Krakau, een stad om terug te komen...

Henny Ottenheim Neijssen on 02 July 2018

Deel dit:

Op 7 juni 2018 vloog ik met een aantal collega’s met Lot Polish Airlines naar Krakau voor een uitgebreide kennismaking. Ik vloog via Amsterdam, maar Krakau is ook rechtstreeks te bereiken vanaf Eindhoven. Ik heb inmiddels heel wat steden gezien maar deze stad heeft me echter bijzonder verrast!

Onze Poolse gidsen lieten ons daadwerkelijk kennismaken met de gezellige restaurantjes, de prachtige cultuur en ook het uitgaansleven.

We verbleven in Hotel Galaxy, op ca 20 minuten lopen van de oude stad. Voor shoppers ideaal want het grote overdekte winkelcentrum Kazimierz ligt er pal naast.

Krakau kent veel gezellige hotels, ook in de buurt van de gezellige Grote Markt, het middelpunt van de stad. Hier is het erg levendig, de paardenkoetsjes rijden af en aan, er zijn gezellige terrassen, prachtige gebouwen en kerken, waar de weelde van Oost-Europa nog duidelijk aanwezig is. Zeker in de avonduren speelt het leven zich af rondom de Grote Markt.

Iets kleiner en ook iets rustiger is de Joodse Wijk, Kazimierz, op korte afstand van de Grote Markt. Hier ligt het eeuwenoude Joods kerkhof, zeker een bezoek waard. Ook hier weer gezellige terrassen en restaurants met in de avond life (Joodse) muziek. De sfeer in Krakau is gemoedelijk, de mensen vriendelijk en het eten erg goed.

Voor cultuurliefhebbers is Krakau zeer geschikt; er is een prachtig ondergronds museum, zeer goed en modern opgezet wat het leven van de stad in vroeger tijden op een boeiende manier weergeeft. De kerken bieden een ongekend scala aan pracht! De Wawelheuvel met het kasteel is een bezoek meer dan waard ondanks de klim er naar toe. Men heeft van hieruit een mooi uitzicht over de stad.

De laatste dag bezochten we Auschwitz, een bijna múst als je slechts op 1,5 uur rijden zit van dit vernietigingskamp uit de 2e Wereldoorlog. En het maakt indruk! Het kamp ligt er rustig bij en met een gids ga je op een respectvolle manier en d.m.v. audio door de barakken, het museum, de ruimtes met de “ douches” en de ovens. Je valt stil….

3 km verderop ligt Birkenau, 6x groter dan Auschwitz. De houten barakken, de ovens zijn door de Duitsers nét voor de bevrijding grotendeels vernietigd, maar ook dit kamp maakt veel indruk. Hier liggen ook de gedenkstenen ter nagedachtenis aan de miljoenen slachtoffers die hier gestorven zijn.

Als laatste bezochten we de Wieliczka mijnen, Unesco Werelderfgoed. Deze mijn ligt op ca 45 minuten van Krakau. Met een aantal liften ga je 130 meter onder de grond waar je in een andere wereld terecht komt. www.wieliczka-saltmine.com geeft een goed beeld.

Krakau in je eentje bezoeken gaat prima; er is een hop-on/hop off bus waarbij je kunt uitstappen waar je zelf wenst. Zo ligt aan de overkant van de rivier , die langs de stad stroomt, de fabriek van Schindler. Bekend uit de film “ Schindlers List” Inmiddels is deze fabriek een museum.

Krakau, een bezoek meer dan waard! Een stad om terug te komen!

Deel dit:

Terug Naar Boven