Wenen, romantische stad aan de Donau.

Henny Ottenheim Neijssen on 01 April 2012

Deel dit:

Wien, Wien nur Du allein…wie kent het niet? Sissi, Sachertorte en Wolfgang Amadeus Mozart..

Met deze ingrediënten in mijn hoofd stapte ik 31 maart aan boord van Airberlin' s Nikki toestel voor een korte inspectiereis naar Wenen op uitnodiging van Sunair, Airberlin en het Weens Verkeersburo, die ter plaatse een intensief maar interessant programma hadden samengesteld.

Wenen is een stad met prachtige historische gebouwen met de Stephansdom in het midden die overal bovenuit steekt. De stad straalt een bepaalde "chic" uit: mooie terrassen, winkels en exclusieve bars. De hotels zijn van goede kwaliteit en voor elk wat wils. Wij verbleven in het Vienna Marriot, een 5 sterren hotel aan de rand van het centrum. Prima hotel met mooie ruime kamers, congreszalen, een binnentuin en diverse bars. De Vienna Card is een aanrader: deze openbaar vervoerkaart geeft recht op reizen in tram en metro.

Vanaf de luchthaven gaan shuttlebussen voor 7 euro naar de Schwedenplatz, in het centrum van Wenen. Een hoogtepunt tijdens een bezoek aan Wenen is het Kunsthistorisch Museum. Het jaar 2012 is het jaar van de kunstenaar Gustav Klimt. Speciaal voor deze tentoonstelling is er een brug gebouwd binnen de koepel van het museum zodat de bezoekers deze prachtige schilderingen van heel dichtbij kunnen bekijken. Het museum herbergt overigens de grootste collectie Breugel en Rubens. Schloss Schonbrunn kan men gewoon niet overslaan! De prachtige zalen roepen beelden op van de romantische Sissifilms, maar het leven van Elisabeth was duidelijk anders…Een prima audiosysteem leidt de bezoekers door een deel van de ontelbare zalen en kamers van dit prachtige paleis. De beste tijd voor een bezoek is overigens in de middag.De ochtenden zijn erg druk. Bij mooi weer is het heerlijk toeven in de schitterende tuin van Schonbrunn, die voor iedereen toegankelijk is.

We brachten ook een bezoek aan het Prater, Wenen's pretpark, ooit geschonken door Keizer Franz Jozef aan de Wener bevolking. Een deel van dit Prater wordt gerenoveerd en een rit in het reuzenrad mag niet ontbreken. Vanaf een hoogte van 68 meter heeft men een prachtig uitzicht over Wenen. Kortom, Wenen is een stad met voor elk wat wils: de muziekliefhebber komt volledig aan zijn trekken. Men kan op iedere hoek van de straat concerten reserveren bij de mooi uitgedoste theatervertegenwoordigers. Ook het Haus der Musik is voor de liefhebber een must! Het avondleven speelt zich vaak af in sfeervolle bars en cafés. Wij bezochten Do & Co, een bar op de 8e etage van een hotel met een prachtig uitzicht op de Stephanskirche. Aanrader, maar noodzakelijk om te reserveren en jasje/dasje is aanbevolen!

Restaurants zijn er in overvloed, van eenvoudig tot luxe, en uiteraard staat de Wiener schnitzel overal op het menu. Wij bezochten o.a.het Restaurant Palmenhaus, een ruim en prima restaurant, gevestigd in een plantenkas. Wil men ongedwongen meezingen met allerlei Weense liederen, dan is een " heuriger abend" erg leuk. Deze eetgelegenheden bevinden zich even buiten Wenen: men kan bij goed weer heerlijk buiten zitten en de tafels worden voorzien van allerlei gerechten, salades etc.. Accordeonmuziek en meezingen is toegestaan! Aan het slot van ons bezoek, gingen we " Shoppen met Lucy" een tour langs de speciale winkels buiten het historische centrum van Wenen. Lucy, een Amerikaanse die nu in Wenen woont, brengt je naar de diverse aparte en vaak creatieve winkels. Een heel leuke tour voor b.v. een groepje vriendinnen of familieleden.

Wenen, de stad die ik nog niet kende en me verrast heeft!

Deel dit:

Terug Naar Boven