Kiev en Tsjernobyl, een verrassende bestemming.

Jean-Paul Roels on 02 May 2018

Deel dit:

Op zoek naar een bijzonder citytrip? Kiev in combinatie met Tsjernobyl laat veel meer zien van Oekraïne veel meer dan je zou verwachten.

Onze eigen agent uit Oekraïne wou ons overtuigen dat Kiev een bijzondere bestemming is en samen met elf collega’s gingen we blanco het avontuur in. Met een gunstige rechtstreekse vlucht van Ukraine International Airlines kwamen we na slechts drie uur vliegen in de hoofdstad Kiev aan. We verbleven in een waar instituut, namelijk het eerste vijfsterren hotel van het land het Premier Palace hotel. Als je van modern houdt dan heb je hier niets te zoeken, hou je van traditie en klassieke luxe dan is dit the place to be!

Tsjernobyl De eerste dag stond geheel in het teken van Tsjernobyl. Nu zul je denken wat heb je daar te zoeken? Maar wij Nederlanders zijn meestal op zoek naar indrukwekkende momenten uit de geschiedenis om te bezoeken; denk aan The Killing Fields in Cambodja, de C? Chi tunnels in Vietnam maar ook aan Auschwitz in Polen. Ook al was ons verzekerd dat het veilig was waren we toch nieuwsgierig. Na een ruime 2 uur rijden kwamen we aan bij het eerste checkpoint wat op 30 Km van de centrale ligt, hier werden onze paspoorten gecontroleerd want elke bezoeker dient zich ruim van te voren aan te melden. Nu reden we de “30 Km zone in” dit was de zone waarin de straling tot voor kort te hoog was om permanent in te verblijven. We zagen vervallen dorpjes waar de tand des tijds goed zichtbaar was. Na een poosje kwamen we bij een tweede checkpoint op 10 Km van de rampplek. Ook hier weer uitgebreide controle en op 5 Km het laatste checkpoint, nu kwamen we het gebied in waar je de reactors kon zien staan. Er waren 10 reactors gepland, nummers 1 tot en met 4 waren al in bedrijf en nummer 5 was in aanbouw en staat nu nog steeds in de stijgers. Nummer 4 was de reactor die destijds ontploft is. Wat mij het meeste verbaasde is dat reactor 3 die er echt tegenaan gebouwd is nog tot 2001 operationeel bleef, dus nog 15 jaar na de ramp! Er werken nu nog dagelijks 1200 mensen aan de ontmanteling van de oude reactors en het plaatsen van de nieuwe sarcofaag om de rampreactor.

We mochten regelmatig uit ons busje om foto’s te nemen van de overblijfselen van woningen en voertuigen maar mochten niet van de paden af en mochten niets aanraken om besmetting te voorkomen. Ook konden we op 300 meter afstand van de bewuste reactor komen! De geigerteller sloeg wel uit maar kwam nooit in de gevarenzone. Het was wel een rare gewaarwording. Na de lunch in de gaarkeuken van de centrale gingen we richting Pripyat, de stad die speciaal gebouwd was voor de medewerkers van de centrale. Dit was destijds de modernste stad van Rusland en was voorzien van alle gemakken. In deze stad, op ca. 5 Km van de reactor woonden 50.000 mensen, vooral jonge gezinnen. Ze hadden destijds niets in de gaten en werden pas 36 uur na de ramp in 3 uur tijd geëvacueerd. Wat nu rest is een lege stad vol met verlaten gebouwen. De kermis met reuzenrad en botsauto’s spreken het meest tot de verbeelding maar ook de sportzaal en zwembad laten een bijzondere indruk achter.

Na deze plek bezochten we ook nog de geheime, nu verlaten, militaire basis Doega-3 ook wel Tsjernobyl 2 genoemd. Hier staan reuzenradar antennes waarvan de grootste 500 meter breed en 100 meter hoog is. Het systeem werd slechts op enkele kilometers van de kerncentrale gebouwd vanwege het grote stroomverbruik. De Doega-3 had een vermogen dat groter was dan 10 MW, en gebruikte de korte golf radiofrequenties. Hierdoor werden wereldwijd op deze frequenties radiosignalen verstoord door een scherp, kloppend geluid, waardoor de installatie de bijnaam “The Russian Woodpecker” kreeg.

Bij het verlaten van de veiligheidszones werden we bij elk checkpoint, dus drie keer m.b.v. een speciale scanner gecontroleerd of we niet radioactief besmet waren. Gelukkig ging telkens het poortje open en mochten we door!

Na het diner in het hotel waren we nieuwsgierig wat de stad in de avond nog te bieden had en liepen het uitgaanscentrum in wat op loopafstand ligt van het hotel. Ondanks dat het al laat en donker was voelde ik me geen moment onveilig. Het uitgaanscentrum had voor elk wat wils. Leuke barretjes, dansclubs en restaurants.

Kiev Na de excursie was de volgende dag de stad Kiev aan de beurt. Het weer was zacht en een lekker zonnetje scheen ideaal voor een stadsbezoek. We brachten eerst een bezoek aan het Holenklooster. Dit schitterende Russisch-Orthodoxe complex is echt een bezoek waard. De opvallende 96,5 meter hoge klokkentoren uit 1745 is van verre zichtbaar. De ondergrondse gangenstelsels bestaan uit smalle gangen van 1 tot 1,5 meter breed, kapellen en gebedsruimtes. De gangen dienen ook als begraafplaats voor de monniken. Gezien de constante (lage) temperatuur gaan deze niet over tot ontbinding (een soort mummificatieproces) waarbij zeer oude overledenen eruitzien als waren ze gisteren begraven. Een deel is open voor bezichtiging. Deze 'holen' geven het holenklooster zijn naam.

Het hiernaast gelegen tweede wereldoorlog museum is ook interessant maar je hoeft er niet binnen. Het enorme plein en boulevard hiervoor is een verzamelplaats voor de lokale bevolking en je kan er lekker flaneren en genieten van de zon en het uitzicht over de rivier de Dnjepr.

We vervolgden onze wandeling door het centrum van Kiev waar Pasen net werd gevierd, hele pleinen waren versierd met paashazen en eieren en het was een drukte van jewelste. Er stonden veel kraampjes met heerlijk eten en drinken, de geur van geroosterd vlees maakte ons hongerig. Na de lunch die we lekker buiten kregen geserveerd vervolgden we de wandeling door de stad, uiteraard bezochten we nog wat hotels tijdens de route. Het viel me op hoe schoon de straten zijn en hoe goed onderhouden de gebouwen zijn. De winkels zijn modern en de mensen lopen erg netjes gekleed over straat.

Feestelijke afsluiting Na al dat gewandel kwamen we moe maar vol goede indrukken terug in ons hotel waar nadat we ons opgefrist hadden, het alweer tijd was voor onze laatste avond in deze leuke stad. We gingen eten in Khutorok, een bekend en uitstekend restaurant op het water. We kregen hier diverse lokale specialiteiten, man wat was het genieten! Die avond ook weer het uitgaansleven in en ondanks dat we de volgende ochtend een vroege vlucht hadden hebben we het erg gezellig gehad.

Aanrader Na dit korte bezoek kan ik Kiev enorm aanbevelen, het is er veilig en schoon, de mensen vrolijk en vriendelijk.

Deel dit:

Terug Naar Boven