Schiermonnikoog! Een bescheiden parel in de Noordzee - Deel 2

Joeri van der Mast on 20 June 2019

Deel dit:

De meeste mensen kiezen ervoor om een weekend of midweek naar Schier te gaan. Wanneer je inderdaad een aantal dagen gaat is dat ook genoeg om het eiland te verkennen. Het is zo’n 16 km lang en slechts 4 km breed waardoor je overal makkelijk naar toe kunt. Ik wil je aanraden een fiets te huren bij een van de fietsverhuur bedrijven omdat dit de makkelijkste manier van vervoer is. Natuurlijk kun je ook een deel lopend doen maar per fiets kun je ook de uithoeken van het eiland verkennen. Ideaal dus! Wij zijn zelf bij ‘Fietsenverhuur Schiermonnikoog’ geweest op de Badweg om daar onze fietsen te huren en deze waren helemaal prima. Voor twee dagen betaal je slechts €11,50. De service is goed en wanneer je de fiets op je laatste huur dag ook nog ’s avonds wilt gebruiken dan kan dat gewoon. Hier kun je namelijk je fiets ’s avonds na sluitingstijd gewoon terug zetten en je sleutels in de box gooien. Top dus!

Persoonlijk vond ik de tijd van het jaar op Schier nu perfect. Het is juni en in deze periode is het ook de broedtijd van alle vogels op het eiland. Er zijn dus in deze periode sowieso erg veel vogels op het eiland en sommigen hebben dan dus ook nog jonge kuikens. Een goed voorbeeld daarvan zijn de vele mooie Fazanten die je kunt zien in de begroeide duinen. Toch kleeft er ook een nadeel aan de lente omdat sommige gebieden gesloten zijn voor mensen vanwege het broedseizoen. Echter is dit alleen voor de echt vogelaars die dieper het gebied in willen trekken, de normale toerist heeft hier weinig last van.

Wat valt er dan allemaal te doen op het eiland? Nou, eigenlijk best veel!

Voor de natuurliefhebbers onder ons is er een groot netwerk aan paden waarover je kunt lopen of fietsen en vanuit waar je een enorme hoeveelheid aan vogels kan zien zoals Grutto’s, Brandganzen, Schoolzwaluwen en zelfs Lepelaars. Deze laatste soort bevind zich vaak in het zuiden bij het meer genaamd ‘Westerplas’. Daar vind je verder een enorme verscheidenheid aan ganzen, eenden en ook veel Aalscholvers. Voor vogelaars een waar paradijsje dus. Zorg ervoor dat je in de lente maanden rond de klok van 16.00 er bent vanwege het (zon)licht dat er dan op valt. Verder zijn de kwelders van het eiland ook erg leuk om te bezoeken. Dit kun je wel het beste met de fiets doen omdat het lopend wel een stukje verder weg is. Het gebied rond de Kobbeduinen is prachtig en hier vind je dan ook de meeste vogelsoorten. Hou er wel rekening mee dat het hier wat drukker is. In samenwerking met Natuurmonumenten kun je ook een gids huren om het gebied in te gaan. Dit schijnt ook erg mooi te zijn maar dit hebben wij niet gedaan. De Waddeneilanden staan er natuurlijk om bekend dat je er kunt wadlopen. Dit kun je dicht langs de kustlijn proberen maar ga nooit te ver het wad op want het blijft gevaarlijk. Een beter plan is het om een gids te huren. Zij weten namelijk precies waar je kunt lopen en waar niet en daarnaast weten ze ook veel over de lokale vogels en de natuur. Je kunt deze van de voren reserveren en dan kun je mee op een tour. Wil je juist een keer het ongerepte oosten van het eiland zien dan kan dat ook maar helaas is dat wel redelijk toeristisch. Je gaat dan met een tractor plus aanhanger naar dit gebied. Het is zelfstandig helaas niet te bereiken omdat het te gevaarlijk is en daarom gesloten voor publiek.

Deel dit:

Terug Naar Boven