Cuba deel 3

Jean-Paul Roels on 15 July 2010

Deel dit:

Na 2 dagen Viñales vervolgden we de reis richting Santa Clara, dit lag zo’n 465 km ver, zelfs in Europa een respectabele afstand. Maar eenmaal op de snelweg maak je flink wat kilometers en verkeer is er nauwelijks. Na de middag kwamen we aan in Santa Clara. We hadden hier een bijzonder hotel in het thema indianen. Alle huisje leken op blokhutten of tenten, heel bijzonder. Dat het in Cuba ook vakantie is in augustus merkten we aan het zwembad, bomvol gezellige Cubanen. De muziek stond lekker hard en er was een goede ambiance. De Cubanen genoten zichtbaar van het feit dat ook zij nu in de Cubaanse hotels mogen. Tot vorig jaar was dit nog verboden! Ik sprak een Cubaan hierover en hij vertelde me dat zijn kinderen uit de USA overgekomen waren en ze hier samen vakantie vierden. Hij was geëmotioneerd toen hij me dit vertelde want hij had zijn dochter in 10 jaar niet gezien. Kortom de sfeer was goed alleen zijn de Cubanen gekke zwemmers, in het zwembad wordt er namelijk niet echt gezwommen enkel gepraat met elkaar onder het genot van een hapje en een drankje. Ja IN het zwembad. Ook rookten ze in het zwembad. Voor onze begrippen niet echt hygiënisch. Santa Clara staat bekend om de tijd van de revolutie, Che Guevara is hier de held en we bezochten enkele monumenten die hier ter gedachtenis aan hem en de revolutie. Na 2 dagen Santa Clara vervolgden we onze weg richting Trinidad. Trinidad was eigenlijk het hoogtepunt van de reis qua authenticiteit. Hier heeft de tijd echt stil gestaan, niet voor niets staat dit plaatsje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ooit vormde Trinidad de thuishaven van suikerrietbaronnen en zeerovers. Aan deze tijd dankt Trinidad ook het doolhof van klinkerstraten en haar prachtige koloniale huizen. Nu zie je nog steeds de gekleurde huizen, hoor je de zwoele muziek en zie je de paardenkarren voorbij komen.

Bij veel van de pastelkleurige huizen klinkt muziek uit de openstaande ramen. Muziek is namelijk overal in Trinidad. Het is ’s avonds dan ook goed toeven in één van de vele muziekcafés bij het centrale plein. Onder het genot van een chanchanchara, de locale drank, waan je je hier al gauw terug in de tijd van piraten en suikerbaronnen.

Wij verbleven aan de kust van Trinidad op ca. 15 minuten rijden van het centrum. Dit was heerlijk, zo konden we ’s morgens voor de hitte het plaatsje ontdekken en na de lunch terug naar het hotel om af te koelen bij de azuurblauwe zee of het zwembad. ’s Avonds natuurlijk weer terug om lekker te eten bij een van de paladares. (klein restaurant dat door families wordt geëxploiteerd).

Het zoeken van een leuk paladar is een verhaal op zich. Doordat hier best veel toeristen komen en deze zaken maximaal 12 gasten tegelijkertijd mogen ontvangen zitten de door de reisgidsen voorgestelde paladares vaak vol. Je wordt dan voor de deur of in de straat aangesproken door mensen die wel een ander paladar weten. Je volgt deze personen door de smalle straatjes en steegjes tot je bij het betreffende huis bent. Dit zijn vaak gewone huizen die er zeker niet uit zien als een restaurant. Dus geen borden voor de deur laat staan een menukaart. Je kijk dan even binnen, of zelfs in de pannen en als het je bevalt ga je zitten. Op deze manier is het leuk om de interieur en de Cubanen te ontdekken. De prijs voor een maaltijd is rond de 10 euro. Verwacht geen culinaire hoogstandjes want ook hier geldt dat er weinig ingrediënten zijn. Na het diner gingen we naar een van de muziekcafés. De muziek van deze cafés hoor je door heel de stad. Hier kan je lekker luisteren of dansen op de ritmes van de band.

Na 2 dagen gingen we richting Sancti Spiritus een klein lief dorpje waar weinig te beleven is en door veel toeristen overgeslagen wordt. Dit was de eerste dag dat het de hele dag door miezerde. Dat gaf eigenlijk niet want we zaten in een schitterend hotel en konden zo een beetje relaxen. Ons hotel was een oude dokterswoning die volledig gerestaureerd was. Er waren 12 kamers die geheel in de koloniale sfeer ingericht waren. We voelden ons meteen thuis hier. Het hotel had ook een eigen restaurant dat in de patio gelegen was. Wij vonden dit een van de beste restaurants in Cuba!

Deel dit:

Terug Naar Boven