Oostenrijk, Cesky Krumlov en Praag 2016

Hannelore Verschut on 22 September 2016

Deel dit:

OOSTENRIJK EN TSJECHIË 2016: ACTIEVE FAMILIEVAKANTIE MET EEN SNUFJE CULTUUR

Dit jaar eens iets heel anders! Na in het najaar met het gezin in Nepal te zijn geweest, zoeken we het in de zomer 2016 een stukje dichterbij. De reis gaat naar Oostenrijk en Tsjechië. Qua klimaat vinden we het wel spannend, je weet niet of het lekker warm en droog zal zijn.

Na een te lange autorit over de duitse Autobahn, die tot aan de grens met Oostenrijk één lange “Baustelle” lijkt te zijn, komen we aan in ons hotel in Zauchensee. Hier zullen we de komende twee weken verblijven. En omdat alle maaltijden en drank inclusief zijn, schuiven we vermoeid aan voor een heerlijk avondmaal. Eigenlijk is het gelijk heel relaxed. Leuk hotel, lekker eten en midden tussen de bergen, want Zauchensee ligt aan het einde van een dal en er is dus geen doorgaand verkeer.

De volgende dag schrijven de kinderen zich in voor Magic Mountains. In de winter is Zauchensee een echt winterportdorp, in de zomer is het een feest van sportieve activiteiten. Dit heet Magic Mountains en alle hotels in Zauchensee doen daaraan mee. Hoe jong of hoe oud je ook bent, er is altijd wat leuks te doen. Onze kinderen doen mee met de activiteiten voor teenagers (ze zijn tenslotte 15, 14 en 11 jaar oud), maar ook voor de allerkleinsten wordt van alles georganiseerd. Zo gaan onze kinderen zwemmen, zomerrodelen, mountainbiken, boogschieten, rotsklimmen, voetballen, trampolinespringen, kampvuur stoken etc. En de hele dag door zijn er gratis sportmaterialen te verkrijgen, waardoor er bijna iedere avond fanatiek getafeltennist wordt. Met een groepje om de tafeltennistafel rennen, u kent het misschien nog uit uw eigen middelbare schooltijd.

De kinderen hebben heel veel lol met hun leeftijdgenoten en zijn de hele dag actief. We zien ze vooral bij ontbijt, lunch en diner. Vader en moeder hebben de tijd om lekker op een terras te zitten onder het genot van een cappuccino (en als de vijf in het uur zit iets alcoholisch natuurlijk). Maar ook wordt er heel veel gewandeld en bezoeken we Salzburg. Omdat we naast Salzburg nog wel wat meer willen zien, nemen we de kinderen mee naar de Eisriesenwelt bij het plaatsje Werfen. Dit is de grootste natuurlijke ijsgrot ter wereld, maar liefst 42 km diep. De uur durende tocht onder leiding van een gids door een deel van de grot is prachtig (neem warme kleding mee!!!), maar vooral de enorm spectaculaire tocht naar de ingang van de grot maakt indruk op ons. Wauw, wat is het daar mooi. Je wandelt ongeveer 20 minuten, daarna ga je met een enorm steile kabelbaan omhoog en dan moet je weer 20 minuten lopen naar de grot. Een aanrader voor iedereen die in dit deel van Oostenrijk verblijft.

Na twee heerlijke ontspannen en sportieve weken waarin we absoluut niet mochten klagen over het weer, gaan we nog wat cultuur snuiven in buurland Tsjechië. Maar voordat we Tsjechië inrijden, maken we nog een stop in het fotogenieke maar zeer toeristische plaatsje Hallstatt. We gaan met de tandradbaan omhoog en hebben een prachtig uitzicht over Hallstatt en de Hallstätter See. Daarna wat rondgelopen door het stadje en geluncht aan het meer. Leuk om gezien te hebben en prima te doen op weg naar Tsjechië. Het is bijzonder om zo’n duidelijk verschil te zien als je de grens over gaat. Er zijn nog niet zo veel snelwegen in Tsjechië, waardoor de rit naar onze volgende stop over hele mooie secundaire wegen leidt. We komen aan in Çesky Krumlov, een middeleeuws stadje dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Volledig autovrij en ons hotel staat middenin het oude centrum. Het zonnetje schijnt en het is echt prachtig. We zijn heel erg gecharmeerd van dit plaatsje. Iedereen die ooit naar Tsjechië gaat en alleen Praag wil zien, zou ik willen aanraden om ook een dag naar Çesky Krumlov te gaan. Na twee dagen hebben we iedere steen verkend en rijden we door naar Praag. Ook hier het grootste deel nog geen snelweg, hoewel we zien dat daar wel hard aan gewerkt wordt.

Praag is een hele mooie stad. Het doet denken aan Parijs met de Moldau die door de stad stroomt in plaats van de Seine. Praag is alleen een stuk kleiner waardoor alles te belopen is. Als je hotel in het centrum van de stad ligt, heb je absoluut geen openbaar vervoer nodig. Lekker wandelen (of een Segway huren) is veel leuker. Ons hotel ligt direct aan de beroemde Karelsbrug en we verkennen de stad dan ook volledig te voet. Overal gaan we heen. Naar de Praagse Burcht, de Oude Markt met het astronomisch uurwerk en de Joodse wijk. Het is allemaal erg mooi. We eten heerlijk bij trendy thais restaurant NOI en doen koffie met taartjes bij het statige Savoy café. Ook gaan we naar de “John Lennon Wall”, een muur waar lokale kunstenaars graffiti-kunst op hebben gemaakt. De muur was in de communistische tijd een teken van vreedzaam verzet. Ook staat er langs de Moldau wat moderne beeldende kunst. Onze pubers voelen zich vooral aangetrokken door 3 beelden van blote levensgrote baby’s. Daarmee moet uitgebreid geposeerd worden en dat leidt tot grote hilariteit.

De beroemde Karelsbrug is in de zomermaanden (hoogseizoen) echt verschrikkelijk druk. Omdat ons hotel echt aan de brug staat, staan we in de ochtend heel vroeg op en lopen over de brug die dan nog heel stil is. De zon komt op en het licht is dan erg mooi. Het klassieke plaatje van de Karelsbrug. En zonder mensenmassa. De stad is nog in rust. Daarna gaan we lekker ontbijten. We brengen een bezoek aan het communistisch museum en in de middag doen de kinderen aan “Zorbing”: opgesloten in een grote doorzichtige plastic bal “lopen” ze over het water van de rivier de Moldau. Ook weer succesverzekerd! En op de achtergrond de Karelsbrug en de Praagse Burcht. Wat wil je nog meer.

Dan is helaas het einde van de vakantie aangebroken en hebben we gelukkig een heel voorspoedige terugreis.

Kortom: Oostenrijk is niet alleen in de winter een leuke bestemming. In de zomer is het landschap prachtig en er wordt veel geïnvesteerd in toerisme. Er zijn echt heel veel leuke (sportieve) activiteiten te doen. Voor ieder wat wils. Bezienswaardigheden als de Eisriesenwelt en stedenbezoeken aan Salzburg en Hallstatt zijn zeer de moeite waard. In plaats van over de Autobahn linea recta terug te rijden naar Nederland, kan je ook een tussenstop maken in Tsjechië. Een actieve vakantie in Oostenrijk in combinatie met cultuur in Tsjechië is echt een aanrader. Dat maakt de vakantie heel divers. Praag en Çesky Krumlov zijn hoogtepunten in Tsjechië.

Deel dit:

Terug Naar Boven