Jamaica deel 1: Verblijf in het tropisch regenwoud en Kingston

Inge van der Valk op 17 June 2022
Ik spring een gat in de lucht. Ik mag mee met een last minute studiereis naar Jamaica, op uitnodiging van het Jamaica Tourist Board!

Ik was eerder dat jaar erg enthousiast geworden over Jamaica. Het Jamaica Tourist Board had op onze leveranciersdag een wervende presentatie gegeven over het eiland. En nu zou ik het zelf gaan beleven!

Na 3 weken, op 17 juni, is het zover. Ik sta al vroeg op Schiphol en ontmoet er mijn medereisgenoten. Allemaal zelfstandige reisagenten die ook allemaal voor de 1e keer naar Jamaica gaan. TUI Fly is de enige maatschappij die rechtstreeks naar Montego Bay vliegt. De vlucht is prettig en het personeel en de service is goed.

Na een vlucht van 10 uur landen we op Montego Bay. De chauffeur staat al klaar en we gaan op weg naar onze 1e accommodatie. Een pittige rit van 3,5 uur. Maar het is het meer dan waard, want het verblijf is fantastisch! We verblijven in een eco hotel bij Robin’s Bay dat midden in het tropische regenwoud ligt. We zien er vele soorten vogels, watervallen en genieten van het uitzicht over de Caribische Zee en op de Blue Mountains. Er is nog weinig toerisme in dit gebied en je ervaart er het authentieke Jamaica. Je gaat er 50 jaar terug in de tijd.

Het eco hotel ligt op een privélandgoed van 1600 hectare. De eigenaar van het landgoed geeft ons een tour door dit gebied. We leren veel over de geschiedenis en de cultuur. Niet ver van het hotel ligt de Blue Hole. Onderweg brengen we een bezoek aan Strawberry Fields. Een leuke plek om te overnachten. Die hele dag zijn we geen enkele andere toerist tegengekomen. Heel bijzonder! De dag sluiten we af met een prachtige wandeling door het regenwoud dat naar een mooie waterval leidt.

Op de 3e dag rijden we in 1,5 uur naar Kingston. De weg die we nemen, gaat door de Blue Mountains en het is een prachtige rit. We vergapen ons aan al het natuurschoon. In de hoofdstad staat de verzonken stad Port Royal als 1e op het programma. Ooit een piratennest en de rijkste en slechtste stad ter wereld. Onze gids vertelt ons veel over de geschiedenis. Het bezoek aan Trench Town Culture Yard, de plek waar Bob Marley is opgegroeid, is één van mijn hoogtepunten van Jamaica. Tijdens de wandeltour met een lokale gids lopen we door de wijk. We krijgen veel te weten over het leven van The King of Reggae en we staan zelfs in de kamer waar hij jaren geleefd heeft. Deze tour is ook zeker leuk om in contact te komen met de lokale bevolking. Op zondag is het Bob Marley Museum gesloten, maar we rijden er toch even langs om te zien waar het is. Vervolgens bezoeken we Devon House, een prachtig koloniaal gebouw en genieten we van een heerlijk ijsje van de beroemde Devos House I-Scream.