Kos

Jennie Visser on 08 September 2018

Deel dit:

Al voor de 10e keer naar Kos geweest in de afgelopen 16 jaar! Het is dan ook een beetje thuiskomen op ons geliefde Kos en we hebben altijd enorm naar ons zin! Ik denk dat deze keer ook wel één van de leukste keren is geweest. We verblijven ook veel bij vrienden van mijn ouders, zij runnen een geweldig restaurant Filarakia in Kos-stad aan het Lambi strand. Overdag kun je daar heerlijk aan het strand liggen, genieten van een perfecte café frappé, een lekkere lunch of kies een cocktail van de kaart die ze op het strand serveren! Vriendelijk personeel, veel gezelligheid, goede wijnen, lekkere cocktails en heerlijk eten van een zeer goede kok! Dat is Filarakia! Zeker een bezoekje waard!

Wellicht bij de meeste mensen bekend als een geweldig fietseiland en als echte Nederlander kun je er natuurlijk niet omheen om een fiets te huren en Kos-stad en omgeving op de fiets te ontdekken. Fiets naar de gezellige haven van Kos-stad en wandel daarna het mooie oude Kos-stad in. Gezellige terrasjes en tavernes, leuke winkeltjes en sfeervolle Griekse gebouwen wisselen elkaar af. In de haven is het een gezellige drukte, wandel langs de boulevard met de veelal wit-blauwe vissersbootjes en kijk de vissers hun vangst van die dag schoonmaken. Ook liggen hier diverse tourboten waar je bijvoorbeeld een dagtripje kunt gaan maken naar één of meerdere eilanden in de omgeving, zoals het sponseiland Kalymnos of Nisyros waar je midden in een krater kunt staan.

In 2017 is Kos opgeschrikt door een behoorlijke aardbeving met 2 doden tot gevolg. De gevolgen zijn nog zichtbaar. De haven is beschadigd door een grote scheur in de boulevard, waardoor je goed moet opletten waar je loopt, maar is verder ongevaarlijk. Ook zijn er in het centrum diverse sporen zichtbaar, de Turkse Minaret is ingestort en de prachtige Griekse kerk is ook beschadigd, er lopen o.a. grote scheuren door de witte koepels. Dit mag verder de pret niet drukken en Kos-stad heeft een leuk en gezellig centrum. Wandel langs de boulevard richting het oude politiebureau en hier vindt je Kaseta, een gezellige café/bar met mooi terras waar heerlijk bij een ondergaande zon wat kunt drinken. Een aanrader! Ook kun je prima winkelen in Kosstad, in het oude centrum zijn veel leuke winkeltjes maar ook in de Kanaristraat richting het Lambistrand kun je goed terecht.

De stranden van Kos-stad zijn aan weerskanten van de haven gelegen en zijn kiezel/zandstranden. Onze persoonlijke favoriet is het Lambi-strand. Je vindt hier veel verschillende strandtentjes en tavernes waar je een bedje kunt huren of waar je gratis bedjes kunt gebruiken zolang je wat nuttigt. Als je wat verder het Lambi strand af gaat komt je bij het hippe Mylos Beach Bar, vooral populair onder jonger publiek, begin de dag met een heerlijke duik in het water en je kunt bij loungemuziek genieten van lekkere drankjes aan het strand.

Aan de andere kant van Kos-stad vindt je het Psalidi strand, je vindt hier grote all inclusive resort zoals Kipriotis, Mitisis Ramira en Oceanis Beach. Bij Oceanis Beach vindt je de gezellige beachclub Ammos Beach met relaxte sfeer, cocktails en muziek. Bij Kipriotis Panorama kun je heerlijk genieten van de ondergaande zon en een geweldig uitzicht in de Red Sky Bar op de 7e verdieping. Bestel een lekkere koffie, een cocktail of een diner en geniet van de muziek van de DJ.

Voor wat leuke uitstapjes in de omgeving van Kos-stad, die zelfs op de fiets zijn te doen ga je naar Tigaki. Vanaf Kos-stad kun je via een goede fietsroute helemaal naar Tigaki fietsen, Tigaki heeft een breed en lang, prachtig zandstrand met helderblauw water. Aan het strand zijn voldoende bedjes te huur en gezellige tavernes om ’s middags te lunchen. Het is in de loop der jaren uitgegroeid tot een gezellige badplaats met diverse hotels en appartementen complexen, winkeltjes en restaurants. Heerlijk om een dagje aan het strand door te brengen!

Als je in zeer goede conditie bent kun je ook op de fiets naar het leuke bergdorpje Zia, inmiddels uitgegroeid tot een grote toeristendorp maar evengoed de moeite waard om te bezoeken, al was het alleen maar vanwege het mooie uitzicht! In Zia zijn er veel souvenirs- en andere winkeltjes te vinden, een paar gezellige restaurantjes en tavernes en kun je bij de Water Mill zelfgemaakte lemonade halen, wat erg welkom is op een warme dag! Bezoek Zia het liefst ’s morgens vroeg of laat in de middag of avond. Overdag zijn er veel bussen met toeristen dus die kun je dan ontlopen, of helemaal mooi ’s avonds de zonsondergang bekijken op één van de tavernes met een mooi uitzichtspunt.

Verder kun je op Kos makkelijk een scooter, een quad of een buggy huren om uitstapjes in de omgeving te maken. Wij hebben een auto gehuurd en zijn daarmee naar de andere kant van het eiland gereden. Langs de zuidkant van het eiland op weg naar Kefalos, heb je een paar mooie zandstrandjes waaronder Paradise Beach, hier kun je vooral terecht voor watersporten maar ook om een dagje heerlijk op het strand te liggen en te zwemmen in het mooie, helder blauwe zeewater. Parkeren kan boven aan het strand en het Paradise Beach restaurant ligt bovenop een heuvel met prachtig uitzicht over zee.

Kefalos aan de andere kant van het eiland, gelegen aan een baai met mooie stranden. De meest bijzondere bezienswaardigheid is wel het eilandje voor de kust, Kastri, ook wel Agios Nikolaos genoemd, naar het wit-blauwe kerkje op het eiland. De zee is hier ondiep waardoor je soms bijna naar het eilandje kunt lopen.

Kos heeft zoveel leuke plekjes te ontdekken en bezoeken dat je je echt niet hoeft te vervelen. Wil jij ook een reis naar Kos maken en nog meer leuke tips ontvangen, bel, app of mail mij voor advies en een goed verzorgde reis!

Deel dit:

Terug Naar Boven