Reisverslag studiereis Cambodja 2015.

Jean-Paul Roels on 16 December 2015

Deel dit:

Ik had dit jaar weer het geluk om bij de top 15 Travel Counsellors te horen welke elk jaar op een hele bijzondere reis gaan, de bestemming was dit jaar Cambodja. Als ik dit land benoem bij kennissen komt meteen de opmerking daar was toch een gruwelijke burgeroorlog. Dat klopt maar dat is al vele jaren geleden en het land ontpopt zich nu als een hele mooie vakantiebestemming. Dat was de grootste reden om ons uit te nodigen.

We vlogen met een splinternieuwe Airbus van KLM naar Bangkok. Daar maakten we een korte tussenstop om door te vliegen naar Siem Reap. Na een snelle transfer kwamen we aan bij ons schitterende hotel. Dit werd gemanaged door een Nederlander en met veel trots legde hij alles uit over zijn hotel. Wat me voornamelijk opviel was de enorm sociale betrokkenheid. Iedereen werkte hier fulltime en had een goede zorgverzekering en zo waren er nog enkele voorbeelden van verantwoord ondernemen!

De ruime sfeervol ingerichte kamers keken allemaal uit op de binnentuin met een groot zwembad het deed me echt Aziatisch aan. Na een heerlijk diner met een kennismaking van diverse typische streekgerechten ging ik moe maar voldaan slapen. De volgende ochtend gingen we richting de wereldberoemde tempels van Angkor Wat. Deze tempel is een hindoeïstische en wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De tempel is een van de belangrijkste overblijfselen uit de periode van het Khmer-rijk en staat op de werelderfgoed lijst van de UNESCO. Velen zullen deze door de jungle overwoekerde tempels ook kennen uit de film Tomb Raider. Deze tempels maakten zo’n enorme indruk op ons dat de hele groep er stil van werd. Op dit complex van 400 km² hebben we de hele dag gespendeerd.

De volgende ochtend besloten we om iets avontuurlijks in te lassen, namelijk het rijden op een quad. Langs de rijstvelden en over dijkjes crosten we richting een tempel waar op dat moment een ceremonie gaande was. Achter de tempel was een grote keuken waar een enorme pan eten werd gemaakt voor de monniken. Het rook heerlijk. Toen vervolgden we onze weg. Was ik in het begin wat bang om smerig te worden op de modderige wegen, dat ging snel over toen er een ongelofelijke stortbui over kwam. De al gladde paadjes veranderden in glibberige sporen en ik voelde me alsof ik aan de Dakar meedeed. De modder zat door mijn grijns zelf op mijn tanden. Na een hele grondige douchebeurt en een heerlijke lunch stapten we de bus in richting het Tonle Sap meer, dit is het grootste meer in zuid oost Azië. Langs de overs van deze rivier ligt een plaats Kompong Khleang genaamd, een gemeenschap van vissers die woont op huizen die op enorme lange palen staan. Dit omdat tijdens de regenperiode de waterspiegel tot 10 meter stijgt! Het ziet er zo bijzonder uit! Eenmaal aangekomen voeren we met een boot het meer op zodat de huizen nog beter te zien waren. Het volledige leven speelt zich af op en aan het water, een schitterend zicht. We bezochten ook nog een zogenaamde Homestay. Hier kan je als gast bij de lokale bevolking een nachtje doorbrengen. Ik zou zeggen zeker doen.

De volgende ochtend vlogen we met de lokale airline naar Sihanoukville de bekendste kustplaats van Cambodja. Mijn eerste indruk was best een beetje rommelige stad, echter toen we richting het strand liepen zag ik de ware aantrekkingskracht van deze plaats. Een mooi strand met een leuke boulevard met leuke barretjes en grillrestaurantjes. Aangezien de zon bijna onderging besloten we dit te aanschouwen met een heerlijk lokaal biertje. De zon verdween langzaam aan de horizon en het werd nog een hele gezellige avond met verse vis en een heerlijk wijntje. Het eten en drinken kost trouwens minder dan de helft dan in Nederland, een biertje kost ongeveer 1 euro en een hoofdgerecht tussen de 5 en 10 euro. En de Cambodjaanse keuken is zeker een aanrader, heerlijk gekruid en niet zo pittig als in Thailand.

Na die heerlijke vis barbecue aan het strand vervolgden we onze wandeling langs de waterkant alwaar tientallen baretjes en disco’s zijn. Ook het uitgaan kost hier een fractie dan de prijzen in Nederland. Met je voetjes in het zand dansen op de nieuwste beats op het strand is zeker een aanrader! De volgende ochtend hadden we diverse inspecties in Sihanoukville en het nabijgelegen Otres beach. Vooral in die laatste zijn de allerleukste boetiek hotelletjes te vinden. En dankzij onze lokale partner kan ik de allerleukste rechtstreeks boeken voor mijn klanten! Vooral de relaxte ligging aan het strand maakt deze plaats tot een echte relaxbestemming.

