Sri Lanka - De Culturele Driehoek

Jennie Visser on 29 October 2018

Deel dit:

Sri Lanka is een ontzettend veelzijdig land, groot genoeg om veel schillende landschappen en klimaten te ervaren en klein genoeg, waardoor je korte afstanden aflegt om alles te zien. Ervaar de veelzijdige cultuur en religies, de vriendelijke bevolking, prachtige landschappen en stranden en geniet van de heerlijke Sri Lankaanse keuken! Vooral in de culturele driehoek kom je tijd te kort om alle bijzondere sights en bezienswaardigheden te bezoeken, waarvan veel op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Sri Lanka heeft een overweldigende natuur met groene binnenlanden, regenwoud en veel Nationale Parken met wildlife, dus een safari is ook mogelijk, wie weet spot je net als ik, de luipaard! Olifanten lopen er in het wild en in het seizoen kun je op meerdere plekken langs de kust walvissen en dolfijnen spotten. Ben je gek op duiken en snorkelen, dan ben je in Sri Lanka ook aan het juiste adres! Bezoek Pigeon Island voor de één van de beste snorkelbestemmingen en voor duikspots zijn er een langs de zuidkust bijvoorbeeld prachtige historische wrakken te vinden uit de koopvaardijtijd. Verder vindt je er ook mooie riffen en een grote verscheidenheid aan zeeleven. Wil je de rondreis Sri Lanka in stijl afmaken, combineer het dan met een paar dagen Malediven om heerlijk bij te komen en te genieten van een heerlijk resort en ga snorkelen en duiken of gewoon helemaal niks doen!

De Culturele Driehoek is het belangrijkste gebied van Sri Lanka die iedereen bezocht moet hebben. Op korte afstand van elkaar vind je hier de grootste cultuurschatten en indrukwekkende bezienswaardigheden. In deze omgeving kun je met gemak 3, 4 of zelfs 5 nachten verblijven om alles te bezoeken. Zeker als je de tijd wilt nemen en wellicht ook de Nationale Parken hier in de omgeving wilt bezoeken. Ik verbleef in het Sigiriya Hotel vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de imposante Sigiriya rots, ook wel de Leeuwenrots genoemd. Deze rots moet je natuurlijk beklimmen maar voor iemand met wiebelende benen of hoogtevrees is het nog een hele uitdaging( nou heb ik geen van beide maar een gewaarschuwd mens telt voor twee) Tijdens mijn bezoek haakten er genoeg mensen af op de steile weg naar boven via het trappenstelsel want het is een behoorlijk pittige klim op smalle trappen. Maar het uitzicht bovenop maakt het meer dan waard, geweldig! Neem water mee en ga vroeg of laat op de dag zodat de ergste warmte en/of drukte geweest is. Naast het geweldige uitzicht is de rots bekend om de ruïnes bovenop de rots van het paleis dat de koning Kassapa liet bouwen in de 5e eeuw. Ik zag bovenop naast prachtige zonsondergang, eindeloze vergezichten! Heel bijzonder!

In de plaats Dambulla, dichtbij Sigiriya bezocht ik de Dambulla Cave Temple, de grote Gouden Tempel en de kleinere tempelgrotten zijn allen gevuld met vele buddhabeelden, schilderingen van Buddha en Hindukoningen en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Je vindt er een liggende boeddha van 15 meter lang maar ook 56 andere boeddha’s. Alhoewel het vrij toeristisch is geworden, is het echt wel heel bijzonder en mag het niet overgeslagen worden. Denk eraan dat je hier je schouders en knieën bedekt. Ook wanneer de tempel wil betreden dien je je schoenen in te leveren. Dit gebeurd bij veel heilige plekken, soms handig om sokken mee te nemen. Onderweg naar de grotten kom je diverse kooplui met hun waar tegen en ook wat brutale aapjes. Pas op je spullen en let op met etenswaar!

Anuradhapura staat op de Unesco Wereld erfgoedlijst. Deze oude koningsstad staat vol met oude vervallen maar ook in ere herstelde bouwwerken zoals stoepa’s, tempels en boeddhabeelden. Je vindt er onder andere een mooie witte 90 meter hoge stoepa. Belangrijk om te weten dat je niet met je rug naar een boeddhabeeld mag staan om te poseren en bedek ook hier je schouders en knieën. De belangrijkste plek voor de boeddhisten in Anuradhapura is de Sri Maha Bodhi, deze boom zou een stekje zijn van de boom uit India waar Boeddha zijn verlichting ontving. Ze zeggen dat dit de oudste boom ter wereld is. Je kunt Anuradhapura per fiets ontdekken maar vanwege de oppervlakte en als je minder sportief bent kun je ook met auto of tuk tuk doen. Wil je veel van de geschiedenis leren en informatie opdoen dan is het belangrijk een goede gids in de arm te nemen.

Polonnaruwa is naast Anuradhapura een 2e hoofstad van Sri Lanka geweest waar vele ruïnes te vinden zijn net als in Anuradhapura. Ook deze plek staat op de werelderfgoedlijst. Je vindt hier grote boeddhabeelden en het koninklijk paleis. Pollonaruwa is minder uitgestrekt als Anuradhapura en is goed met de fiets te ontdekken. Wil je geen overvloed aan tempels dan zou ik niet beide plekken bezoeken maar een keuze maken. In de omgeving zijn ook nationale parken die een bezoekje waard zijn, zoals Minneriya-Giritale National Park en Wasgamuwa National Park waar je onder andere wilde olifanten kan spotten.

Ben je benieuwd geraakt naar dit mooie eiland en wil je weten wat je nog meer kunt zien en beleven? Vraag mij naar de mogelijkheden, ik stel voor jou de mooiste reis helemaal naar wens samen, precies wat bij jou past!

Deel dit:

Terug Naar Boven