Maleisie en Borneo

Jacqueline Gruters on 23 June 2012

Deel dit:

Na een vlucht van 12 uur zijn we rond 7 uur aangekomen op de internationale luchthaven van Kuala Lumpur. Hier werden we opgewacht door onze gids en reden naar Putrajaya, de administratieve hoofdstad en nationale trots van Maleisie.

Eenmaal aangekomen in Kuala Lumpur hebben we als eerste de Chinese tempel, Thean Hou, bezocht. Na een kort bezoek aan het nieuwgebouwde paleis van de koning, Istana Negara, en het nationale monument Tugu Negara, zijn we via Little India en Central Station naar Merdeka Square gereden. Via de prachtige shoppingmall KLCC hadden we buiten een mooi uitzicht op de Petronas Twin Towers. Daarna zijn we de Menara KL Tower, 421 meter, opgegaan en hadden we een prachtig uitzicht over de hele stad. S’avonds zijn we met de monorail naar Chinatown gegaan en hebben geshopt op Jalan Petaling en in Central Market.

De volgende morgen om half 9 vertrokken we richting Melaka. De eerste stop was bij het Baba Nyonya cultuurmuseum waar we uitleg kregen over een welgestelde Malaj-Chinese familie die in de 19e eeuw leefde. Via de bekende Jonker Street en de rivier promenade kwamen we aan bij het Rode Plein. Via een wandelpad zijn we St.Pauls Hill opgeklommen waar de ruines staan van St.Pauls Church, die in 1521 door de Portugezen werd gebouwd.

De volgende ochtend vertrokken we richting het noorden. We hebben de indrukwekkende Ubudiah moskee bezocht alsmede het Istana Iskandariah paleis. We vervolgenden onze weg richting Penang met nog een korte lunchstop langs de snelweg. Daarna via de night market van Batu Ferringhi teruggelopen naar ons hotel.

In de ochtend hadden we diverse site inspecties en vertrokken richting Georgetown, de hoofdstad van Penang. De eerste stop was bij de Wat Chayamangkalaram, een Thaise boeddhistische tempel, gebouwd in 1845. Tegenover deze tempel ligt de Birmese Dharmikarama tempel waar we ook een kijkje hebben genomen. Daarna zijn we naar de Kek Lok Si tempel gereden, de grootste boeddhistische tempel van Maleisië. Uiteindelijk hebben we een wandeling gemaakt naar de Chew Jetty met huizen op palen en zijn we geëindigd in het kleurrijke Little India.

De volgende ochtend vertrokken van Penang naar Kuala Lumpur om door te vliegen naar Borneo.Via een aantal highlights zoals Chinatown en Cat statue (Kuching betekent "kat" in het Maleis) kwamen we rond 18 uur aan bij het Grand Margharita hotel in Kuching. Bepakt met onze daypacks voor de jungle begonnen we aan de lange tocht riching het Batang Ai meer. We hebben eerst een korte stop gemaakt op de markt van Serian. Nadat ook alle boodschappen voor het avondeten in de jungle aan boord waren zijn we verder gereden. Na een uurtje zijn we gestopt bij Liew's pepperfarm. Na ongeveer 4 uur gehobbeld te hebben in de bus kwamen we aan bij het Batang Ai meer. Vanuit hier zijn we in een longboat naar de Borneo Adventure's jungle lodge gevaren! Na aankomst kregen we onze kamer toegewezen, een soort open houten hut met 2 matrassen op de grond met een klamboe erboven. Vervolgens zijn we naar het traditionele longhouse gegaan en hebben we kennis gemaakt met de oorspronkelijke bewoners van dit gebied, de beruchte koppensnellers! De volgende dag na een aantal uren in de bus gezeten te hebben kwamen we aan in Kuching voor de vlucht naar Kota Kinabalu.

De volgende morgen wederom vroeg uit de veren voor onze vlucht naar Sandakan. Het was een kort ritje naar het Sepilok Orang Utan rehabilitation centre. Eenmaal aangekomen hebben we eerst een film gekeken met uitleg over het rehabilitation centre, erg interessant! En toen was het eindelijk tijd om op zoek te gaan naar deze fantastische dieren, de orang utans! Na deze fantastische ervaring gingen we op weg naar de Sandakan jetty, waar we zijn opgestapt op een bootje voor en mooie tocht over de Kinabatangan rivier. Dit is met 560 km de langste rivier van Sabah. Een geweldige plek om wildlife te spotten, en al snel zagen we neusapen slingeren en in de bomen langs de rivier. Ook op de terugweg hebben weer neusapen en makaken gespot! Na een lange nacht, de laatste dag genoten bij het zwembad om daarna weer naar huis te vliegen.

Het was een fantastische reis en ervaring!

Deel dit:

Terug Naar Boven