Thailand 2017

Hannelore Verschut on 22 October 2017

Deel dit:

THAILAND 2017: FAMILIEREIS IN HET LAND VAN DE GLIMLACH

Met een kind in de eindexamenklas, die misschien vanaf volgend jaar niet meer mee zal gaan met onze gezinsvakanties, besluiten we dit jaar om nog 1x met zijn vijven een mooie reis te maken. In 1991 was Thailand onze eerste verre reis met z’n tweeën. Nu, 26 jaar later, lijkt Thailand dan ook een logische keuze. Een land dat alles in zich heeft voor een geweldige vakantie. Cultuur, natuur, strand, lieve mensen en -niet onbelangrijk- HEERLIJK ETEN!

We vliegen in juli, via Dubai, naar Bangkok. Onze zomermaanden is het regentijd in Thailand. Dat betekent dat we bijna dagelijks wel een fikse regenbui zullen hebben, maar omdat de temperatuur standaard rond de dertig graden ligt heb je nog steeds een zomers gevoel.

Na een goede eerste nacht, willen we ons helemaal “onderdompelen” in wereldstad Bangkok (is er een leukere stad in Azië dan Bangkok? Ik geloof van niet). We gaan fietsen! Onder leiding van een gids maken we een 5 uur durende tocht door de smalle straatjes en markten van Chinatown, varen we de rivier over met een pontje, staan we opeens in het oude portugese gedeelte van Bangkok, fietsen we door de rijstvelden die aan Bangkok grenzen, bezoeken we tempels en varen we op een snelle “longtailboot” over de kanalen die door de stad lopen. Wauw, wat is dit gaaf! We vinden dit echt allemaal geweldig.

Na Bangkok is het tijd om naar Kanchanaburi te gaan. Deze plaats ligt aan de beroemde River Kwai. Ons hotel ligt ook pal aan de River Kwai en het ontbijt wordt geserveerd aan de rivier met direct zicht op de “Bridge on the River Kwai”. Dat is echt genieten natuurlijk. Maar we zijn natuurlijk niet voor niets naar dit gedeelte van Thailand gegaan, want we willen niet alleen in ons hotel zitten. We willen wat leren van de geschiedenis in dit deel van het land. Een niet zo’n fraaie geschiedenis overigens. In de tijd van de japanse bezetting in Tweede Wereldoorlog, moesten krijgsgevangenen van de Japanners werken aan de Burma Spoorweg. De gruwelen die de gevangenen hebben moeten doormaken zijn met geen pen te beschrijven. Ziektes, mishandeling, honger en werken tot je erbij neerviel. We bezoeken het “Hellfire Pass Memorial”, het gedeelte van de Burma Spoorweg waar de meeste doden zijn gevallen, en lopen over het gedeelte waar de echte spoorlijn heeft gelegen. Iedereen heeft een koptelefoon op met een nederlandse audiotour. Al lopend door de Hellfire Pass hoor je verhalen van overlevenden. Zeer indrukwekkend.

Terug in Bangkok brengen we een bezoek aan Wat Pho, de tempel met de enorme liggende gouden Boeddha. Dit is zo’n mooie tempel en een must als je in Bangkok bent. En we zijn uiteraard ook naar het Grand Palace gegaan, ook een van de hoogtepunten in Bangkok.

