Kroatië deel 2: De zuidelijke eilanden

Joeri van der Mast on 14 September 2017

Deel dit:

Nadat we de drukte van Dubrovnik achter ons hadden gelaten vonden we het tijd om naar de eilanden te gaan. In dit geval Korcula en de Lastovo Archipel. Om erheen te komen heb je wel wat tijd nodig want het is best een stuk rijden. Niet dat de afstand nou zo lang is maar de wegen kronkelen zo voor zich heen en het is zeker de moeite om af en toe eens te stoppen bij een van de leuke fruit- en groentehandelaren. Het eiland Korcula wordt in veel gidsen beschreven als een van de drukste eilanden van Kroatië in de zomer maar daar was weinig van te merken. Alleen het leuke middeleeuwse stadje gelijknamig aan het eiland was wat drukker. Niet erg in mijn ogen want een beetje levendig moet het natuurlijk wel zijn. Het hoogtepunt van de stad is het kleine centrum dat gekenmerkt wordt door nauwe steegjes, prachtige kerkjes en leuke blikvangers die door de lokale bevolking worden ondersteund. Heerlijk eten kun je er volgens mij ook maar dit hebben wij niet meer gedaan. Rondom de stad kun je je auto redelijk goed kwijt. Bijvoorbeeld op het dak van de grote supermarkt die net iets buiten de stad ligt. Qua steden moet je verder niet op het eiland zijn. Buiten Vela Luka aan de andere kant van het eiland zijn er weinig tot geen steden.

De echte reden voor een bezoek aan dit eiland is de prachtige natuur en het feit dat het eiland nog erg ruig is. Je vind er vooral heel mooie campings, goede wandelroutes en een veelvoud aan mooie snorkelspots. Het water is overal kraakhelder en zwemmen is hier dan ook een genot. Let er wel op dat in het voor- en najaar het water behoorlijk koud is. Want zelfs midden in de zomer was het nog behoorlijk koel! Tijdens onze tijd op dit eiland hebben we heel veel gesnorkeld en vooral ook uitgerust, dit kan hier namelijk heel goed hah. Een dikke aanrader wat ons betreft is ‘Camp Mindel’. Gelegen in de uiterste hoek bij Vela Luka is dit een prachtige camping tussen de olijfgaarden en aan beide kanten ingeklemd door de zee. De eigenaar is ontzettend vriendelijk en helpt je met van alles. Zo kun je bijvoorbeeld verse vis uit de haven krijgen en heeft hij tips over van alles en nog wat. Zo kwamen wij uiteindelijk een dag terecht op de Lastovo Archipel. Een prachtig stel eilandjes op zo’n 2 uur varen van Korcula. Ook hier komen de meeste toeristen voor rust en natuur. Het eiland is op zijn zachtst gezegd erg rustig. Ideaal om een scooter te huren en lekker rond te toeren. Eten doe je het beste in Pasadur en verder raden wij je aan dat één dag voor dit eiland voldoende is. Het is prachtig maar tegelijkertijd ook erg klein. Wat je wel echt even moet doen is snorkelen! Het is hier werkelijk prachtig en je waant je soms in een onderwaterdocumentaire van National Geographic. Vooral Zaklopatica is een dikke aanrader met een veelvoud aan vissen in verschillende kleuren en grootte!

Eenmaal terug op het eiland Korcula zijn we de volgende dag met de ferry naar split gegaan. Let er wel op dat je deze niet van te voren kunt boeken. Je kunt alleen ontzettend vroeg in de ochtend, eigenlijk is het meer ’s nachts, in de rij gaan staan en hopen dat er plek is. Tickets kun je in de haven van Vela Luka krijgen.

Kortom, Korcula en Lastovo zijn prachtige eilanden voor als je rust zoekt en het echte Kroatië wil zien. Voor ons waren de hoogtepunten het snorkelen, het heerlijke eten en de ruige natuur die je keer op keer weer verbazen. Doen dus!

Deel dit:

Terug Naar Boven