Zonnebrand, hoe werkt dat nou eigenlijk?

Joeri van der Mast on 04 August 2017

Deel dit:

Zonnebrand: hoe werkt dat nou eigenlijk?

Nu we allemaal op vakantie zijn en iedereen zoveel mogelijk in de zon wil liggen is het wel zo handig als je wat van zonnebrand af weet. Want hoe werkt zonnebrand nou eigenlijk en waar moet je op letten?

De ultraviolette straling ook wel uv-straling genoemd kun je onderverdelen in 3 categorieën. Categorie A, B en C. Over de C-straling hoeven wij ons geen zorgen te maken want deze bereikt de aarde helemaal niet. uv-A en uv-B daarentegen wel. Hierin is de uv-A straling het ergst, deze bereikt de huid namelijk zonder enige hinder. Dit heeft als gevolg dat een hoge dosis hiervan kanker kan veroorzaken en veroudering van de huid. Het grote probleem hiervan is dat je het niet kunt zien. De uv-A straling zorgt er namelijk niet voor dat je huid verbrand. Het dringt juist dieper door de huid heen waardoor je er niks van merkt. Uv-B is de straling die ervoor zorgt dat je huid verbrand en dus ook huidkanker veroorzaakt. De zogenaamde SPF factor die op de zonnebrandcrème staat beschermd je dan ook voor de uv-B straling. Hoe werkt dit nou? Heb je bijvoorbeeld factor 20 dan kun je 20x zolang in de zon blijven dan wanneer je niet zou smeren. Een klein voorbeeld:

Een goede vriend van mij, Koen, zou na ongeveer 15 minuten in de felle zon al verbranden. Smeert hij met factor 10 dan zou die ongeveer 150 minuten in zon moeten kunnen zitten zonder te verbranden. Echter is er één belangrijk aspect dat veel mensen niet weten. Je huid kan namelijk maar een bepaalde hoeveelheid straling opnemen. Is het maximum bereikt, dan helpt ook smeren niet meer en verbrand je snel. Bij mensen met een lichte huid is dit limiet zeer snel bereikt en gaat het bovenstaande voorbeeld dus niet op. Let er ook op dat een hoge SPF factor je nauwelijks beter beschermt maar vooral langer. Het is dus niet zo dat je met factor 50 niet kunt verbranden, je kunt er alleen langer mee in de zon zitten.

Word ik dan ook beschermd voor uv-A straling vraag je je af? Ja, je wordt hier ook tegen beschermd echter zeggen de zonnebrandcrèmes vaak niet in welke mate je beschermd wordt. Mijn advies: heb je een blanke huid en wil je toch graag veel in de zon liggen? Ga dan vooral ’s ochtends en ’s avonds in de zon liggen. Overigens is het een fabeltje dat je door zonnebrand niet bruin wordt. Smeer je dus altijd goed in! Ook als je niet verbrand!

Deel dit:

Terug Naar Boven