Na al deze inspecties ben ik met wat collega’s de lokale Spa gaan inspecteren. De Thaise massage is beroemd maar de Cambodjanen kunnen hun vak ook goed hoor! Die avond lekker de toerist uitgehangen bij een Engelse pub waar ze heerlijke ribbetjes serveren.

De volgende plaats die op ons schema stond was Kep, na het ontbijt de bus in en onderweg nog kort gestopt bij de plaats Kampot, deze plaats ligt erg mooi aan een rivier en is beroemd om zijn peper. Je zou denken peper is peper maar Kampot peper heeft in 2010 als eerste Cambodjaanse product een beschermde geografische status gekregen. Het klimaat en de speciale samenstelling van de bodem zorgt voor een unieke smaak die kenmerkend is voor de regio. Daarom zeggen ze dat Kampot peper de champagne of Parmigiano-Reggiano van Cambodja is. Kortom toch maar een zakje meegenomen voor thuis! De stad zelf is een mooi overblijfsel van de Franse architectuur en kwam wat slaperig op me over, maar wel een leuke plek om 1 nachtje te verblijven. Na alweer een heerlijke lunch vervolgden we de tocht naar Kep. Echter onze agent had een aangename verassing voor ons, we stopten namelijk bij het magnifieke Veranda Natural Resort. Dit resort is gelegen op de heuvels en kijkt uit op de zee. De ligging is ten midden van de bomen en bossen en is volledig geïntegreerd met de natuur met bruggen en uitzichtpunten. We vonden het jammer dat we hier niet mochten overnachten. Maar toen we aankwamen bij onze geboekte accommodatie en onze bungalowtjes zagen vlak aan zee bij Kep waren we ook erg tevreden, zeker omdat deze vlakbij de lokale krabbenmarkt liggen waar deze plaats om bekend is! Die middag dus ook lekker over deze markt geslenterd en genoten van alle bezigheden daar.

Kep staat dus bekend om zijn krabben en op de markt staan de fuiken dan ook metershoog gestapeld, vlak naast de markt zijn er verschillende restaurantjes welke van deze krab hun specialiteit maken. Vooral de versie met de eerder genoemde peper is een ware delicatesse! Wat leuk is, is dat al deze restaurantjes op palen in de zee liggen, zo zie je de krabbenvissers aan het werk. Dus direct vanuit de zee op je bord, verser kan niet. Als je niet van krab houdt dan hebben ze ook heerlijke gegrilde garnalen, inktvis, pijlinktvis en andere vissoorten en uiteraard hebben ze ook vlees.

Vlak voor dit heerlijke diner had onze agent nog een verassing in petto, een avondbezoek bij een van de meest bijzondere hotels die ik ooit gezien heb. Gelegen aan de zee en bestaande uit verschillende schitterende gerestaureerde Franse art Deco villa’s uit de glorietijd van 1950. Het oog voor detail was uniek en er hing zo’n serene sfeer dat je zelfs begon te fluisteren.

We bleven slechts één nachtje in Kep en voor we de reis richting de hoofdstad aanvingen bezochten we nog enkele charmante hotels. Onderweg naar Phnom Penh stopten we bij de Killing fields. Iedereen wel bekend. Dit bezoek zetten ons weer aan het denken en we beseften hoe jong deze vreselijke wrede geschiedenis is van dit mooie land. Ik vind ook dat als je in Cambodja bent je zeker deze killing fields moet bezoeken, je kan en mag je ogen niet sluiten voor deze geschiedenis. Het deed me ook beseffen dat de mensheid eigenlijk niet leert van zijn fouten, want wat daar gebeurde en zo wreed is gebeurt nog steeds en zelfs dichter bij ons huis.

Phnom Penh is een grote, maar in vergelijking met andere Aziatische hoofdsteden, een rustige hoofdstad. Uiteraard is er veel verkeer maar geen chaotische taferelen. Voor we naar ons eigen hotel gingen bezochten we diverse andere hotels. Allemaal sfeervol en netjes.

De laatste dag hebben we met een Tuk Tuk de stad verkend en alle toeristische hoogtepunten bezocht. De stad bied een ruime keuze aan verschillende restaurantjes en barretjes en komt vriendelijk op me over. Uiteraard geld hier zoals in elke grote stad dat je altijd moet opletten voor zakkenrollers en dieven op scooters die proberen je tas van je af te trekken zoals mijn collega zelf ervaarde. Maar opletten moet je ook in Amsterdam of Antwerpen. Samenvattend is Cambodja een schitterend land wat zich erg leent voor een fijne vakantie. Er is enorm veel cultuur een mooie natuur en de bevolking is erg vriendelijk. Het niveau van de accommodaties en restaurants is uitstekend. Je kan het actief beleven, helemaal relaxed in een van de mooie boetiekhotels of een mooie afwisseling van deze. Uiteraard kan je het ook prima combineren met een van de landen ernaast zoals Laos, Vietnam of Thailand!

Heeft u meer vragen over Cambodja of een andere reis dan mag u mij altijd contacteren!

Deel dit:

Terug Naar Boven