Trinidad en Tobago

Jean-Paul Roels on 10 October 2009

Deel dit:

Begin oktober 2009 had ik een studiereis naar de schitterende Caribische eilanden Trinidad en Tobago.

Deze Republiek is gelegen in de zuidoostelijke hoek van de Caribische Zee, voor de kust van Venezuela. Het bestaat uit twee grote eilanden en een aantal kleinere eilandjes. Het grootste eiland is Trinidad; het eiland Tobago is veel kleiner en minder bevolkt. Beide eilanden maken deel uit van de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Helaas is de enige vlucht vanuit Nederland met Martinair onlangs gestopt, echter vanuit Londen zijn er directe vluchten mogelijk.

Gedurende de hele week verbleven wij in het kleine Tobago, dit eiland is bijna net zo groot of klein als de gemeente Sluis! Dat merkten we gelijk bij aankomst. De landingsbaan bestaat uit slechts één strook asfalt, bij het landen moet het vliegtuig dus op het eind van de baan 180° draaien. Dit was een vreemde gewaarwording. Maar de grote Airbus deed dit gemakkelijk. Omdat het vliegveld zo klein is stonden we zo buiten. Wat opviel was de heerlijke warmte, het is hier het hele jaar door zo’n 32 graden met in deze periode af en toe een bui. De meeste mensen praten dan ook over de regenperiode al moet ik zeggen dat wij slechts 1 namiddag en 1 nacht regen hebben gehad. Wel is het de kalme periode hetgeen wil zeggen dat de tarieven voor de hotels aanzienlijk lager liggen en het veel rustiger is. Als je het mij vraagt de ideale periode dus!

Het eiland is heel groen en de bewoners zeer vriendelijk en relaxed. Tobago wordt ook wel het enige originele Caribische eiland genoemd omdat hier geen massa’s toeristen komen, zelfs de Amerikanen komen hier zelden. Dit maakt dat dit eiland nog zeer authentiek is. Ook de wetgeving dat de hotels niet hoger mogen bouwen dan de kokospalmbomen werkt zeker in het voordeel. De kustlijnen zijn hierdoor niet verpest. Dit eiland trekt mensen aan met verschillende interesses. Wil je om te relaxen in een van de resorts direct aan het strand dan kan dat. Ben je een vogelliefhebber dan kom je hier helemaal aan je trekken. Trinidad en Tobago kennen de grootste dichtheid van vogels ter wereld! Ook de verwende duikers kunnen hier hun hobby volop uitoefenen.

De stranden zijn paradijselijk, mooie zandstranden met kristalhelder water en schaduw van de palmbomen. Wel is er een verschil tussen de stranden aan de oostkust (Atlantische oceaan) en de westkust (Caribische zee). De westkust heef minder grote golven en daardoor ook een minder grillige kust. Duikers kunnen altijd goed duiken, want als het aan de ene kant onrustig is dan is het aan de andere kant vaak kalm.

Het aanbod van accommodaties is zeer veelzijdig, zo heb je de keuze uit eenvoudige tot zeer luxueuze hotels. Maar ook bestaat de mogelijkheid om een villa te huren compleet met schoonmaakster die elke ochtend je ontbijtje maakt en eventueel voor je kookt! Als dat geen vakantie is…

Voor de duikliefhebbers:

Het voordeel van Tobago is dat je langs beide zijden van het eiland kan duiken. Is het wat ongunstig aan de ene kant dan duik je gewoon aan de andere kant van het eiland! Het warme water, het meestal goede zicht (afhankelijk van de plaats van 15 – 50 meter) en de grote verscheidenheid aan leven maakt dit tot een van de betere duikeilanden van het Caribische gebied.

Het bekendste startpunt voor een duikdag is Speyside, gelegen in het noordoosten van Tobago aan de Atlantische kust. Voor de kust hier ligt Little Tobago. Vooral voor de ervaren duikers is hier veel te beleven. In het zuidwesten aan de Caribische kant ligt het startpunt Pigeon Point. Bucco Reef en Black Rock hebben mooie duikplaatsen. Hier tref je onderwater o.a. kanonnen aan en je kunt er ook duiken op een onlangs gezonken ferryboot. Omdat er rond Tobago nog steeds niet intensief gedoken wordt, worden er dagelijks nog nieuwe duikplaatsen gevonden en nieuwe vissen ontdekt. Met geluk vind je er een walvishaai (bijv. bij Pigeon Point). Een perfecte duikbestemming dus.

Hierbij een overzicht wat je kunt verwachten als je gaat duiken in Tobago: Manta roggen, grote hamerhaaien, scholen makrelen en veel rifvissen zoals barracuda’s, queen, grijze en franse angelfish, porcupine fish, napoleonvissen, baarzen, snappers, schildpadden, pijlstaartroggen en wat waarschijnlijk het mooiste en gezondste koraal is in de Cariben. Tijdens iedere duik heb je de kans om tussen de 75 en 100 verschillende soorten vis te identificeren. Op sommige stekken kun je spannende snelle driftduiken maken.

In Tobago kun je het onverwachte verwachten!

Deel dit:

Terug Naar Boven