Bucket-list bestemming PERU

Jean-Paul Roels on 14 December 2016

Deel dit:

Gastvrij land op eenzame hoogte

Het stond al een tijdje op mijn bucket list: het bezoeken van de oude Inca-stad Machu Picchu en haar heilige tempel. Dit najaar kreeg ik die kans, die ik natuurlijk met beide handen heb aangegrepen. Peru is een adembenemend mooi land dat mijn verwachtingen ver heeft overtroffen.

Maandag 24- en dinsdag 25 oktober 2016 Miljoenenstad Lima

Met een rechtstreekse KLM vlucht vlieg ik naar de Peruaanse hoofdstad Lima: een enorme stad met ruim acht miljoen inwoners. Na aankomst moet ik even wennen aan de gigantische (verkeers-) drukte: gelukkig ligt mijn hotel in de rustige buitenwijk Barranco. Dit boutiquehotel ligt vlakbij leuke restaurantjes, wat goed uitkomt na een lange dag reizen. De volgende ochtend begin ik met een tour door de oude stad, ‘s middags volg ik een hele leuke kookworkshop. Ik maak kennis met ceviche, lomo saltado en causa rellena: de heerlijke nationale gerechten van Peru. De ceviche is gemaakt van verse vis die rauw verwerkt wordt met limoensap en verse kruiden, een fantastisch voorgerecht. Het malse rundsvlees van de lomo saltado roerbakken we in sojaolie met uien en paprika, een mooi voorbeeld van de mengeling van de Aziatische keuken met de Peruaanse . Een mooie gele aardappel is het hoofdingrediënt van de causa welke eigenlijk een koude gevulde aardappelgerecht is waarmee je eindeloos kan variëren.

Woensdag 26 oktober De woestijn en oceaan van Paracas

De volgende dag vertrek ik al vroeg met de bus naar Paracas. De bussen rijden punctueel en het busstation voelt aan als een klein vliegveld, alles heel goed georganiseerd. Zodra we de stad uit zijn valt me op hoe droog het hier is, met 15 mm regen per jaar. De stoffige weg volgt de kustlijn en het uitzicht is mooi. Na vier uur rijden zie ik het stadje aan de oceaan al liggen. Voor de middag staat er een excursie naar het natuurpark met een privé-gids van Paracas gepland. Nu ik door het kale en lege woestijnlandschap loop, voel ik me klein, heel klein. Aan de horizon zie ik door mijn wimpers de woestijn overgaan in de al net zo onmetelijke oceaan. Ik ben verpletterd door de grootsheid van moeder natuur.. Het hotel lig vlag bij de haven met een leuke boulevard en heel veel gezellige terrasjes. Ook hier weer prima gegeten: een heerlijke verse zeetong.

Het bijzondere van Peru is dat het 30 van de 32 verschillende wereldklimaten heeft! Daarom is de keuken ook zo lekker, ze kunnen alles zelf kweken en de koloniale invloeden zorgen voor een heerlijke fusion-keuken.

Donderdag 27 oktober Ica & de armeluis-Galapagos

De volgende dag ga ik met een boot naar de Ballestas eilanden, dit is een groep eilanden op een half uur varen van de kust, die een enorme diversiteit aan dieren herbergt. Ze noemen deze eilanden ook wel de ‘armelui-Galapagos’. Het is bekend om zijn honderdduizenden zeevogels, zeeleeuwen en pinguïns. Erg indrukwekkend.

De volgende bestemming is Ica, maar eerst gaan we langs de oase van Huacachina, die te midden van reusachtige duinen ligt waar je met Mad Max jeeps overheen kunt scheuren. In het begin gaat het nog rustig, maar halverwege de rit bedenkt de chauffeur dat het wel iets gekker kan. Als een bezetene vliegen we over de duinen. Dagen later vind ik nog zand terug in mijn schoenen.

