Kroatië deel 1: Dubrovnik

Joeri van der Mast on 11 September 2017

Deel dit:

Sinds een aantal jaren is Kroatië een populair vakantieoord geworden. Niet heel gek als je bedenkt dat het land eigenlijk alles heeft. Een prachtige kustlijn met een nog mooiere onderwaterwereld, wilde natuur en een veelvoud aan mooie steden met invloeden uit de meest verschillende windrichtingen. Daarbij komt ook nog eens de vriendelijke cultuur. Reden genoeg voor ons, mijn vriendin en ik, om dit prachtige land te gaan ontdekken.

Halverwege augustus was het dan zover. Al vroeg in de morgen stonden we te trappelen om naar Dubrovnik te vliegen. Een vlucht van nog geen twee uur waarbij je het gevoel hebt dat je aan de andere kant van de planeet zit door het warme klimaat en de azuurblauwe zee. Eenmaal aangekomen pikten we onze auto op en kon onze heerlijke vakantie beginnen. Eerste stop: Dubrovnik. De stad die toch vooral bekend is geworden door de serie Game of Thrones. Vanuit de heuvels heb je een prachtig uitzicht over de stad die er dan ook uitnodigend uitziet. Dubrovnik is prachtig met al zijn kleine steegjes, oude stadsmuren en kastelen, laat daar geen twijfel over bestaan! Helaas heeft de stad echter ook zijn nadelen. Dit begint bij het parkeren. Dit is nauwelijks ergens mogelijk of je moet erg ver buiten de stad gaan staan. Wij hebben dit keer de auto bovenaan de stad gezet op een uitrijstrook waar meerdere auto’s stonden. Tsja, dan maar een boete riskeren want het parkeergeld voor de dag zou ons net zoveel hebben gekost. Overigens hadden wij geen boete, gelukkig haha! Het grootste nadeel is echter de drukte in de stad. De laatste jaren is de stad zo populair geworden dat het overspoeld wordt door toeristen. Jammer, want eigenlijk is het echt prachtig!

Ik raad je zeker aan om naar Dubrovnik te gaan maar probeer buiten het seizoen om te gaan. Het is er dan iets minder druk waardoor je soms wél een leuk straatje voor jezelf hebt zonder dat je een toerist op de foto hebt. Ga ook zeker de stadsmuren op. Zij geven je een prachtig beeld van de stad en alles wat eromheen ligt. Het kost je helaas wel aardig wat geld maar het is het zeker waard. Mocht je nu niet willen betalen dan zijn er her en der ook plekken waar je over de muurtjes heen kan klimmen naar de grote stadsmuur, moet wel je een beetje sportief zijn haha.

In de stad worden er overal toeristen attracties aangeboden zoals kajakken, jetskiën of gegidste tours. Heel erg leuk maar helaas ook vrij prijzig in Dubrovnik. Ga je nog verder Kroatië in wacht dan even met zulke activiteiten. Elders zijn ze een stuk goedkoper en vaak ook nog beter.

Overigens zijn er erg veel accommodaties van eenvoudige appartementen tot dure hotels en campings. Je vind het er allemaal. Wij verbleven op een kleine camping zo’n 10km van Dubrovnik. Prachtige tussen de alle fruitbomen en op loopafstand van het kleine strand in Mlini.

Dubrovnik is een prachtige stad en daarom raad ik het je ook zeker aan maar probeer het hoogseizoen wel te mijden als je de kans hebt.

Deel dit:

Terug Naar Boven