Tips voor vliegen met jonge kinderen

Inge van der Valk op 07 September 2017
Veel ouders zien er wel tegenop om voor de 1e keer met hun kind te vliegen. Vooral wanneer het om een lange vlucht gaat.

Sinds mijn kinderen baby zijn, zijn ze al gewend om lange vluchten te maken. Mijn schoonouders wonen namelijk in Brazilië en we proberen er jaarlijks naartoe te gaan. Het is een lange reis. De vlucht van Amsterdam naar Rio de Janeiro is ruim 11 uur. Vervolgens volgt er een autorit van 3,5 uur. Eénmaal aangekomen bij de schoonfamilie hoeven we gelukkig weinig te doen en kunnen we flink bijkomen van de reis en wennen aan het tijdsverschil. Vakantie!!!

Hieronder wat tips die ons hebben geholpen om de reis zo aangenaam mogelijk te maken.

- Inklapbare buggy of draagzak

Neem een inklapbare buggy mee wanneer je kindje al kan zitten. Vaak mag je deze tot aan de gate meenemen en hoef je je kind niet de hele tijd te dragen. Wanneer je kindje nog niet in een buggy kan zitten, is een draagzak erg handig. Kinderwagens moet je inchecken en kun je dus niet meenemen tot de gate.

- Reserveer een reiswiegje

Wanneer je kind nog jong is, is het absoluut aan te raden om op intercontinentale vluchten een reiswiegje te reserveren in het vliegtuig. Het kindje mag op de dag van de reis niet langer zijn dan 65cm er niet meer dan 10kg wegen (bij KLM). Bijkomend voordeel is dat je dan meer beenruimte hebt.

- Alle baby/ kinderspullen binnen handbereik

Ik zorg ervoor dat ik alle spullen die de kinderen nodig hebben binnen handbereik heb. Denk aan 1 tas met luiers, billendoekjes, snoetenpoetsers, speen, flesje, speeltjes, schone kleertjes en genoeg eten en drinken.

- Zorg voor voldoende vermaak voor de kinderen

Neem genoeg spullen mee waar je kind zich mee kan vermaken. Kleurboekjes, kleurtjes, leesboekjes, spelletjes, knuffels en autootjes. Wanneer er geen flight entertainment is, is een tablet echt een uitkomst. Zorg ervoor dat er genoeg filmpjes en spelletjes op staan die je zonder internet kunt gebruiken.

- Reserveer een kindermaaltijd

Voor kinderen vanaf 2 jaar kun je minimaal 24 uur voor vertrek een kindermaaltijd bestellen. Dit is een maaltijd wat kinderen doorgaans lekker vinden. Ook worden deze maaltijden als eerste geserveerd. Je kunt dan eerst je kind helpen met eten voordat je eigen maaltijd komt. Mijn dochters eten dan nog steeds niet fantastisch. Daarom zorg ik zelf nog voor voldoende broodjes, snacks, rauwkost en fruit. Je kunt beter teveel eten meenemen, dan te weinig.

- Flesje water of thermosfles

Tijdens het opstijgen (en bij het dalen) kunnen kinderen last krijgen van hun oren. Wanneer je je kindje iets te drinken geeft, hebben ze er minder last van. Zorg er dus voor dat je direct na het instappen een flesje melk of een flesje water klaar hebt. Wanneer je kindje nog melk drinkt, zorg dan voor een thermosfles met warm water.

Tot slot vind ik het cabine personeel altijd erg vriendelijk en behulpzaam. Je kunt hen van alles vragen en de kinderen krijgen vaak een leuk speelpakketje van de luchtvaartmaatschappij. Ook de medereizigers reageren begripvol wanneer je met kleine kinderen reist. Het levert leuke contacten op tijdens de vlucht!