In Ica overnachten we in een prachtig wijnlandgoed. We krijgen een interessante rondleiding over het domein dat meer dan 800 hectare beslaat. De meeste druiven worden gebruikt om Pisco van te maken, een soort Grappa. De lokale variant van het drankje heet Pisco Sour en wordt gemaakt van Pisco, limoensap, suikersiroop, eiwit. Echt een aanrader!

Vrijdag 28 oktober Op naar de Andes

Vandaag is een echte reisdag, want ik vlieg naar Cusco, een plaats in het Andes gebergte die op 3400 meter ligt. Tegen het eind van de middag kom ik aan in dit koloniale stadje. Meteen merk ik dat ik last heb van de hoogte. Als een dronkenman loop ik te zwalken over straat. Echter, na alweer een heerlijke maaltijd en een goed glas lokale wijn voel ik me weer helemaal het mannetje.

Zaterdag 29 oktober Indrukwekkend Pisac

Vanmorgen staat de chauffeur en de gids al vroeg klaar voor een goed gevulde dag langs diverse mooie Inca-tempels. De eerste is Pisac. Wat is dat indrukwekkend! Grote terrassen tegen de berg als ware het een trap voor een reus. Opnieuw krijg ik een schitterende uitleg van mijn onmisbare privé-gids. Na een heerlijke lunch vervolgen we de weg door de heilige vallei richting een heel bijzonder hotel. Het heeft maar vier kamers, die erg sfeervol zijn ingericht. De eigenaresse zorgt ervoor dat je je meteen thuis voelt en kookt zelf een fijn driegangendiner. Na een gezellige avond ga ik moe maar voldaan naar mijn bedje en tref daarin een heerlijke warme kruik! Als dat geen gastvrijheid is!

Zondag 30 oktober De tempels van Chinchero & Ollantaytambo

Na een goede nachtrust staat de gids en chauffeur al op me te wachten voor het volgende avontuur: de tempels van Chinchero & Ollantaytambo. De een nog indrukwekkender dan de ander. Woorden schieten te kort om het goed te kunnen omschrijven, maar de omvang en de precisie waarmee dit gemaakt is in ongelofelijk. Halverwege de dag bezoeken we ook nog de zoutmijnen van Maras. Hier komt een stroom erg zout water uit de bergen. Door het op te vangen en te laten verdampen in wel 3500 poelen, oogsten ze hier vele tonnen zout. Tegen het eind van de middag arriveren we in het plaatsje Ollantaytambo. Dit is echt zo'n leuk plaatsje: een echt Inca-dorp met zulke smalle straatjes dat de auto’s er niet door kunnen. Het dorp ligt tegen de tempel aan en ons hotel kijkt uit op dit wereldwonder. Wat een uitzicht!

Maandag 31 oktober De Disney-achtie sfeer van Aguas Calientes

De trein die mij die mij vandaag naar Aguas Calientes voert ademt een koloniale sfeer. Mooie bekleding en zelfs een drankje onderweg, terwijl de diesellocomotief zich langzaam langs de Inkatrail richting Machu Picchu begeeft. Deze trein doet er ca. anderhalf uur over. Je kan dit ook te voet doen: de beroemde trektocht duurt dan vier dagen en onderweg moet je kamperen in je eigen tent. Voor elk wat wils.

Na de middag kom ik aan in dit plaatsje wat eigenlijk zijn volledige bestaansrecht ontleent aan de Inca-tempel Machu Picchu. Hoewel er geen wegen naar dit plaatsje zijn, rijden er toch busjes door de straten. Verder zijn er tientallen hotels en duizenden toeristen. Allemaal gekomen met de trein of te voet. Er hangt een beetje een Disney-achtige sfeer en de restaurantmedewerkers proberen je binnen te lokken. Het is even wennen, maar eigenlijk ook wel leuk. Zelfs hier is het eten perfect en zeer smakelijk. Tegen de avond komt de gids uitleg geven over wat mij morgen te wachten staat. Het grondige advies over kleding en wat mee te brengen blijkt later erg handig. Het zorgt ervoor dat je volledig kunt genieten van dit wereldwonder. Ik schrik wel even als hij me zegt dat hij me om vijf uur in de ochtend komt ophalen.

