Sri Lanka droombestemming

Jean-Paul Roels on 06 October 2017

Deel dit:

Onze afgelopen familievakantie had als bestemming Sri-Lanka, hierbij het verslag van deze bijzondere reis.

Dag 1 eerste indruk

Na een nachtvlucht kwamen we al vroeg in de ochtend aan in het broeierige Colombo, in de aankomsthal zag ik onze gids al staan met onze naam op zijn bordje. Zijn naam was Abdul en hielp ons met de bagage en de eerste dingen zoals geld pinnen en een lokale simkaart kopen. Omdat de nachtvlucht in een vervangtoestel was en we erg weinig beenruimte hadden waren we moe. Blij waren we dan ook dat we ondanks het vroege tijdstip al in de kamers mochten om nog wat bij te kunnen slapen.

We hadden een erg fijn hotel direct aan zee bij Negombo en onze kamer keek uit op de mooie met palmbomen begroeide strand. Die dag lekker gebruikt om heerlijk bij te komen aan het zwembad.

Dag 2 en 3 Galle

Via de hoofdstad, waar we nog een bezoek brachten bij het hoofdkantoor van de organisatie waar ik deze reis had ondergebracht, gingen we zuidwaarts richting Galle. Dit plaatsje heeft een rijke historie en je ziet er heel veel oud Hollandse VOC huizen en zelfs een Nederlands ford. We sliepen hier in een leuk klein boetiekhotel. Het stadje is erg leuk met kleine straatjes en je ziet dat het toerisme hier aardig floreert want er zijn heel veel leuke restaurantjes en terrasjes. Geen kermis zoals aan de Spaanse Costa maar op een leuke authentieke manier. Je kan bovenop de oude stadmuren langs de zee lopen en je proeft de koloniale sfeer overal. Bovenop de muur proberen verkopers ons antieke VOC muntjes te verkopen en dat lukt. Of ze echt zijn? Geen idee maar een leuk verhaal en leuk souvenir. Wat ons wel opviel is dat deze stad veel dagjesmensen trekt en dat ’s avonds het echt heel rustig is en heerlijk om door de smalle straatjes te slenteren.

Dag 4 Yala

Deze ochtend lekker vroeg aan de ontbijttafel met heerlijk vers fruit en smeuïge pannenkoeken. We gingen namelijk via de kust oostwaarts naar Yala, dit ligt een beetje uit de gebruikelijke route maar onze agent wou ons toch echt deze plaats laten zien. Onderweg nog even gestopt om een nieuwe ecologische accommodatie te inspecteren, deze lag aan een groot meer en had veel te bieden. Zo hadden ze een eigen tuin voor groenten en kruiden, er was ook een bioloog aanwezig welke trots over zijn werk hier vertelde. Je kon hier ook spannende activiteiten doen zoals abseilen, kanovaren en een touwparcours.

Hierna reden we door naar één van de mooiste hotels van deze reis namelijk het Jetwing Yala. Dit hotel is door een lokale architect ontworpen in minimalistische stijl. De kamers zijn enorm en de ligging direct aan het strand ten midden van een natuurgebied maken het echt een oase van rust. De natuur laten ze hier op zijn beloop en dat betekent dat wilde zwijnen ons een bezoek brachten toen we aan het zwembad lagen. Ook zag ik op het pad door de duinen naar het strand olifantenuitwerpselen kortom puur natuur! Deze luxe waren we snel gewend en de dag vloog voorbij zeker omdat we hier ook culinair flink verwend werden.

Dag 5 Yala National Park

Deze dag stond een safari op de agenda en al vroeg stond onze lieve gids klaar met een open jeep, we gingen naar het Yala National Park, wat bekend staat om zijn grote aantallen olifanten en zijn vele vogels. Je kan het niet vergelijken met Afrika maar het is zeker een leuke ervaring en we hebben veel dieren gespot.

