BETOVEREND EN GASTVRIJ SUMATRA

Henny Ottenheim Neijssen on 04 June 2009

Deel dit:

Op 4 juni vertrok ik op uitnodiging naar Sumatra. De reis vanaf Schiphol ging via de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Medan, de hoofdstad van Sumatra. We zouden een congres bijwonen in de stad Padang, de 2e grote stad van het eiland. Bij aankomst op de luchthaven van Medan hadden we nog even tijd om te acclimatiseren en bij te komen van de lange reis, ofschoon deze met de service van Malaysian Airlines geen straf was!

Op Medan werden we erg hartelijk ontvangen door de agent van Ravelino Tours en naar ons hotel te Padang gebracht. De daaropvolgende 4 dagen zouden we ons nog vaak verbazen over de hartelijkheid van de mensen! We werden ondergebracht in Hotel Ambacang te Padang, een goed hotel met prima kamers en centraal gelegen vlakbij het centrum van Padang.

Na 4 dagen congres, veel ontmoetingen, fotosessies en leuke momenten was het tijd om meer van Sumatra te gaan zien. We zouden van Padang terugrijden naar Medan, en een van de hoogtepunten tijdens deze tocht zou een ontmoeting met de orang-oetangs zijn te Bukit Lawang. We vertrokken per minibus richting Bukitingi, waar we o.a. Fort de Kock, Karbouwengat bezochten. En overal een geweldige natuur. Rijstvelden, palmboomplantages en tussendoor de dorpjes met de vriendelijke bevolking.

In Bukitingi maakten we een traditioneel huwelijk mee van de Minangkabau en bezochten we het voormalige paleis van de Minangkabauvorsten. Ook hier werden we wederom verrast met zang en dans.

Een van de hoogtepunten was het eiland Samosir in het Tobameer. We staken per boot over vanaf Prapat voor een overtocht van ca 45 minuten. Ons Hotel Silington ligt direct aan het meer en heeft een prachtig uitzicht op het meer. Samosir is een heerlijk eiland om tot rust te komen. Met brommertjes hebben we de mooiste plaatsen verkend en brachten o.a. een bezoek aan de Batak-Toba, een stam van het eiland. Na 2 overnachtingen moesten we helaas dit mooie eiland weer verlaten.

Tijdens onze tocht door het binnenland van Sumatra bezochten we een schooltje, dat opgezet is met hulp van Smaragdreizen, onze gastvrouw van deze reis. Hartverwarmend was het welkom en we waren onder de indruk van deze school en de manier waarop met beperkte middelen onderwijs wordt gegeven. De scholen op Sumatra hebben gebrek aan leer- en lesmaterialen en deze dag was een feestdag, want wij waren uiteraard niet met lege handen gekomen!

Bukit Lawang, in het noordelijke deel van Sumatra, staat bekend om het opvangcentrum van de Orang Oetangs, een van de bekendste opvangcentra in de wereld. De orangs oetangs leven hier nog in het wild en worden bijgevoederd op de voederplaats van dit centrum. De vraag was dan ook of we de dieren in het wild zou gaan zien…men weet niet hoeveel dieren er naar de voederplaats komen. We gingen er echter voor, en na een zware tocht door de jungle, over smalle paadjes, door water, alsmaar hoger en hoger, stonden we ineens oog in oog met dit prachtige dier. Vanuit het niets kwam hij door de bomen aangeslingerd. De emotie van dat moment is niet te beschrijven! Bukit Lawang heeft ook ecotoerisme en we bezochten een bijzondere lodge.

Sumatra is een prachtig land! De natuur is overweldigend en de bevolking vriendelijk en gastvrij! Het eiland is geen strandbestemming (ofschoon één van de beste duiklokatie’s ter wereld voor de kust van Sumatra ligt) maar is een eiland waar je heerlijke (actieve) tochten kunt maken en in nauw contact met de plaatselijke bevolking kunt komen wat wij tijdens deze studiereis veelvuldig deden. Sumatra wordt vaak opgenomen in een totale rondreis Indonesie, maar het is zeker de moeite waard om apart te bezoeken.

Ik heb ervan genoten en vertel u er graag tot in detail over!

Met dank aan Smaragdreizen!

Deel dit:

Terug Naar Boven