Dinsdag 1 november Magisch Machu Picchu en Huayna Picchu

Na een korte nacht vroeg uit bed. Na het ontbijten gaan we tegen vijf uur in de miezer richting de bushalte. Daar zien we dat we niet de enigen zijn die het plan hebben opgevat om vroeg naar Machu Picchu te gaan. Iedereen sluit netjes aan in de rij en tegen zeven uur komen we met het busje aan bij de ingang van de tempel. Je kunt dit ook te voet doen maar het is een zware, ruim twee uur durende klim. Eenmaal in het tempelcomplex, dat omgeven is door een dikke nevel, begint de gids zijn grondige uitleg over deze bijzondere plek. Het mooiste is dat dit complex nog voor negentig procent intact is omdat de Spaanse kolonisten het nooit ontdekt hebben.

Het mysterie blijft waarom deze gemeenschap deze magische plek verlaten heeft, er gaan veel verschillende verhalen over rond. De gids verzekert me dat het later op de dag nog zal opklaren en wijst door de wolken naar een bergpiek die even zichtbaar is. ‘Kijk,’ zegt hij ‘,dat is Huayna Picchu en daar gaan we zo op……..’ Euh die hoge berg tegenover het tempelcomplex? ‘Ja, wist je dat niet?’ ‘Nee, eigenlijk niet’, antwoord ik beduusd. De gids vertelt me dat de bergtop ca. 300 meter hoger is dan de tempel en een schitterend uitzicht geeft over de ruïnes.

De klim is heftig, vooral omdat het begin al op 2400 meter ligt en de klim naar boven via steile smalle treden loopt. Nu snap ik waarom de gids gisteravond adviseerde minstens een liter water mee te nemen. Het zweet gutst over mijn lichaam. Halverwege openen de wolken zich en kan ik de ruïnes aanschouwen. Na een uur ben ik op de top en vandaaruit is het uitzicht nog mooier. Ondanks dat er maar tweehonderd personen per dag deze klim mogen maken, is het best druk op de top. Iedereen –inclusief mijzelf- wil echt op het uiterste puntje van de berg zitten om daar een selfie te maken. Het uitzicht is de perfecte beloning voor mijn inspanning en niet te vergeten mijn overwonnen hoogtevrees!

Iets lager is een groen terras dat ook een mooi uitzicht geeft en waar het zonnetje lekker op begint te schijnen: een ideale plek om mijn luchbox die het hotel voor me klaargemaakt heeft op te eten. Met het waanzinnige uitzicht voelt deze bijzondere plek bijna spiritueel aan.

Als we weer helemaal zen zijn, gaan we terug naar beneden en komen we de wat minder fitte mensen tegen die nog aan de tocht moeten beginnen. Om dit te doen moet je toch wel een beetje fysieke conditie hebben. De rest van de ochtend leidt de gids mij nog rond en tegen het eind van de ochtend sta ik weer beneden om de trein terug te nemen.

Man wat was deze ochtend indrukwekkend en hoe blij ben ik nu dat ik die Huayna Picchu erbij heb gedaan! Tegen de avond zit ik weer in Cusco, waar de hoogte geen invloed meer op me heeft. Het is de laatste avond in Peru, want morgen vlieg ik alweer terug naar huis. Om de dag onvergetelijk te maken ga ik op zoek naar een typisch restaurant. Niet voor Cavia maar een Alpaca steak. Ook dit gerecht is wederom heerlijk en zo komt een eind aan deze mooie reis.

Veel te zien, veel te doen, lekker eten

Samenvattend kan ik zeggen dat Peru een heerlijk reisland is. Er is enorm veel te zien en te doen. De mensen zijn vriendelijk en het transport zeer goed geregeld. De natuur is divers en de keuken is in een woord fantastisch! Kortom, ik kan het ten zeerste aanbevelen.

Heb je interesse in deze of een andere reis, neem dan contact op met me.

Deel dit:

Terug Naar Boven