Cuba deel 4

Jean-Paul Roels on 15 July 2010

Deel dit:

Het stadje zelf had weinig te bieden dus besloten we naar de winkelstraat te gaan. Hier weer winkels met luxe artikelen zoals elektrische apparaten, fietsbanden en kleding. Dat er schaarste is, viel ons op in de opticien. 4 medewerkers en maar 10 brillen in de winkel! Na een nacht in ons heerlijke koloniale bed geslapen te hebben vertrokken we richting Cienfuegos.

Dit was wederom een mooie rit gedeeltelijk langs de prachtige kustlijn. Cienfuegos is een universiteitsstad, gebouwd aan een grote baai met slechts een kleine strook strand op de kop van het schiereiland Punta Gorda en is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Het, gedeeltelijk gerestaureerde, centrum heeft veel statige gebouwen en kleurrijke huizen. Het Parque José Marti heeft een speciale charme. Op dit plein vindt men het Teatro Tomas Terry, waar in roemrijkere tijden grootheden als Enrico Caruso en Sarah Bernhardt hebben opgetreden.

Ons hotel lag op het einde van het schiereiland net naast het originele Palacio de Valle. Dit is echt een mooie bezienswaardigheid met zijn bombastische mix van Venetiaanse en Moorse motieven doet het aan het Alhambra van Granada denken. Ook kan je in dit Palacio lekker eten onder begeleiding van Carmensita die hier al decennia vanachter de piano zit te zingen. Ze wordt al wat ouder en vergeet soms wel eens een couplet of zingt gewoon drie keer het refrein achter elkaar. We hebben ons hier kostelijk vermaakt!

Het stadje zelf is niet echt bijzonder maar verdient wel een kort bezoek. Het hierboven beschreven plein is zeer mooi, maar het ontbreekt alleen, zoals overal in Cuba, aan gezellige terrasjes. Toen wij lazen dat er hier milkshakes te verkrijgen waren gingen de kinderen uit hun dak. Echter het begrip milkshakes is een andere dan de onze. Een oplossing van een soort Nesquick in ijswater ging voor een chocolade milkshake door en andere smaken hadden ze niet. Dit was weer typisch Cuba.

Na een nacht hadden we het wel gezien en vertrokken we richting het toeristische ontwikkelde Varadero. Na vele km rijden en af en toe even afzien hadden we allemaal wel zin in een beetje meer luxe. We hadden gekozen voor het Blau hotel, een mooi vier sterren resort aan de spierwitte kust. Wat een verschil met die andere hotels; groot en imposant. Alleen de lobby al was een bezienswaardigheid. We hadden een royale suite voor ons vieren, de kids hadden hun bed in het woongedeelte en wij hadden een eigen slaapkamer. Het uitzicht was grandioos; de turkooizen zee, witte stranden en groene tuinen. We konden niet wachten om lekker in de zee te gaan.

Op weg naar zee zag Jean-Louis, onze oudste zoon, dat er ook duiklessen gegeven werden. Aangezien ik al tientallen jaren duik en daar enthousiast over ben vroeg hij zich af of wij hier misschien samen konden duiken! Zo gebeurde het dat hij hier in Cuba samen met mij en een instructeur zijn eerste openwater duik heeft gedaan. Zijn mooiste cadeau ooit. Want enkele weken later zou hij jarig zijn.

Het hotel was goed voor elkaar mooie kamers en goed van de kost. Het enige minpuntje was dat je er naast de wijn die geschonken werd, een soort van azijn, geen andere wijn kon kopen. De watersporten die het hotel boden waren ook goed, de kinderen konden zo lekker met de zeilboot mee of waterfietsen. Genoeg vertier dus aan de zee. Ook was er een animatieteam.

De laatste dagen hebben we lekker gerelaxt en genoten van elkaar in de mooie omgeving. Wel hebben we een hele leuke excursie gedaan waarbij je met een enorme catamaran naar een openwater dolfinarium gaat alwaar je fantastisch met dolfijnen mag zwemmen. Fabrice kreeg zelfs een kus van de dolfijn! Hierna ga je lekker snorkelen op een mooi rif om af te sluiten met een lunch op een eiland. Kortom een dag met veel vertier en avontuur, een echte aanrader.

Na ruim 15 dagen Cuba kwam er een einde aan onze reis, vol indrukken en erg tevreden gingen we weer naar huis met de conclusie dat Cuba een uniek eiland is waar heel veel dingen op een bijzondere manier gebeuren. Het toerisme is al flink ontwikkeld maar vraagt af en toe toch een flinke aanpassing van de westerse vakantieganger. Ben je bereid wat comfort in te leveren dan kan je een schitterende avontuurlijke reis hebben. Wil je liever relaxen en verwend worden op een mooi eiland dan kan ik zeker andere landen aanraden in de Cariben! Heeft u interesse in deze bestemming? Neem dan contact op met mij:

Deel dit:

Terug Naar Boven