Dag 6 de bergen in

Na het ontbijt werd het tijd om weer verder te gaan, Yala was ons zeer goed bevallen en bleek achteraf één van de mooiere hotels van onze hele reis. Ahmed, onze chauffeur, stond alweer vriendelijk lachend op ons te wachten voor deze rit van ca. 110 Km. Nu zijn de wegen best goed onderhouden maar het verkeer maakt dat deze relatief kleine afstand toch bijna een halve dag zal duren. De voornaamste reden is dat er te veel verkeer rijdt dat langzaam is, denk aan tuk-tuk’s, brommertjes en zelfs nog ossenkarren. Maar dat maakt wel dat we goed de omgeving tot ons kunnen nemen want dat veranderde met de kilometer. Onze bestemming was Ella, Ella is een simpel, charmant en kleinschalig dorp in het binnenland van Sri Lanka. In Ella zelf is weinig te doen, maar in het gebied eromheen des te meer. Onderweg bezochten we nog de mooie boeddha-figuren van de Buduruwagala temple. Dit is geen traditionele tempel waar je naar binnen kunt. Buduruwagala temple is een rots waar verschillende boeddha-figuren in uitgehakt zijn. Onderweg kwamen we ook nog langs een paar hele mooie grote watervallen. We waren onder de indruk van de mooie natuur.

Ons hotel voor deze nacht keek over de vallei met wel een diepte van bijna 1000 meter! Schitterend. We installeerden ons voor de kamer en onder het genot van een lokale frisse pint was het heerlijk bijkomen van de rit. Tegen het eind van de dag stond er een kleine trektocht op planning die ons door mooie theeplantages naar de piek van de berg bracht, deze Little Adam’s Peak is een aanrader en het uitzicht boven na de stevige klim is adembenemend.

Dag 7 kedeng kedeng

Vandaag gingen we richting Kandy, dit keer niet helemaal met ons busje maar gedeeltelijk met de trein. Ahmed zette ons af in het pittoreske stationnetje van Ella, de tijd had hier stil gestaan er hing een fantastische koloniale sfeer, de wissels werden hier nog met de hand bediend.

De trein voerde ons door bergen, dalen, theeplantages en vruchtbare velden, het uitzicht veranderde elke minuut. Dit was één van de hoogtepunten van onze reis. We hadden plaatsen in de eerste klasse coupe maar al gauw hing ik tussen de Sri Lankanen uit het deurgat van de trein. Wel opletten want af en toe gingen we door een smalle tunnel. Ik genoot hoe de zwaar rokende dieseltrein ons langzaam puffend naar de toppen van de bergen bracht. Ook was het heerlijk om met de lokale mensen te praten. Onze gids had ons op het hart gedrukt wel op tijd uit te stappen want de trein ging nog veel verder dan onze bestemming. Bij elk station dus even checken of we er al waren. En ja hoor na zo’n 3 uur waren we in Nanu Oya. Ahmed has ons al gespot en we stapten in ons busje voor de rest van de tocht richting Kandy. Onderweg geluncht in Nuwara Eliya wat de hotspot is voor de vakantie van de Sri Lankanen zelf. Hier is het een beetje het Zandvoort van Sri Lanka, hoog in de bergen aan een mooi meer is het altijd heerlijk toeven en er is veel te doen. Na weer een heerlijke lunch vervolgden we onze rit richting Kandy.

Dag 8 Raften

Ons hotel in Kandy lag boven de stad en keek uit over de mooie bergen. Vandaag zochten we het avontuur op en gingen we raften in Kithulgala wat een kleine twee uur rijden was. Hier hadden we al dagen naar uitgekeken. Na de veiligheidsuitleg kregen we een reddingsvest en een helm en gingen we het stromende water in. Het was heerlijk op het water, we gingen door een mooie jungle rivier afwaarts en het frisse water verkoelde lekker. Het was een mooie actieve dag.

Dag 9 het land door richting Sigiriya

Vandaag weer een flinke rit in onze ruime bus. Ik had van thuis een Mifi router meegenomen en ter plekke voorzien van een lokale datasimkaart. Zo konden we onderweg het internet op wat voor de kinderen tegenwoordig toch erg belangrijk is. We gingen om de reis wat te breken nog een kruidentuin bezoeken. Als hobbyhok keek ik hier enorm naar uit want er is geen beter souvenir dan smakelijke lokale kruiden. Bij binnenkomst werden we ontvangen door een vriendelijke gids die vrolijk begon te praten over de tuin en het gebruik van de kruiden. Al gauw had ik door dat men vooral de medicinale kant van de kruiden benadrukten. Als je de gids zou geloven stond er in de tuin wel een medicijn voor elke ziekte. De uitleg begon meer en meer op een verkoopgesprek te lijken en daar hadden we geen zin in. We kapten de tour af en gingen terug naar buiten. Dat moest via een winkeltje, waar de kruiden lagen tegen absurde prijzen, het waren immers geen gewone kruiden maar natuurlijke medicijnen, jaja... Ik snap dat mensen na zo’n uitleg zich verplicht voelen om iets te kopen maar dit was gewoon een toeristenval. Halverwege de middag kwamen we aan bij onze accommodatie nabij Sigiriya.

