Brazilië, het land van samba, carnaval & voetbalgekte!

Jeanette Houben on 17 September 2015

Deel dit:

Het grootste land van Zuid Amerika stond al héél lang op mijn “Bucket List”, maar de vraag is natuurlijk: welk gedeelte van het land je gaat bezoeken, want Brazilië is net zo groot ( en zeker zo veelzijdig) als héél Europa en dan ben je minimaal een jaar onderweg.

Deze reis met Brazil Tours, samen met 8 collega reisagenten uit Nederland & België, 10 dagen van 17 – 26 september 2015 naar Rio de Janeiro, de zuid Pantanal & Brasilia, zijn we er zéér in geslaagd om een veelzijdig en interessant programma samen te stellen.

Via Lissabon zijn we met de TAP naar de wereldstad Rio de Janeiro gevlogen. Een zéér uitgestrekte stad met ca. 11 miljoen inwoners en daarmee niet de grootste stad van het land, want dat is Sao Paulo met maar liefst 20 miljoen inwoners meer dan heel Nederland dus!).

Ons hotel in Rio met een super ligging, op 300m van de wereldberoemde Copacabana, waar ik in de ochtend om 06:30 uur een héérlijke ochtendduik heb genomen, een absolute aanrader om de dag goed mee te beginnen! Ondanks de vele berichten is deze stad echt ontzettend veilig te noemen, dat is vaak een reden waarom mensen niet naar Rio durven te gaan. Dit kun je het beste zelf ervaren tijdens een fietstocht, met Nederlandse begeleiding, door de stad, langs de stranden Copacabana en Ipanema. Een fantastische ervaring! Wij hebben Rio in vogelvlucht verkend met een bezoek (uiteraard) aan de beroemde Corcovado berg, met bovenop het immens grote Christusbeeld. Van hierboven heb je een prachtig uitzicht over de hele stad Rio. Daarna hebben we zelf een Favela ( sloppenwijk) bezocht ( veel trappen omhoog) en ik heb me ook hier geen moment onveilig gevoeld.

Vanuit Rio de Janeiro zijn we doorgevlogen met TAM Airlines naar de toegangspoort van de Zuid Pananal, (Mato Grosso do Sul) Campo Grande. Dit ligt in zuidwest Brazilië tegen de grens met Paraguay. Bij Brazilië denk je al gauw aan Rio en aan de beroemde Amazone. Wat is het verschil tussen de Amazone en de Pantanal? Dat was voor mij de belangrijkste vraag. De Amazone is in het noorden tussen Belem en Manaus en de langste rivier en het grootste regenwoud ter wereld. De Pantanal daarentegen is het grootste moerasgebied ter wereld met ontzettend veel rivieren, watervallen en niet onbelangrijk: waar VEEL meer wildleven te zien is dan in de Amazone. En daar ging het ons juist om, want dat willen we juist graag zien!

We hebben het allemaal gedaan in de 5 à 6 dagen dat wij er waren ( veel te kort natuurlijk). Varen met bootjes over de snelstromende rivier Rio Coxim, omzoomd door dichte bossen, waar zich een rijk dierenleven bevindt. Toucans, blauwgele Ara’s, Ibissen, Otters, Tapirs en ga zo maar door. Heerlijk zwemmen bij de watervallen tussendoor om even af te koelen.

Per 4 X 4 Pick up trucks safari door de Paiaguás Pantanal, (hobbelen en veel stof happen). Langs de vele fazenda’s met nog echte cowboys (hekje open, hekje dicht) en ik heb nog nooit in mijn leven Zoveel koeien gezien als hier! Maar naast koeien kom je hier tegen: reuzen miereneters, herten, gordeldieren, héél veel roof- en watervogels en niet te vergeten de kaaimannen en zeker niet te vergeten de schattige Capibara’s ( het grootste knaagdier te wereld) die alleen in Zuid Amerika in het wild in grote getalen rondlopen.

We hebben in de regio rondom het schattige plaatsje Costa Rica diverse Nationale Parken bezocht met ieder hun eigen, totaal verschillend karakter:

Temple of the Pillars tussen Alcinópolis en Costa Rica, een bergachtig gebied met een grote geologische en archeologische waarde vanwege de vele rotstekeningen.

Taquari River State Park, waar we genoten hebben van de prachtige uitzichten en werkelijk schitterende zonsondergang in een uitgestrekt Canyon landschap ( kleiner dan de Grand Canyon in de USA, waar ik ook ben geweest, maar zeker niet minder mooi!).

Municipal Salto do Sucurío Nationaal Park met een prachtig regenwoud, waar je kunt zwemmen, raften en ziplinen, een waar mekka voor een actieve vakantie. Voor het eerst in mijn leven heb ik het ziplinen mogen ervaren: een geweldige ervaring over het regenwoud en de prachtige watervallen van Salto di Sucurío.

EMAS Nationaal Park is één van de parken waar men de mogelijkheid heeft om een jaguar of poema in het wild tegen te komen. Helaas hebben wij er geen gezien, maar wel vele prachtige vogels, tapirs, blauw gele ara’s en toekans. En alweer een ervaring die ik niet gauw zal vergeten….tubing over de wildwaterrivier!

Vanuit Rio Verde zijn we met Azul Airlines via Sao Paulo naar de hoofdstad Brasilia gevlogen. Wel even wennen om vanuit de bush bush naar de grote stad terug te keren. Maar eerlijk is eerlijk, niemand stond erop te springen om Brasilia te bezoeken, maar we waren allemaal zéér aangenaam verrast. Wat een mooie, ruim opgezette en héérlijke stad. Sinds 1960 de hoofdstad van Brazilië, die niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, en nu begrijp ik ook waarom! Prachtige bouwwerken, met name ontworpen door de architect Oscar Niemeyer, waar echt over is nagedacht. Dit is moeilijk te beschrijven, maar moet men zelf met eigen ogen gaan zien.

Wat was het hoogtepunt van onze reis? Moeilijk te zeggen, maar 1 ding is zeker. Ik heb vooral genoten van de éénvoud, de hartelijke mensen, het heerlijke eten en de schitterende, nog ongerepte natuur! En ik heb ontzettend genoten van de éénvoudige, maar oh zo leuke pousada’s ( een soort bed & breakfast) bij mensen thuis, waar we hebben overnacht. Deze pousada’s zijn meestal gelegen op bijzondere plekken midden in de natuur.

Al met al heeft deze studiereis absoluut mijn, toch al hoge verwachtingen, meer dan overtroffen en ik kan niet wachten om in de toekomst nog meer van dit prachtige land te gaan zien.

Bent u nieuwsgierig geworden naar het land van de samba, carnaval & voetbalgekte, aarzel dan niet en neem gerust vrijblijvend contact met me op. Ik vertel u er héél graag meer over!

Deel dit:

Terug Naar Boven