Onze volgende stop is Sukhothai, in een ver verleden de hoofdstad van Thailand, waar de oude ruines prachtig gerestaureerd zijn. En wat is er als rechtgeaarde Nederlander leuker dan op ontdekkingstocht te gaan per fiets. In de hele vroege ochtend stappen we op onze gehuurde fietsen en rijden we naar het “historisch park” van Sukhothai waar we een aantal van de mooie ruines bekijken. De grootste tempel “Wat Mahathat” is bijzonder fraai. Het historisch park van Sukhothai is heel groot en je kan je hier uren vermaken. De pubers zijn echter van mening dat ze na het bezichtigen van vijf tempels wel genoeg hebben gezien. Het zwembad van het hotel lonkt naar ze. Ach, en dat is ook prima. Van Bangkok naar het Westen (Kanchanaburi) en naar Centraal Thailand (Sukhothai) is het nu tijd voor het Noorden. We gaan naar Chiang Mai! Hier hebben we ons echt op verheugd. Chiang Mai is de leukste stad van Thailand. Op iedere straathoek een tempel, leuke marktjes, eetstalletjes, hippe restaurants en buiten de stad geweldige natuur waar je ook allerlei outdoor activiteiten kan doen. Ons hotel, Tamarind Village, ligt middenin het centrum en we kunnen bijna alles te voet doen. We bezichtingen Wat Doi Suthep de belangrijkste tempel die op een berg net buiten de stad ligt en al wandelend door het centrum van Chiang Mai ontdekken we nog veel meer tempels. En tussendoor een goede cappuccino met carrot cake of sweet sticky rice with fresh mango. Dit is geen vakantie om af te vallen zeg maar. We maken ook een hele dag een wandeltocht door het bergachtige Noorden. Onder leiding van een gids lopen we door de dorpen van de verschillende etnische groepen die in dit gebied wonen. We eten bij de Palong bevolkingsgroep vers gegrilde kip met onze handen en verse ananas en meloen. Een eenvoudige maar voedzame lunch. En dan komt voor de kinderen (en stiekem ook voor ons) een echt hoogtepunt van de vakantie: THE FLIGHT OF THE GIBBON! In het oerwoud zijn 17 ziplines gespannen waarvan er één zelfs 800 meter lang is. Samen met twee “flightrangers” die ons steeds heel goed zekeren, ziplinen we door het oerwoud. Vaak alleen, maar er zijn ook duo-ziplines waar je met z’n tweeën naar de overkant zwiert. En een zipline waar je voorover als een soort superman de sprong maakt. Niet goedkoop, maar eigenlijk niet te missen als je met je gezin in Chiang Mai bent.

Met pijn in ons hart verlaten we Chiang Mai en stappen we op de nachttrein terug naar Bangkok. Dit is de tweede klasse maar die is echt uitstekend. Om een uur of negen komt er een medewerker van de trein je bed uitklappen en je bed opmaken. Met een gordijntje ervoor. Echt een belevenis en de kinderen vinden het geweldig. De volgende ochtend komen we aan op het station van Bangkok en staat onze chauffeur voor ons klaar om ons naar onze laatste bestemming te brengen: Hua Hin.

Hua Hin is ligt ongeveer 3 uur rijden ten zuiden van Bangkok en ligt aan de kust. We eindigen onze vakantie dus aan het strand. Hua Hin is geen tropisch eiland met palmen, maar meer een stedelijke strandbestemming. Hua Hin heeft nog een leuke oude visserskern en een avondmarkt. En op vrijdag, zaterdag en zondag is er een weekend avondmarkt, de Cicada nightmarket. Hier staan allemaal geweldig leuke eettentjes bij elkaar waar je van alles kan bestellen en dan met je bord aan een van de vele tafeltjes gaat zitten om het op te eten. Zeer goed eten en heel netjes allemaal. Een aanrader voor iedereen die in Hua Hin is in het weekend. We genieten aan het mooie zwembad van het Anantara hotel. Na al die activiteiten vinden vooral de kinderen het heerlijk om even te chillen.

En zo komt er een einde aan onze vakantie. Thailand is geweldig, er is zoveel te zien en te doen dat we het liefst komend jaar weer gaan.

Ja, 26 jaar later is Thailand veranderd. Zoals iedere samenleving verandert. In Nederland liepen vroeger mensen in klederdracht, nu niet meer. Zo is dat ook met Thailand. In het Noorden lopen niet alle etnische bevolkingsgroepen meer in hun mooie kleurrijke kleding van weleer. Maar er is zoveel dat Thailand één van de fijnste vakantielanden van Azië maakt. Een veilig en betaalbaar land waar je vakantie kan houden zoals een vakantie hoort te zijn.

Deel dit:

Terug Naar Boven