Schiermonnikoog! Een bescheiden parel in de Noordzee - Deel 3

Joeri van der Mast on 20 June 2019

Deel dit:

Ook voor de actieveling is er voldoende te doen op Schier. Hiervoor moet je wel vooral in het noorden van het eiland zijn. Naast lange strandwandelingen, fietstrips en zwemmen in zee is er nog meer. Schier staat erom bekend dat je er goed kunt kitesurfen vanwege de goede wint die meestal vanuit west- noordwest komt. Er is dan ook een kitesurfschool vlakbij het strand en hier kun je lessen nemen. Ditzelfde geldt ook voor vliegeren. Thijs’ Vliegerparadijs is gevestigd op het strand zo’n 50 meter naar het oosten als je vanaf de Badweg komt. Dit is een vliegerschool waarbij je alles vanaf nul kunt leren maar ook als je al ervaring hebt kun je gewoon een goede vlieger huren.

De andere optie bij Thijs’ Vliegerparadijs is het zogenaamde ‘blokarten’. Waarschijnlijk niet bij iedereen bekend maar gaaf is het zeker. Je zit als het ware in een soort metalen driewieler, wel redelijke comfortabel, en deze heeft een zeil erboven waardoor je op het strand behoorlijk hard kan rijden! Je rijdt in achtjes waardoor je altijd voldoende wind in je zeil kunt krijgen en niet stil komt te staan. Enige voorwaarde is natuurlijk wel dat er voldoende wind staat. Je betaald er 30 euro per uur voor maar wanneer je een half uur wil kan dat soms ook geregeld worden. Daarnaast bieden ze ook nog bedrijfsuitjes aan.

Dat het eiland klein is merk je wel aan het feit dat je binnen 10 minuten van de ene naar andere kant kunt fietsen (in de breedte wel te verstaan). Het kleine dorpscentrum is leuk met veel oude huizen in de typische stijl voor daar. Ook vind je er een normale Spar, een VVV kantoor, verschillend restaurants, fietsverhuur en zelfs een Hollandse snackbar met veel vis. Gouden tip: ga koffie drinken bij hotel van der Werff. Je zou het niet verwachten maar hier kun je heel goedkoop een kopje koffie bestellen. Naar aanleiding van een lokale tip die wij kregen gingen wij maar eens polshoogte nemen. Huiverig dat we waren liepen we drie keer om het gebouw heen voordat we de moed hadden verzameld om het te vragen. We gingen zitten en vroegen de ober, geheel in pak, of het waar was dat de koffie hier zo goedkoop zou zijn. Ja, zei die. Het verhaal gaat dat toen de euro de gulden verving, de eigenaren van het hotel drie dagen lang overleg hebben gehad over het al dan niet verhogen van de prijs van de koffie. Uiteindelijk werd de oorspronkelijk prijs van 0,79 cent vervangen door €0,80 met als voorwaarde dat deze prijs nooit veranderd zou mogen worden. En zo geschiedde het dat wij voor €1,60 twee kopjes koffie dronken.

Een ander leuk winkeltje is die van Vrouwe Jacoba op de Badweg naast de fietsenverhuur. Hier verkopen ze allerlei lokale specialiteiten en je kunt er ook een lekkere lunch halen in de vormen van een quiche of broodjes. Verder verkopen ze veel wijnen, bieren en vooral likeurtjes. Ohja ons appartement! Dat was helemaal prima. Het had twee slaapkamers met daaraan twee badkamers, twee wc’s en een ruime woonkamer met keuken. De keukenplaat is helaas nog een oude dus als je gaat koken denk er dan aan dat het allemaal niet zo gaat als je thuis misschien gewend bent. Kortom, de appartementen van Boszicht ligging op een top locatie, zijn van vrijwel alle gemakken voorzien en hebben sfeer.

Zo nu ben ik eigenlijk wel uitgepraat over Schier. Het is een prachtig eiland en je kunt er heerlijk genieten… wat wil je nog meer? Als laatste tips wil ik je nog meegeven om te gaan eten bij Marlijn aan de noordkust. Heerlijke keuken maar let erop dat ze maar tot 18.30 geopend zijn. Je kunt er prachtig zitten op- en tussen de duinen. Verder loopt er iets ten westen van de Westerplas een kleine paadje omhoog de duinen op richting het strand. Bij eb kun je hier heel ver kijken en kun je (zo schat ik) zo’n driekwart kilometer het zand op lopen. Dat op zich is niet het meest bijzondere maar vooral het uitzicht dat je hebt vanaf de duin hebt is werkelijk prachtig. Het is een beeld dat ook aan het einde van de wereld doet denken.

Deel dit:

Terug Naar Boven