Het kleine Griekse POROS

Henny Ottenheim Neijssen on 18 September 2019

Deel dit:

Op 18 september 2019 reisde ik af naar het Griekse POROS. (Niet te verwarren met Paros) De Griekse eilanden zijn heerlijk in september; goede temperatuur ( het was 28 graden) en niet overvol…

POROS is één van de Saronische Eilanden, ingeklemd tussen Athene en de Peloponessos. Hiertoe behoren ook de eilandjes Spetses en Hydra. Het hele eiland heeft ongeveer 5000 inwoners. De meeste mensen wonen in de hoger gelegen delen van het eiland. Het eiland is het snelste te bereiken via Athene. We vlogen met Transavia van Eindhoven naar de hoofdstad van Griekenland en vandaaruit met een transfer naar de havenstad Piraeus. Er gaan vanuit Athene luchthaven ook bussen naar Piraeus. De overtocht met Hellenic Seaways duurt 1 uur direct naar Poros met een van de Flying Cats of de Flying Dolphin (afhankelijk van het seizoen)

Bij aankomst in de haven van Poros is het direct erg “Grieks”; gezellige tavernes, barretjes en een wirwar van kleine straatjes met leuke winkeltjes. Omdat Poros bijna tegen het vasteland aanligt, varen de kleine bootjes als watertaxi’s heen en weer. Voor 1 euro p.p. ben je aan de overkant in Galatas (Peloponessos) De jachthaven voor de grotere jachten ligt aan de weg naar Askeli.

Poros bestaat uit 2 delen en heeft diverse baaien. De wijk Askeli is erg geschikt voor mensen die van rust houden. Hier liggen een aantal 4* hotels en heel veel appartementen. Het ligt ca. 3 kilometer van Poros-stad verwijderd en met de taxi kost dit € 5. Het strand bij Askeli is zeer goed onderhouden; ligbedjes en parasols zijn gratis als je gedurende de dag € 6 totaal consumeert. De hotels hebben veelal een privé-strand of een deel gereserveerd op het hoofdstrand. In het centrum vind je meerdere kerken, waarvan de Agios Georgios kerk een bezoekje waard is. Bij de klokkentoren van de Panagitsa kerk heb je een mooi uitzicht over de stad met aan de andere zijde over zee het kustplaatsje Galatas. Het archeologische museum ligt aan het Korizi plein en is gebouwd in de jaren zestig op overblijfselen van een oud herenhuis. Pas in 1998 werd de tweede verdieping in het fraaie pand opgeleverd en tegenwoordig kun je de museumstukken op zowel de begane grond als de eerste verdieping bezichtigen.

Op een van de bewolkte dagen liepen we naar het Klooster van Life-Giving Spring, een lekkere wandeling de bergen in. Het is een mooi grieks orthodox klooster en je hebt prachtige uitzichten. Leuk om even gezien te hebben. Even voor de ingang van het klooster een leuk koffie zaakje. Je kunt het klooster bezoeken ( mannen lange broek en dames kleding die de knieën bedekt)

Vanuit Poros-stad is het leuk om een dagtocht te maken naar Hydra en Spetses, de andere eilanden en zelfs Athene is in één dag te bezoeken. Culinair gezien is Poros echt Grieks; geen hoogstandjes .wél de échte Griekse keuken. Veel tavernes organiseren een Griekse avond voor hun eigen genoegen dus niet echt voor het toerisme.

Poros is geschikt voor mensen die van het echte Griekse leven houden, geen massatoerisme zoeken, ( het enige wat in het Engels staat, zijn de menukaarten :-) geen overvolle stranden maar een gezellig eiland waar watersportmogelijkheden volop aanwezig zijn. Tussen 14.00 en 17.00 ligt het hele eiland “plat”, maar in de avond is het in Poros-stad erg gezellig aan de kleine boulevard.

Poros was een verrassing!

Deel dit:

Terug Naar Boven