Studiereis Kroatië

Jean-Paul Roels on 06 June 2019

Deel dit:

Samen met 15 andere collega Travelcounsellors waren we in mei 2019 uitgenodigd door het toeristisch bureau van Kroatië om gedurende een vijfdaagse roadtrip wat eilanden voor de kust te ontdekken met een huurauto.

Er gaan drie vluchten per dag vanuit Brussel naar Zagreb, de hoofdstad. Dat is reuze handig, zo kun je de vroege vlucht heen en de late terug nemen. Wij kwamen voor de lunch aan op het nieuwe vliegveld. Daar was het even wachten op de collega’s die vanuit Amsterdam vlogen. Al snel kregen we de huurauto mee en vertrokken we richting Jastrebarsko, een wijngebied tussen Zagreb en de kust. Hier kregen we een rijke lunch van lokale specialiteiten. Helaas moest ik rijden dus bleef het bij een half glaasje van de heerlijke wijn. De regio is zeer groen en men kan hier verblijven in charmante accommodaties. We moesten helaas verder omdat we de ferry naar Rab van 18:00 moesten halen.

De ferry deed me weer denken aan de tijd dat ik met de boot naar Vlissingen ging. Volgens schema voerden we richting het eiland Rab. Daar verbleven we in het Valamar Collection Imperial Hotel, een luxe hotel met een rijk verleden en vele beroemde gasten.

Na het ontbijt werden we opgewacht door de gids die ons de oude stad van Rab liet zien. De oude stad van Rab staat bekend om haar 4 klokkentorens: St Mary, St. John, St. Andrew en St. Justine. Volgens de legende staan deze 4 klokkentorens voor de 4 seizoenen. De inwoners van Rab zijn enorm trots op hun bevlogen geschiedenis. Vol enthousiasme met grote gebaren vertelt onze lokale gids dat óók hij lid is van de enige echte ‘Kruisboogvereniging’. Vier keer per jaar is de stad in rep en roer voor een middeleeuws evenement. Honderden vrijwilligers zijn verkleed en er is een parade van vlagdragers, trommelaars, edellieden en dansgroepen die je leiden naar het belangrijkste onderdeel: het afschieten van de gigantische kruisbogen. De moeite waard om je verblijf op af te stemmen! Tevens staat het plaatsje bekend om zijn zoete lekkernij “Rab Cake”. Een stuk gebak wat voornamelijk uit amandelmeel bestaat. Tijdens de rondleiding kregen we een demonstratie met een proeverij van deze heerlijkheid. Na het geslenter door de gezellige autovrije straatjes vertrokken we naar het noorden van Rab; Lopar hier ligt het grootste zandstrand van Kroatië. Je zag dat iedereen hier voorbereidingen aan het treffen was voor de aankomende zomer. De campingbaas van San Marino Camping liet vol trots zijn mooie moderne camping zien. Ja, ook die kan ik u aanbieden als Travelcounsellor! Hierna vervolgden we onze weg richting Lopar voor de ferry naar Valbiska welke op het eiland Krk ligt. Lang bleven we niet op Krk want we namen onmiddellijk de aansluitende ferry naar het eiland Cres (spreek uit als Tsres). Vanaf een van die ferry’s zagen we zelfs dolfijnen. We reden door naar het liefelijke plaatsje Mali Lošinj, hier verbleven we in het hippe Hotel Bellevue. Wat was dit een mooi, modern vormgegeven hotel.

Na een heerlijke nacht slapen al weer vroeg ons bed uit voor een uitgebreide inspectie van de naastgelegen LOŠINJ hotels and villa’s. Dit zijn drie schitterende villa’s die omgetoverd zijn tot boetiekhotels. Achter deze drie villa’s staat een nieuw gebouw dat perfect aansluit met de architectuur van de oude villa’s. Dit is echt een pareltje, de kamers zijn schitterend en de service is perfect. De palmbomen voor de deur en het azuurblauwe water zorgt voor een paradijselijke sfeer. Hier zou ik wel een weekje kunnen relaxen… Die middag gingen we lunchen aan de haven van Mali Lošinj. Een schattig haventje met leuke terrassen. Ook bezochten we daar het museum van Apoxiomenos. Nu ben ik misschien op cultureel gebied niet echt een kenner maar een geheel museum inrichten voor één bronzen beeld…. We hebben wel gelachen met z’n allen!

We vervolgden onze weg in de comfortabele huurauto richting het plaatsje Cres. Hier ook weer een interessante rondleiding gehad. Dit haventje zag er leuk uit en de terrassen uitnodigend! Dit was onze laatste stop op het eiland want we gingen weer naar het vaste land. Met de ferry tussen Porozina en Brestova namen we afscheid van de schitterende eilanden. We reden naar Mošcenicka Draga alwaar we weer zeer vriendelijk opgevangen werden door de lokale vertegenwoordiger van de toeristische dienst die ons uitnodigde voor een culinair avontuur op het strand. We stonden daar rond een grote tafel waarop lokale lekkernijen klaar gemaakt werden. Dit was o.a. een tartaar van verse grote garnalen, een viscake en nog veel meer heerlijkheden. Dit was een leuk concept zo staand met een lekker glaasje lokale wijn in de hand. Helaas moesten we nog een stukje rijden naar Opatija alwaar we de nacht zouden doorbrengen in het Amadria Park Hotel Agava.

De volgende ochtend liet een zeer goede gids ons het plaatsje Opatija zien alwaar eigenlijk het toerisme van Kroatië ontstaan is de vorige eeuw. De mooie villa’s en hotels uit die grandeurperiode staan er keurig onderhouden bij. Alle hotels zijn gerestaureerd en nog steeds in gebruik. De adel en rijken kwamen hier vroeger “kuren” en er zijn talloze smakelijke anekdotes over deze periode. Gelukkig is er aan de gastvrijheid niets veranderd en is het nog steeds een heel leuk plaatsje om op vakantie te komen. We namen nog een lekker kopje espresso op het terras van het Remisens Premium Hotel alvorens we de auto weer richting Zadar stuurden. Onderweg stopten we voor een smakelijke lunch en bezoek aan de grot van Gorski Kotar. Dat was een leuke onderbreking van de reis. Eind van de middag kwamen we aan bij ons mooie hotel midden in de stad. Het Amadria Park Hotel Capital was een voormalige bank en keurig omgetoverd tot een luxe stadshotel. De ligging is perfect aan de grens van het voetgangersgebied. Een gids liet ons die avond de mooiste plekjes zien in deze stad met zoveel cultuur. En het leuke is dat alles dichtbij elkaar ligt. Dat maakt Zagreb ook enorm geschikt voor een citytrip. Aanraders zijn o.a. de kathedraal, de boerenmarkt met mooie streekproducten, De stenen poort, de bovenstad en Het Sint Marcusplein.

Lees verder op: https://www.facebook.com/notes/travelcounsellor-jean-paul-roels/studiereis-kroatië/2702269163122575/

Deel dit:

Terug Naar Boven