Oman het land van gastvrijheid, onmetelijke natuur en schitterende accommodaties.

Jean-Paul Roels on 10 June 2019

Deel dit:

Afgelopen congres was ik genomineerd voor een award, de prijs die daarbij hoorde was een studiereis naar het magische Oman. Begin juni vlogen we met KLM naar de hoofdstad Muscat. Tegen het eind van de avond kwamen we aan in het Intercontinental Muscat.

De eerste volle dag na een inspectie van het hotel de bergen in richting Alila Jebel Akhdar, We reden met grote stoere 4x4 want de route was gedeeltelijk onverhard, langs steile bergen. Het was zeer avontuurlijk en ook een mooi zicht zo’n colonne grote witte jeeps door het mooie landschap. Onderweg hadden we een picknick bovenop de berg. Daar waaide het behoorlijk wat ook fijn was want het was enorm heet. In Muscat was het ruim boven de veertig graden, in de bergen daarentegen aanzienlijk kouder. Na de stoffige en wilde rit kwamen we aan in dit schitterende hotel: Alila Jebel Akhdar. Gelegen op een top van tweeduizend meter hoog en toch bijna onzichtbaar. De stenen waarmee het hotel is opgebouwd zijn afkomstig uit de bergachtige omgeving zelf, daardoor heeft het hotel een schutkleur. Zoals de ligging is ook het comfort niveau: hoog. Het ontwerp is geïnspireerd op de oude Omaanse forten uit de regio. En zoals de forten destijds, is het hotel nu een goede uitvalsbasis voor degenen die het berggebied willen verkennen. Door de hoge ligging bevindt Jabal Akhdar zich niet op een doorgaande route en dus ligt hier het onontdekte Oman. Ver van de drukke hoofdstad heerst hier de stilte en eenzaamheid. Natuur, frisse lucht en talloze kleine weggetjes die leiden naar nieuwe valleien met eindeloze uitzichten. Het interieur weerspiegelt de omgeving, Jabal Akhdar is ruim en minimalistisch ingericht. Mijn kamer was ontzettend groot en mooi ingericht, hier was het echt genieten! Om het zweet van ons af te spoelen spraken we af in de infinity pool, deze keek uit over een mooie vallei met ontelbare lagen aardetinten, de ondergaande zon zorgde voor een spectaculair kleurspektakel. Na een zalig diner was er nog een “movie under the stars”. West-Side story in het Spaans met Nederlandse ondertiteling. Apart.

De tweede dag er al vroeg uit, na een heerlijk ontbijt was er een workshop Spa Kitchen, diegene die me kennen weten dat ik van koken houd dus ik keek er al na uit. Maar wat bleek? Het was een workshop schoonheidsproducten maken met o.a. kruiden. Dat was even een hilarisch moment. Maar het was zeer leerzaam. Na de lunch gingen we met een gids een mooie wandeling maken door een wadi, dit is een drooggevallen rivierdal. Ondanks de hitte was het een hele mooie tocht met veel uitleg over de flora en fauna in deze unieke omgeving. Gelukkig sliepen we nog een nacht in het mooie hotel en hadden we in de namiddag ook tijd genoeg om alle facetten van dit luxe hotel op ons in te laten werken.

De derde dag startte heel bijzonder want het was mijn verjaardag! Mijn collega’s waren kennelijk al vroeg opgestaan om de ontbijttafel rijkelijk te versieren en toen ik aan kwam lopen stonden ze met z’n allen te zingen. Dit in deze omgeving was onvergetelijk! De jeeps stonden inmiddels al klaar om ons naar de stad onderaan de berg te brengen, daar stapten we over in een bus en reden door naar Rass Al Jinz alwaar we zouden overnachten. Onderweg stopten we nog voor een lunch in een leuke, maar oververhitte berbertent en voor een stop bij Wadi Bani Khalid, deze wadi is erg uniek met veel palmbomen en een mooi bassin waar je heerlijk kan zwemmen. Gelukkig had ik mijn zwembroek in de handbagage gedaan want de tocht in de bus was warm en vermoeiend. Het water was kristalhelder en heerlijk fris, er zwommen ook kleine visjes in die aan je voeten knaagden, een vreemd gevoel. De busrit duurde een stuk langer dan gepland en we kwamen pas laat aan in Rass Al Jinz Turtle Reserve. Daar stond een avondbezoek gepland aan het strand waar zeeschildpadden hun eieren leggen. Na een snelle hap konden we meteen mee met de gids. Aangekomen bij het strand bleek dat er vijf schildpadden waren. We moesten erg stil zijn en alle licht was verboden. Eén voor één mochten we kijken hoe de schildpad ruim 150 eitjes legt in een enorme kuil van wel 2 meter doorsnede en bijna 1 meter diep. Een gigantische prestatie voor zo’n groot en log dier. Het was zeer indrukwekkend. Het hotel bij dit reservaat is eenvoudig, maar hier blijf je maar 1 nacht en dan is het prima. Omdat het nog steeds mijn verjaardag was en ik in Schiphol nog wat drank had gekocht was er nog een kleine verjaardagsborrel in mijn kamer. We hebben het niet te laat gemaakt want om 04:00 ging de wekker alweer!

Die wekker ging dus om op tijd te zijn voor de zonsopkomst. Enkel de hotelgasten zijn dan welkom bij de excursie. We vertrokken in het pikkedonker naar het strand. Daar aangekomen kwam de zon langzaam op en zagen we de silhouetten van de schildpadden. Ook zag je nu duidelijk de vele sporen op het strand die deze enorme beesten gemaakt hadden. De lucht kleurde ondertussen alle kleuren van de regenboog en we zagen wat schildpadden die net eieren aan het leggen waren. Het was een waanzinnig schouwspel. Na dit wonder nog even terug naar bed om vervolgens na het ontbijt weer met de bus op pad te gaan, we gingen terug naar de hoofdstad Muscat. Onderweg reden we langs Fins Beach, een van de mooiste zandstranden van Oman, hier is nog geen toerist of gebouw te zien, de lokale mensen komen hier in het weekend met hun familie. Opeens zag ik een mooie fel gekleurde bedoeïenentent op het strand, de bus minderde vaart en reed er naar toe. Daar was een heel team onze lunch aan het bereiden! Midden op het witte strand stond deze mooie tent. Aangezien het nog vroeg was hadden we nog alle tijd om heerlijk te zwemmen in het lauwe water van de Golf van Oman. De lunch was zeer uitgebreid met heerlijk vlees van de barbecue en smaakvolle groentegerechten. Een bijzonder gezicht zo; gedekte tafels, koks en bediening op het strand. Na de middag kwamen we aan in Muscat, we brachten eerst een bezoek aan de souk alwaar we de souvenirs voor thuis kochten. De sfeer in zo’n souk is altijd heel bijzonder.

Lees aub verder op: https://bit.ly/2lNdIel

Deel dit:

Terug Naar Boven