Verrassend Madeira

Inge van der Valk op 09 October 2021
Gefeliciteerd! Je mag mee op studiereis naar Madeira. Toen ik dit las, stuiterde ik door het huis. Wat was ik blij dat ik mee mocht op deze studiereis! Een tijdje daarvoor had ik namelijk een webinar gevolgd dat over Madeira ging. De vrouw van het Madeira Promotion Bureau vertelde zo enthousiast over haar eiland, dat ik deze bestemming heel graag wilde bezoeken. En wat was het een gave studiereis!

Met 4 collega’s vloog ik begin oktober met Transavia in iets minder dan 4 uur naar het vliegveld van Funchal. In 6 dagen hebben we veel van het eiland gezien. Twee dagen zijn wij met een jeep op pad geweest. Off road ging het dak open, waardoor we staand over de meest kleine, steile lokale wegen gingen. Een hele belevenis op zich! Onderweg stopten we regelmatig voor de meest spectaculaire uitzichten. Tijdens een wandeling van ongeveer 7 kilometer, die uitkwam bij een waterval, vertelde onze gids van alles over de flora. Tip voor de jeeptour: neem een jas mee als je richting de bergen van Madeira gaat. Het kan op een hoogte van 1500 meter echt heel fris zijn!

We verbleven in de hoofdstad Funchal. In deze stad is er genoeg te zien en te doen. Een bezoek aan het oude sfeervolle centrum is erg leuk. Er zijn gezellige restaurantjes en terrasjes te vinden. Vanuit de stad namen wij de kabelbaan tot een hoogte van bijna 600 meter. Daar bezochten we Monte Palace Tropical Gardens. In deze mooie tuin hebben we heerlijk gewandeld en hebben we genoten van alle exotische bloemen, planten en kunstobjecten. Met een toboggan zijn we vervolgens 2 kilometer naar beneden gesjeesd. Een toboggan is een houten slee met een rieten mand. Je gaat erin zitten en 2 mannen besturen de slee. Zoals vrijwel alle bergweggetjes op het eiland kwamen we onderweg aardig wat bochten tegen en de weg was vrij steil. Onderweg hebben we dan ook flink wat afgegild!

Voor de kust zwemmen veel dolfijnen en kleine walvissen. Vanuit de haven van Funchal gingen we per boot (zodiac) op pad om deze dieren te spotten. We hebben vele bottlenose dolfijnen gezien en pilot whales.

Een Food & Wine tour in Funchal zat ook in het programma. Al wandelend proefden we de heerlijkste hapjes en drankjes van Madeira. Met de lokale gids kwamen we op plekken waar je als toerist niet snel terecht komt. Echt een aanrader!

Waarom je Madeira zou moeten bezoeken:

- Het hele jaar door geniet je er van heerlijke temperaturen. De winter is aangenaam en in de zomer is het niet te warm.

- Je kunt er prachtig wandelen. Het meest bijzondere aan wandelen op Madeira zijn de paden die langs de levada’s, oude irrigatiekanalen, zijn aangelegd. In totaal is er ongeveer 2000 kilometer aan irrigatiekanaal aangelegd, dus er zijn vele wandelingen te maken. Op deze manier geniet je volop van de prachtige natuur, van de vele soorten bloemen en van indrukwekkende uitzichten.

- Het eten en de wijnen zijn er heerlijk. Er zijn vele visrestaurants en de verse vis die je er krijgt, smaakt fantastisch!

Voor de stranden moet je niet naar het eiland gaan. Indrukwekkende stranden heeft Madeira namelijk niet. Wel hebben ze veel natuurlijke zwembaden bij de kust, waar je ook heerlijk in kunt zwemmen.

Ik ben inmiddels fan van Madeira. Wil je meer over deze bestemming weten of wil je graag naar dit bloemeneiland? Neem dan gerust contact op met mij. Met veel plezier geef ik je advies en maak ik kosteloos een vrijblijvend reisplan voor je.

Inge.vandervalk@travelcounsellors.nl

Tel: 06-17389693