Kroatie is een land voor iedereen, voor gezinnen, cultuurliefhebbers en voor smulpapen

Joke Kosters on 14 July 2018

Deel dit:

Prachtige natuur, eeuwenoude theaters en paleizen, zon, zee en strand!

Kroatië is een geweldige leuke bestemming. Naast de prachtige meren en bijzondere bergen is er ook de azuurblauwe zee en mooie stranden, met indrukwekkende rotsen en baaien EN voor de cultuurliefhebbers is er ook genoeg te beleven En het is er natuurlijk prachtig weer!

Culinair In Kroatië eet je heel goed, heel veel “home made” natuurlijk veel met truffel (dat wordt daar gevonden), met lekkere frisse wijnen, dus culinair genieten kan hier als de beste. In Opatija tegen een bergflank aangedrukt bij het toprestaurant (Plavi Podrum) van de regio gegeten, hele mooie sfeer op het pleintje met de bonte bloemenbakken op de vensters van de huizen. Ook de olijfolie is in Kroatië geweldig goed, wij zijn naar een boerderij gegaan waar we een heuse olijfolie proverij hadden, een paar flessen mee naar huis als souvenir en om van te genieten natuurlijk.

Cultuur kom je niet tekort: We begonnen onze vakantie in Kroatië op het schiereiland Istrië, wel toeristisch maar ook bijzonder, een Byzantijnse kerk (Eufesiusbasiliek, UNESCO) in Porec, nadat we in Pula waren aangekomen gingen we een drankje drinken in het centrum, staan daar “gewoon” nog zuilen van een Romeinse tempel, gewoon midden in de stad, een eindje verder wandelend lopen we tegen het Colosseum op, waar we de Carmina Burana hebben meegemaakt, magisch in de open lucht met de volle maan. In Split staat een Paleis van een Romeinse keizer, de rondleiding is een aanrader, dan wordt naast andere uitleg ook de leeuwenkuil aangewezen. Dan de plek waar een gedeelte van de Game of Thrones is opgenomen: Dubrovnik, hier zie je nog wel dat er een oorlog heeft gewoed, maar veel is gerestaureerd, dus weer heel mooi en indrukwekkend. We hadden een gids die met het gezin gevlucht was uit Sarajevo. Ooggetuige, maakte het verhaal nog intenser.

Natuur De zee heeft hier echt een prachtige blauwe kleur en de zee is kalm, door de vele eilanden worden de golven gebroken. Zo konden we veel met onze jonge hond zwemmen. De grillige rotsen (waterschoenen zijn geen overbodige luxe) en de mooie baaien maken van Kroatië een fantastisch vakantieland. De hoge bergen zijn behoorlijk kaal, dat komt door de wind waardoor er weinig kan groeien, dat maakt het wel een aparte gewaarwording.. En natuurlijk de prachtige meren en watervallen, Park Plitvice Meren en Krka Nationaal Park.

Avontuur Met een bootje die je in de haven kunt huren voor een dag, om het eiland Rab varen, spectaculair, zeker omdat we een school met dolfijnen tegenkwamen. Ook ziplinen over een dal en kajakken in een kolkende rivier, zijn enerverende activiteiten. Echt een bucket-list ervaring.

Kortom: Kroatië een bijzonder land met veel mogelijkheden, juist omdat ik er ben geweest kan ik de perfecte vakantie samenstellen. Superleuk voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen met de mooie culturele bezienswaardigheden.

Deel dit:

Terug Naar Boven