Oman, Duizend en één Nacht!

Henny Ottenheim Neijssen on 29 May 2013

Deel dit:

Op 29 mei ging ik met collega Travel Counsellors richting de woestijn….althans in mijn fantasie bestaat het Sultanaat Oman hier grotendeels uit. Behalve van de hoofdstad Muscat had ik totaal geen voorstelling van dit land. Ik wist alleen dat het van alle Emiraten het meest “vrouwvriendelijk”en “westers”was. Ik ben ook in Iran geweest en heel stiekem vergelijk je dit toch een beetje met de andere Arabische landen…

Bij aankomst in Muscat proef en ruik je het land…kruiden, parfum en dierlijke geuren…een mengelmoes van geuren in een tropische hitte….Muscat is druk en er wordt veel gebouwd. De Muttrah souk is een wirwar van straatjes waar de mensen hun waar aanprijzen….Je ziet er weinig toeristen en het is kleurrijk. Overal ruik je de wierook……

We bezoeken de Grand Mosque, een cadeau van Sultan Qaboos Bin Said aan het volk..De sultan wordt in Oman op handen gedragen…..hij heeft dit land de welvaart gebracht die het nu kent en is nog steeds erg betrokken bij zijn volk. Bij de Grand Mosque is het wel verplicht om alles te bedekken, dus hoofddoek, lange blouse en lange broek. De Grand Mosque is prachtig: Perzische tapijten overal en kroonluchters met Swarovskikristallen. Heel indrukwekkend!

We slapen in het Shangri-La Hotel even buiten Muscat… De volgende dag staan er jeeps klaar om ons naar Niswa te brengen waar we de markt bezoeken en het Fort. Tijdens de rit naar Niswa krigen we een goede indruk van het landschap. Zeer dunbevolkt, her en der wat dorpjes en een kameel.…….Die nacht slapen we in Wahiba Sands in het 1000 Nights Camp….in bedoeïenententen gemaakt van schapenwol….Geen airco, onder de sterren en rondom heel, heel veel zand…..We genieten van een goede maaltijd en een prachtige zonsondergang…..waar je ook kijkt: woestijn, zand, in allerlei kleuren en vormen..Onze gastheren vertellen open en vol trots over hun land. Als we gaan slapen is de temperatuur nog altijd dik boven de 30 graden en is de hemel een en al sterren...Prachtig!

De volgende dag gaan we “dunebashen”: met 4WD’s racen we over de duinen van Wahiba Sands…Onze chauffeurs, allen gekleed in zgn. dishdasha’s ( lange witte gewaden) vinden het wel leuk om ons hun kunsten te laten zien...scheefhangend in het zand om vervolgens met een noodgang het duin af te racen... De een is er wat bedrevener in dan de ander, maar deze jongensdroom blijft werk!

Na dit woestijnavontuur rijden we verder naar een “wadi”, een oase met meertjes en weelderige begroeiing. Heerlijk ontspannen en zwemmen in Wadi Bani Khalid.….de temperatuur komt soms boven de 40 graden. Het water in de meertjes is helder en heerlijk verkoelend.

Een hoogtepunt van deze reis was ook het bezoek aan Rass Al Jins, de broedplaats voor reuzenschildpadden. Een fantastische belevenis..Tijdens een avondwandeling met een gids beleef je een wonder van de natuur. Reuzenschildpadden die hun eieren leggen in holen op het strand, hard werken om deze te bedekken en vervolgens aan de tocht naar zee te beginnen over het strand. Kippevel! Oman is een van de grootste en belangrijkste broedplaatsen van deze reuzeschildpadden. Men kan overnachten in het hotel of in luxe tenten.

We bezochten heel goede hotels: Al Bustan Palace en boetiekhotel The Chedi zijn wel de meest toonaangevende en luxe hotels in Muscat. Prachtige tuinen en schitterende kamers. Maar Oman heeft ook goede middenklasse hotels b.v. in Niswa en een overnachting in een woestijncamp is een aanrader!

Oman is een heerlijke bestemming voor een fly-drive of avontuurlijke vakantie. Vriendelijke bevolking, heel veilig, goede infrastructuur en goed te combineren met b.v. Dubai.De wegen zijn goed en de bewegwijzering in het Engels. En de benzine kost maar 11 ct....

Oman is een bijzondere bestemming. Mensen die iets apart willen, een combinatie van natuur en cultuur en geen massatoerisme, zullen hier genieten!

Voor mij één van de mooiste bestemmingen die ik bezocht; het sprookje van Sultan Al Qaboos Bin Said!

Deel dit:

Terug Naar Boven