Cambodja

Henny Ottenheim Neijssen on 05 October 2015

Deel dit:

Op 4 oktober vertrok ik met enkele collega’s met de KLM naar Bangkok om vandaar door te reizen naar Siem Reap in Cambodja. Een nog onbekend land, waar de meeste mensen een verkeerd beeld van hebben; de recente oorlog en de Rode Khmer liggen immers nog vers in het geheugen.

Siem Reap was de eerste verrassing, een gezellige, niet te drukke stad en ideaal uitgangspunt voor een bezoek aan het beroemde en op Unescolijst staande Angkor Wat! Een imposante archeologische plek waar je ogen te kort komt om de prachtige tempels te ontdekken. We verbleven in het Shinta Mani hotel, een oase van rust. Siem Reap is een echte Aziatische stad, hoewel veel minder hectisch en druk dan b.v. Bangkok in Thailand of Saigon in Vietnam.

Vanuit Siem Reap bezochten we de drijvende stad Kompong Khleang, een indrukwekkende gemeenschap waar de inwoners leven van de visvangst. Hier kan men o.a. verblijven in zgn. “homestays”…

Sihanoukville was de volgende bestemming en we vlogen vanuit Siem Reap naar deze eerste strandbestemming in Cambodja. Deze plaats is een oord van backpackers en je treft hier dan ook een grote hoeveelheid barretjes, eettentjes en restaurants aan. Aan het strand bevinden zich talrijke beachclubs. Duidelijke een plaats in ontwikkeling. Rondom Sihanoukville liggen hele leuke kleinschalige accommodaties waarvan we het merendeel bezocht hebben.

Na het bezoek aan Sihanoukville ging het per bus verder door het binnenland (alsmaar groener) via Kampot, bekend om de peper, naar Kep, een kleine plaats aan de kust waar de bevolking leeft van de krabvisserij. Er is een grote markt en veel peperplantages. We verbleven hier in het schattige, kleinschalige Mea Lea resort aan de zee. Een hotel dicht bij de markt. Kep noemt men ook wel het “St.Tropez”van Cambodja. In de jaren voor de oorlog hadden hier de rijke Cambodjanen een huis. De Rode Khmer heeft deze voor een groot deel vernietigd. De huizen die er nog staan, knapt met beetje bij beetje weer op.

Na 2 dagen Sihanoukville ging het verder naar de stad Phnom Penh, de stad die ooit “de parel van Cambodja”was gelegen aan de Mekongrivier. Alvorens we aankwamen in deze stad, bezochten we eerst de Killing Fields, gelegen op ca 25 km ten zuiden van Phnom Penh. Een indrukwekkend “field of honor” waar men nu nog, anno 2015, de restanten aantreft van de miljoenen mensen die daar tijdens het regime van Pol Pot (1975-1980) ter dood zijn gebracht.

Phnom Penh is een drukke stad waar men goed kan shoppen, uitgaan en lekker kan eten. Toch ook hier weer niet de hectiek die men van een Aziatische stad verwacht. Moderne hotels, shopping malls en veel kleine stalletjes waar je heerlijk kunt eten.

Cambodja kent de US dollar als betaalmiddel; de Cambodjaanse riel is niets waard en kun je het beste als fooi geven. Alle prijzen worden aangegeven in US dollar. Voor Cambodja heb je een visum nodig ( $30 en pasfoto) wat je ter plaatse krijgt.

De beste reistijd is van november tot eind maart/begin april. Het klimaat is dan warm (30-35 graden) met koele nachten (25graden)

Cambodja is een bestemming voor iedereen, ook als je met kinderen reist. Het is een veilig land, hoewel je in b.v. Phnom Penh op je hoede moet zijn voor tasjesroof. De bevolking is arm, doch zéér vriendelijk. Reizen doe je op privé-basis, zoals in Azië gebruikelijk is. Het eten is heerlijk, hoewel minder “spicy”dan b.v. in Vietnam of Thailand. Men gebruikt veel curry ‘s en vis. (Amok fish is een aanrader!!)

Wilt u meer weten over dit mooie land? Ik maak u graag een reis op maat samen met onze agent in Cambodja. Bel of mail me gerust; ik vertel u graag alles over de accommodaties en de bestemmingen. Een reis zoals deze kunt u al maken als 12 daagse reis! Een mooie kennismaking!

Deel dit:

Terug Naar Boven