Te midden van rijstvelden lagen 4 mooie vrijstaande villa’s op palen, de badkamer had een geheel open dak zodat je onder de sterrenhemel kon douchen. Er was een groot geheel open centraal gebouw wat fungeerde als lobby en restaurant. Ook was er een verkoelend zwembad. We waren de enige gasten en hadden twee villa’s tot onze beschikking. De kids vonden het geweldig. Onze gastheer was een zeer vriendelijke man die ervoor zorgde dat we niets te kort kwamen. Het eten was fantastisch en de gastheer zorgde ervoor dat wij, wel genoeg aten en gaf ons advies over hoe bepaalde dingen te eten. We voelden ons in het paradijs. Het was hier zo rustig dat je enkel het geluid van de vogels en insecten kon horen.

Dag 10 zwetend 1200 treden beklimmen

Om 06:30 ging de wekker al want we wilden persé als eerste bij de grote rots zijn waar deze regio om bekend staat, ik had namelijk gelezen dat het erg druk en warm kan zijn als je later ben. Na een heerlijk ontbijt met veel vers fruit en een goede kop koffie reden we naar de imposante rots die ten midden van een vlak land fameus uitsteekt. We waren op tijd en het was heerlijk rustig. Rustig aan begonnen we aan de beklimming van deze rots die in de afgelopen eeuwen een belangrijke rol gespeeld heeft bij diverse overheersers. Ongelofelijk dat ze in die tijd bovenop die gigantische rots een paleis hebben gebouwd. Gelukkig hadden we genoeg water mee want ondanks het vroege tijdstip begon het toch al aardig warm te worden. Het was een mooie en spannende tocht want mijn hoogtevrees werd regelmatig op de proef gesteld. Maar het lukte ons snel om de top te bereiken. De beloning was groot, het uitzicht onvergetelijk. We zagen zelfs onze accommodatie liggen. Na wat uitleg over de ruïnes gingen we weer op het gemak naar beneden en zaten we na een opfrissende douche al snel in het zwembad. Na de lunch hadden we niets gepland en na al die inspanning hebben we onszelf lekker laten verwennen met een heerlijke traditionele massage. Het was een topdag!

Dag 11 en 12 terug naar de kust

De laatste dagen sloten we, onze best inspannende vakantie, af met wat rust aan de zee in het plaatsje waar alles begon een kleine twee weken geleden, Negombo. Ditmaal verbleven we in een tophotel met het langste zwembad van Sri-Lanka, dit zwembad was wel honderd meter lang, lekker om baantjes te trekken ??. Hier kan je ook leuke watersporten doen zoals zeilen, waterskiën en met de waterscooter vlammen door de lagune. Dat laatste vonden de kinderen echt fantastisch. Het eten hier was zoals bijna overal in het land geweldig lekker en de bediening zeer attent. Deze laatste twee dagen was lekker om even bij te komen van de reis in een heerlijke omgeving. Omdat Negombo een rijk verleden heeft hebben we de laatste ochtend nog een leuke tour gedaan langs de oude koloniale gebouwen en langs de bedrijvige vismarkt.

Met pijn in ons hart namen we afscheid van het mooie land en onze lieve gids Ahmed die die twee weken enorm goed voor ons had gezorgd en dankzij zijn grondige uitleg hadden we een goed inzicht in het land.

Samenvatting

Ik kan iedereen Sri-Lanka adviseren, het eten is er heerlijk, de mensen zeer vriendelijk. Je kan er veilig rondreizen en de accommodaties voldoen aan de meest verwende reiziger. De reistijden kunnen wel eens lang zijn maar door de regelmatige stops bij interessante plaatsen of bezienswaardigheden en de daarbij horende uitleg van de gids zeker niet vervelend. Er is veel te zien door de enorme historie van het eiland en de natuur is adembenemend en zeer divers.

Interesse in deze of een andere reis?

Jean-Paul Roels

06-15905110

jean-paul@travelcounsellors.nl www.travelcounsellors.nl/jean-paul

Deel dit:

Terug Naar Boven