Guernsey en Jersey

Henny Ottenheim Neijssen on 09 September 2009

Deel dit:

“Door Frankrijk in de zee gegooid, en door Engeland opgepikt”

Dit is in het kort de slogan binnen de geschiedenis van deze eilanden. Samen met Herm, Alderney en Sark behoren ze tot de Kanaaleilanden. Jersey ligt het dichtste bij Frankrijk en Guernsey bij Engeland. We stapten op 9 september op de ferry vanuit het Franse St.Malo voor de overtocht naar Guernsey. (Het is ook mogelijk om vanaf Rotterdam naar de eilanden te vliegen.) Deze overtocht duurt 2 uur, en de ferry’s zijn van alle gemakken voorzien. De aankomst in de haven van St.Peter’s Port is er een voor de fotocamera. Het kasteel, de heuvel waarop de hoofdstad van het eiland gebouwd is, en de haven. St.Peter’s Port is een gezellig stadje met leuke, nauwe straatjes, waarvan er een paar autovrij zijn. Omdat het op een heuvel is gebouwd, is er veel hoogteverschil. Het eiland is typisch Engels. Het linksrijdend verkeer, de vele gezellige pubs en de winkels zoals Marks &Spencer, Boots etc…

De zuidkust van het eiland is bijzonder mooi. Hoge kliffen, prachtige uitzichten en goed uitgezette wandelingen. Het binnenland is groen en glooiend, terwijl men aan de westkust de baaien met de verscholen stranden aantreft. Na 4 dagen bracht de ferry ons naar het eiland Jersey. Een overtocht van een uur. De aankomst is zo totaal verschillend en enigszins teleurstellend. Grote gebouwen, een vierbaans weg dwars door St.Helier, de hoofdstad van het eiland. Ons hotel ligt wederom in het centrum, een goede keuze!

Terwijl op Guernsey alles Engels is, heeft Jersey duidelijk Franse invloeden. De straatnamen en de plaatsen worden aangegeven in het Frans, en ook de menukaart zijn in deze taal. Men rijdt links, en spreekt Engels. Na een dag herzie ik mijn mening over Jersey en blijkt het verrassend mooi te zijn, hoewel het niet kan tippen aan zustereiland Guernsey. De sfeer en de gebouwen zijn op Guernsey bewaard gebleven, terwijl op Jersey moderne gebouwen verrijzen. Royal Square, waar het eigen parlement zetelt, is een aanrader. Gezellige pubs rondom een mooi, met bomen begroeid plein. Een aanrader is de plaats St.Aubin, 5 kilometer van St.Helier. Mooi breed strand en een gezellig centrum. Goede hotels. Ook St.Brelade heeft een mooi strand en gezellig centrum.

Jersey heeft vele baaien met strandjes, zowel aan de noordkust als aan de zuidkust. De eilanden kennen beiden de zgn. Green Lanes. Deze liggen in het binnenland en zijn speciaal voor voetgangers en fietsers. Mooie wegen in een prachtige natuur.

Mijn tip:

Guernsey voor de wandelaars en actieve reizigers. Men kan er geweldige “cliffwalks”maken langs de kusten m.n. het zuiden.

Jersey heeft meer te bieden aan cultuur. Men treft er o.a. de Glasschurch aan met de prachtige glazen ornamenten van René Lalique, het Durell Animal Rehabilitationcenter, La Corbiére , Lavendercenter, en veel overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog zoals een ondergronds German Hospital en Elisabeth Castle.

Vanuit beide eilanden is het mogelijk om de eilandjes Sark, Herm en Alderney te bezoeken.

Op Guernsey hebben we overnacht in Hotel The Duke of Normandie, een oude herberg die is omgebouwd tot hotel. Midden in het centrum van St.Peter's Port. Vanaf de haven te voet te bereiken. Goede kamers (hotel is gerenoveerd). Gezellige pub bij het hotel.

Op Jersey hebben we overnacht in Hotel Revere te St.Helier. Dit hotel behoort tot de oudste hotels van Jersey en is erg karakteristiek. De ligging is erg goed. 200 meter van het centrum en het strand. Bushalte vlakbij.

Beide eilanden hebben speciale busdiensten die alle bezienswaardigheden aandoen. Busvervoer is erg voordelig. De kaarten zijn verkrijgbaar voor 3 en 5 dagen Op Jersey vertrekken alle bussen vanuit Liberation Station.

Deel dit:

Terug Naar Boven