Davos Klosters, hoogste studiereis van het jaar

Jean-Paul Roels on 29 October 2018

Deel dit:

Normaal gezien gaan de studiereizen richting zonnige bestemmingen echter deze keer werd ik uitgenodigd om Davos eens te bezoeken. Samen met 5 ander reisadviseurs en 6 mensen van de schrijvende pers vertrokken we vanuit Antwerpen luchthaven naar Zwitserland. Op een klein uurtje stonden we met de oude Fokker 50 in Zurich alwaar we de pünktlich vertrekkende trein namen richting Davos Klosters.

Davos Klosters staat vooral bekend om z’n jaarlijkse World Economic Forum. Voor veel zakenmannen, economen en politici het hoogtepunt van het jaar. Letterlijk in dit geval, want met zijn 1560 meter hoogte is Davos de hoogstgelegen stad van Europa. Bovendien is het stadje slechts via één hoofdweg bereikbaar en dus gemakkelijk te beveiligen. De ideale uitvalsbasis dus voor een belangrijke economische top. Wat velen niet weten, is dat er achter dit trefpunt van CEO’s, politici en prominente zakenlui nog heel wat meer schuilgaat.

Dankzij het Active Program valt er – naast de wintersport – ook in de zomer heel wat te beleven. Van oudsher is de regio bekend om zijn stralende zon en frisse berglucht. Zo zochten mensen met een zwakke gezondheid er hun heil en werden de vele sanatoria in het leven geroepen. Om zich actief bezig te houden (en verveling tegen te gaan), gingen steeds meer toeristen skiën, rodelen, langlaufen, … en al snel was de wintersport een feit. Bovendien zorgde de aanleg van de spoorlijn in 1934 voor een vlotte verbinding en gaf zo het toerisme een ware boost.

Opdat toeristen ook in de zomer de schoonheid van deze Zwitserse bergregio ten volle zouden kunnen opsnuiven, werd zo’n vijf jaar geleden het Active Program in het leven geroepen. Het programma – dat loopt van eind juni tot eind oktober – biedt bezoekers vanaf één hotelovernachting de mogelijkheid om meer dan 70 sporten en activiteiten gratis uit te testen. De activiteiten zijn bovendien onderverdeeld in vier categorieën; met Sport & Avontuur kun je proeven van activiteiten als mountain biking, paragliding, gletsjer trails, begeleide bergtochten, golfen en indoor climbing. Of je kunt kennismaken met watersport op één van de vele, helderblauwe meren. Er zijn ook activiteiten op maat van gezinnen met kinderen (cf. de “Kids & Family”-rubriek) zoals een familiewandeltocht, een heuse GPS-zoektocht of een bezoekje aan het adventure park . Voor de kleine dierenvrienden is er zelfs een wandeling met lama’s of een ritje op de pony.

Heb je het meer voor Kunst & Cultuur of wil je het eens een dagje rustiger aandoen? Ook dat is mogelijk. Het derde luik van het Active Program biedt begeleide rondtochten aan in en om Davos Klosters, zoals de (botanische) rondleiding in Schatzalp en de culturele en historische rondleiding in Saas, Davos of Klosters, en neemt je mee in de verhalen van het wintersport-, medicijnen- of radiomuseum. Zin om je eigen broodje te bakken? Ook dat kan, in het Heimatmuseum Nutli Hüschi. Een folklore-avond, een workshop “blazen op de alpenhoorn”, of een plaatselijk openluchtconcert; je kan het zo gek niet bedenken of het Active Program biedt het aan.

Voor de echte levensgenieters zijn er tot slot nog de sightseeing trips en excursies. Geniet van een rondleiding in Alp Falla, verken Alp Novai per koets, of neem deel aan een live cooking class met uitzicht op het dal. Ondanks dit alles toch heimwee naar ons Belgenland? Dan is de chocoladeshow van Schneider een absolute aanrader.

Zo gingen wij na een lunch in de frisse buitenlucht een mooie wandeling maken rondom het beroemde meer. Ondertussen kregen we uitleg over de watersportmogelijkheden die gratis inbegrepen zijn zoals wakeboarden, surfen, zeilen en stand-up-paddeling (suppen).

Ons hotel Ochsen 2, welke midden in het centrum ligt, had hele ruime kamers en veel kastruimte, je merkt dat ze echt ingesteld zijn op buitensporters met veel kleding. Onderin het hotel was een leuke bar en de lokale bevolking sloot er vanavond de week af, er hing een gemoedelijke sfeer. Na de aperitief gingen we naar een bekend restaurant “lengmatta” hier werden we rijkelijk voorzien van de lokale (boeren) gerechten welke weggespoeld werden met fantastische Zwitserse wijn. En het was nog lang gezellig.

De volgende ochtend was het iets minder actief want we gingen mee met de nostalgische trein richting Filisur, deze klassieke trein heeft oude coupés maar ook een gedeelte waar je in de buitenlucht kan zitten, uiteraard nam ik hier plaats, kraag omhoog en rits dicht! Gestaag reedt de trein door en langs de bergen en het uitzicht was na iedere bocht adembenemend. Op de terugweg stopten we bij de imposante Wiesen viaduct welke 90 meter hoog is. Hier kregen we vooraleer we langs het spoor het viaduct opliepen een heerlijk braadworst met een frisse lokale pint. Ondanks dat het al eind augustus was voelde het heerlijk buiten!

’s Middags gingen we gezamenlijk naar de ‘Nostalgische Genussmeile’ een folkloristische proeverij met muziek, dans, lange houten tafels en de geur van vers gesmolten raclette en vele, vele andere lokale specialiteiten.

De volgende ochtend kwam het hoogtepunt van het hele weekend; we gingen namelijk e-mountainbiken in de bergen. Na het kloeke ontbijt stonden we al vroeg voor de fietswinkel. Onze gids stelde de fietsen voor ons in en we werden voorzien van een helm en andere veiligheidsvoorzieningen. Na een korte uitleg trokken we de bergen in. Man wat heerlijk even kracht zetten en de motor springt bij. Zo kwamen wij, een groepje niet zo sportieve reisadviseurs, al rap de berg op, langs smalle paadjes, over omgevallen bomen en doorheen stroompjes. Ondanks dat de motor mee-trapt is het toch een flinke inspanning. En moe maar enorm voldaan kwamen we weer beneden. Alwaar we na een frisse douche en wederom een lekkere lunch diverse hotels gingen inspecteren.

De laatste dag, voor we weer met trein en vliegtuig terug gingen, hebben we nog een flink aantal hotels en appartementen bezocht. De kwaliteit loopt sterk uiteen van het prestigieuze InterContinental Davos tot eenvoudige appartementjes. Kortom voor elk wat wils.

Samenvattend: We werden uitgenodigd om dit gebied eens in de zomer te bezoeken, immers in de winter is het hier al druk genoeg. En met het Active Program is dit zeker een aanrader. Zoveel GRATIS sporten en activiteiten moet de prijsbewuste en actieve reiziger zeker aanspreken. Er is een ruime keuze aan accommodaties en veel mogelijkheden om er te komen; zelf rijden, met de trein of zelfs vliegen is een optie!

Deel dit:

Terug Naar Boven