, ezel- en kamelentochten etc. Omdat de afstanden in Marokko niet echt enorm groot zijn, leent het land zich prima voor een rondreis. Autohuur in Marokko is, zoals in zoveel landen op het afrikaanse continent, niet heel goedkoop. Marokko is ook heel geschikt voor verschillende reisduren. Je kan heel goed een stedentrip maken van een paar dagen (bijvoorbeeld Marrakech of Fez). Heb je een week de tijd, dan is de combinatie van Marrakech (stad) en Essaouira (kust) heel erg leuk. Vanaf twee weken kan je echt al een rondreis maken. In drie weken kan je heel veel zien. Een mooie tijd om Marokko te bezoeken is voor- en najaar, maar zoals je hebt kunnen lezen zijn ook de zomermaanden heel goed te doen. In de zomer is in ieder geval één ding zeker in Marokko: HET IS ALTIJD MOOI WEER. Iets dat in Europa met de huidige klimaatverandering niet meer zeker is. Naast Arabisch wordt in Marokko Frans gesproken, maar in toeristische gebieden kan je met Engels ook heel goed terecht.